To je to što me zanima!

Mnogi griješe, možda je način na koji spremate vaše plahte razlog zašto smrde po plijesni

Odlaganje plahti na mjestu bez zraka može dovesti do plijesni zbog razvoja vlage, stvarajući taj neugodan miris. Također, pohranjivanje posteljine u kupaonski ormarić najgore je što možete učiniti
Vidi originalni članak

Stručnjakinja za čišćenje Sarah Jubb, otkriva da način na koji spremate posteljinu može uzrokovati da ona smrdi. Ako ih presavijete u krivo vrijeme ili pohranite na krivo mjesto, mirisat će 'pljesnivo'.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Sarah radi za britansku tvrtku specijaliziranu za madrace i krevete i želi istaknuti da posteljina, kojom se pravilno rukuje, ne mora ispuštati 'gadne mirise'. Ali da biste to zaustavili, morat ćete unijeti neke promjene u rutinu pranja i skladištenja.

BOJE I UTJECAJ NA SAN Bijela boja posteljine baš i nije najbolji izbor za spavaću sobu

Jubb preporučuje namjenski ormar za skladištenje posteljine.

Mjesto odlaganja posteljine je veoma važno.

- To je zato što držanje plahti na mjestu bez zraka može dovesti do plijesni zbog razvoja vlage, stvarajući taj neugodan miris - kaže Jubb te savjetuje da provjerite jesu li vaše plahte temeljito osušene prije nego što ih savijete jer čak i najmanja količina vlage može uzrokovati probleme s plijesni.

Također, naglašava kako je odlaganje posteljine u kupaonski ormarić najgore što možete učiniti, prenosi The Sun.

VAŽNOST HIGIJENE Zaštitu za madrac također treba prati, evo kako će biti savršeno čista i uvijek mirišljava

- Ovaj ormar može postati izuzetno vlažan, uzrokujući rast plijesni ako se u njemu tkanina ostavi dulje vrijeme. Umjesto toga, najbolje je mjesto koje se provjetrava ili ormar za posteljinu koji će biti na suhom i mračnom području - predlaže.

Također ih možete spremiti ispod kreveta ili u za to predviđenu ladicu u spavaćoj sobi.

A što se tiče ideja s plastičnim kutijama, koja je popularizirana, plahte ne biste trebali spremati u njih. To je zato što plastika može ispuštati plinove koji prodiru u  posteljinu i mogu je požutjeti. Vrećice od tkanine bolja su alternativa, tvrdi Jubb.

- Bez obzira koliko suho posteljina izgledala, nešto vlage uvijek će biti unutar tkanine. Dakle, njezino pohranjivanje u hermetički zatvorenu posudu stvara savršeno okruženje za rast plijesni - ističe.

Sarah također preporučuje mijenjanje plahti jednom tjedno. Ako vam se to čini napornim zadatkom, imajte na umu da to održava vaše plahte i vas - svježijima.

MEKANO I UDOBNO Evo zašto uvijek treba oprati nove plahte prije korištenja, i nije samo zbog higijene

Idi na 24sata

Komentari 1

  • samodanas 14.03.2023.

    Po plijesni?! Stvarno? Doma? Auuu

Komentiraj...
Vidi sve komentare