Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Najbolja jela s jajima iz svijeta: Isprobajte ukusne specijalitete

Najbolja jela s jajima iz svijeta: Isprobajte ukusne specijalitete
1

Osim što su zdrava, jaja su ukusna, lako dobavljiva i namirnica koja podiže okus svakom jelu. Ako ih volite jesti, obavezno isprobajte neke od najboljih svjetskih jela kojima su jaja baza

VIDEO

Jaja kuhari često nazivaju 'najsvestranijom namirnicom' u kuhinji, jer se doista mogu staviti svugdje te će poboljšati strukturu, nutritivnu vrijednost i okus hrane. U našoj se kuhinji najčešće jedu za doručak - pečena ili kuhana, ili ih se pak stavlja u umake, složence, kao dodatak jelima... 

Ako želite obogatiti svoj jelovnik, predlažemo vam da isprobate neke od najpoznatijih svjetskih specijaliteta s jajima koje je pripremio CNN:

Shakshuka - Bliski Istok i Sjeverna Afrika

Dok se najčešće naziva izraelskim jelom, shakshuka (u prijevodu 'sve je pomiješano')  jede se širom Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike. Na zapadu se jede s komadima hrskavog kruha kao odličan brunch. Ono zbog čega je ovo jelo posebno je meko kuhano jaje uronjeno u ljutkast umak od rajčice i paprike.

Burger s jajetom - Australija

Australska se kuhinja ističe po uvijek svježim sastojcima, a jedno od njenih omiljenih jela je ovakav burger s prženim jajem na oko, dodacima ananasa, slanine i debelih kriški ukiseljene cikle. Prelijeva se s umakom za roštilj, a po želji se dodaju salata i rajčica. Jaje je nezaobilazno.

Otkrila svoj trik uz koji će turska kava biti finija, a fora je u pjeni
Otkrila svoj trik uz koji će turska kava biti finija, a fora je u pjeni

Omlet - Francuska

Svaka zemlja ima svoje verzije omleta, no bez sumnje je najpoznatiji onaj francuski. Zapisi o omletu postoje još iz doba Rimljana, a u francuskoj je verziji najpoznatiji onaj s puno svježih začina i cijelim jajima izmiješanim u vrućoj tavi na puno maslaca. Ostavite da se smjesa procijedi, protresite tavu i miješajte jaja minutu, nagnite i prebacite jaje na drugu stranu. 

Karbonara - Italija

Zavodljivo jednostavni recepti često pokreću najviše rasprava, a tako je i s ukusnom karbonarom. U osnovi ona sadrži jaje, sir, dimljenu svinjetinu, crni papar i tjesteninu. Kroz vrijeme ustalio se recept s dodavanjem slanine i žumanjka, a varijacije su brojne.

Jaja Benedict - SAD

Prema legendi, jednom davno u New Yorku živjeli su aristokrati, gospodin i gospođa Benedict. Njih dvoje su svake subote išli u restoran na doručak. Jedne subote htjeli su pojesti nešto što do sada nisu nikada probali. Od kuhara su zatražili nešto novo i originalno, samo za njih. Kuhar je za njih spremio Jaja Benedict koja su postala sinonim za kulinarsku evoluciju, ali i simbol aristokratskog života.

Jelo sadrži jaja, kuhanu šunku, kruh, umak Holandez, lovorov list, klinčiće, papar, šećer, maslac, ocat i svježi vlasac.

Tortilla Española - Španjolska

Španjolska tortilja nije nimalo nalik klasičnim tortiljama, priprema se od krumpira, luka i jaja, a u nju se mogu dodavati i omiljeni naresci.

Krumpir se stavlja u zagrijano ulje tako da je sav pokriven, a zatim dodaje luk i nakon prženja 10 minuta i cijeđenja u smjesu se umute jaja i vraća se nazad u tavu, a jelo je gotovo kad jaje više nije tekuće.

Škotsko jaje - Velika Britanija

Ovo jelo su izmislili radnici londonske trgovine hrane Fortnum&Mason još davne 1738. godine, a zašto su ih nazvali baš škotskim jajima - to je ostala misterija do dan danas. U Škotskoj i Britaniji se ona mogu kupiti u trgovinama, zapakirana u plastične posudice i većinom stoje u hladnjaku. U Britaniji su oduvijek bila 'piknik hrana', tako da se tamo čak češće konzumiraju hladna, za izlete, kada prave sendviče i slično. Rade se sa mljevenim mesom u koje se 'odijeva' kuhano jaje i potom prže.

Quiche - Francuska i Njemačka

Još jedno jelo koje je nezamislivo bez jaja je quiche - u osnovi složenac s raznim povrćem, u kojeg se može dodavati i meso te naresci, a jaja su ta koja 'povezuju' cijelo jelo. Najpoznatija verzija je svakako quiche lorraine, koju se naziva i najfinijom pitom na svijetu, a temelji se prhkom tijestu, maslacu, kuhanoj šunki, jajima te vrhnju.

Ukiseljena jaja - Velika Britanija i SAD

Kisela jaja sjajan su dodatak sendvičima i salatama za posao, a možete ih narezati na kockice ili čak naribati. Ukiseljena jaja mogu se jesti i kao zdrava grickalica primjerice uz čašu piva, a ako su pripremljena u soku od cikle mogu biti jestivi ukras svečanih plata ili posluženih narezaka. Jaja se kisele minimalno 4 dana prije nego što se jedu, a recepti za kiseljenje su brojni.

Fino i jednostavno: Cezar salatu možete lako spremiti kod kuće
Fino i jednostavno: Cezar salatu možete lako spremiti kod kuće

Menemen - Turska

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Menemen Eggs....kinda!!!

Objavu dijeli For the Love of Taste 🍴🍸💋 (@epicured)

Ovaj tradicionalni turski doručak sastoji se od rajčice, paprike, jaja, luka, peršina te se peče kao omlet pri čemu se jaja dodaju na već pirjano povrće, a najčešće se jede iz tavice uz dodatak lepinja.

Huevos Rancheros - Meksiko

Ovo se popularno jelo koje je vrlo pikantno temelji na tortilji, jajima, grahu i raznim vrstama mesa te neizostavnoj salsi. U prijevodu znači doručak rančera, jer osigurava potrebnu energiju za početak dana.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći
SUNCE, KIŠA, SNIJEG...

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći

Svaka promjena atmosferskog tlaka, temperature i vlažnosti zraka može nepovoljno utjecati na zdravlje, pa valja znati kako se zaštiti i osnažiti imunitet

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima
SUPER TRIK

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima

Pohanje hrane u pećnici puno je ugodniji i lakši posao nego na tavi. Kuća ne smrdi toliko, ulje ne šprica po cijeloj kuhinji, treba ga manje, a ono što pripremite nije toliko masno