Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Mljevena junetina: Savršena za bolonjez, tacose i okruglice, ali loša za hamburgere ili salate

Mljevena junetina: Savršena za bolonjez, tacose i okruglice, ali loša za hamburgere ili salate
1

Mljevena junetina ima specifičnu strukturu zbog koje u nekim jelima može ispasti žilava - primjerice uzimate li pretpakiranu junetinu za hamburgere i Stroganoff, dok ju je idealno koristiti u raznim umacima

VIDEO

Mljevena je junetina vrlo svestran sastojak, no ako je koristite na pogrešan način, može biti i recept za kulinarsku katastrofu, tvrde renomirani kuhari za Business Insider.

Oni su naveli šest najboljih i četiri najgora jela u kojima se mljevena junetina koristi kao temelj jela.

POGLEDAJTE VIDEO kako obogatiti jela rotkvicama:

Pokretanje videa...

01:25

Bolonjez umak

Palak Patel, kuhar s Instituta za kulinarsko obrazovanje, rekao je za Insider da je jedna od njenih najdražih jednostavnih večera bolonjez s mljevenom junetinom, umak koji se tradicionalno servira uz tjesteninu.

- Vrlo se jednostavno priprema na način da meso ostane sočno i mekano, a lako se i zamrzava. Najbolji je umak od čiste junetine u kombinaciji s raznim začinima i rajčicom, a okus postiže savršenstvo ako se kuha polako - ističe on.

Najbolja jela s jajima iz svijeta: Isprobajte ukusne specijalitete
Najbolja jela s jajima iz svijeta: Isprobajte ukusne specijalitete

Za laganiju verziju ovog jela u ljetnim mjesecima savjetuje korištenje svježe rajčice umjesto konzerviranog sosa.

2. Tacosi i tortilje

Jessica Randhawa, kuharica iz The Forked Spoon, kaže da je mljevena junetina idealan nadjev za tacose. 

- Jednostavno se radi s umakom od rajčice, paprikom, češnjakom u prahu i kimom, a možete dodati i razno svježe povrće te sir da obogatite okus.

3. S rižom

Jedan od odličnih recepata s mljevenom junetinom je tzv. Cajun riža. To je tradicionalno jelo iz američke Louisiane te se radi sa začinjenom rižom, nasjeckanim papričicama i mesom poput mljevene junetine. 

4. Mesne okruglice

Mila Furman, privatna kuharica i programerka recepata s Girl and the Kitchen, mljevenu junetinu najviše voli koristiti za izradu mesnih okruglica, bilo da radite one klasične s umakom od rajčice ili modernije verzije poput švedskih mesnih okruglica. 

5. Dodajte je u juhu ili variva

To je odličan način da dodate jelu malo mesnog okusa i proteina, osobito ako vam je ostalo junetine s kojom ne znate što biste. Ako vam smeta da mljeveno meso pliva u komadićima, također možete napraviti okruglice i tako je staviti u jušna jela s puno povrća.

Trik kako očistiti višnje i trešnje od koštica brzo, lako i bez puno nereda - plodovi će ostati čitavi
Trik kako očistiti višnje i trešnje od koštica brzo, lako i bez puno nereda - plodovi će ostati čitavi

6. Lazanje

Sjajan način kuhanja mljevene junetine je u lazanjama gdje će postati slasna uz dodatak bešamela kao i raznog povrća po izboru - od gljiva do tikvica ili patlidžana.

U ova jela ne stavljajte mljevenu junetinu:

1. Hamburgeri

Predpakirana junetina u supermarketima ne bi trebala ići u hamburgere, gdje je naglasak na kvaliteti mesa, smatra Patel. U njima će ona najčešće biti suha i žilava te je bolje koristiti meso koje je mesar samljeo pred vama od odabranog komada jer ćete dobiti bolji omjer masnijeg i krtog mesa, što čini sočniji burger.

2. Stroganoff

Ovo jelo se najčešće priprema s cijelim komadima mesa, no postoje recepti i s mljevenom junetinom. Nažalost, takva verzija neće biti ni blizu originalu jer će meso biti suhoparno i najčešće prekuhano.

3. Tartar biftek

Davor Višnjić/Pixsell

Jelo koje se jede sirovo zahtjeva najbolju kvalitetu mesa, što pakirana junetina najčešće nije. Takav biftek neće biti ukusan, a osim toga može predstavljati i opasnost za zdravlje zbog bakterija koje termička obrada može ubiti.

4. U salatama

Ponekad se u salate, poput Cezar salate, može dodavati mljevena junetina, no kuhari savjetuju da to ne činite zbog razlike u toplom mesu i hladnom povrću kod miješanja, zbog čega će se meso stvrdnuti i ispuštati tekućinu koja će uništiti salatu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku