Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Zaštitu za madrac također treba prati, evo kako će biti savršeno čista i uvijek mirišljava

Zaštitu za madrac također treba prati, evo kako će biti savršeno čista i uvijek mirišljava

Iako nije klasičan dio posteljine, zaštita za madrac štiti od vlage, prljavštine i grinja te se stoga mora redovito prati kako biste uživali u besprijekorno čistom ležaju

VIDEO

Za mirisnu svježinu nužno je navlake za madrace prati redovito kao i posteljinu. No ipak, neke zakonitosti valja imati na umu prije nego što ih utrpate u perilicu za rublje.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako očistiti perilicu za rublje

Pokretanje videa...

01:04

Zaštita za madrac je prva linija obrane protiv alergija koje uzrokuju mrtve stanice kože, dlake ljubimaca i ostali iritansi koji bi inače dospjeli do madraca. Koliko god je važno držati madrac čistim, jednako je ključno održavati higijenu zaštite za madrac, piše HomesAndGardens.

Može li se zaštita za madrac prati

Ne samo da može, nego mora, čak i ako mislite da djeluje čisto i ugodno miriše. Zaštita za madrac pruža određenu dozu podrške tijelu, a istovremeno omogućuje da ležaj djeluje mekše. Izrađuju ih od različitih materijala kao što su perje, pamuk, svila ili memorijska pjena. Bez obzira kakvu zaštitu za madrac imate, ovisno o vrsti materijala uglavnom ih je lako oprati kod kuće i ne trebate ih nositi u kemijsku čistionicu. Prije svega, provjerite je li u zaštitu ušivena oznaka na kojoj piše kako i pod kojim uvjetima je možete oprati.

Kako oprati zaštitu za madrac

- Prevencija je uvijek bolja nego liječenje kada je riječ o čistoći madraca, pa svakako preporučujemo da u tom smislu održavate higijenu zaštite za madrac jer na taj način osiguravate čistu površinu ležaja. Zahvaljujući zaštiti za madrac manja je mogućnost prljanja i mrlja na madracu, a materijal možete bez problema oprati u perilici rublja - kaže Ross Thurston, menadžer tvrtke Millbrook Beds.

Kako i koliko često prati odjeću? Od donjeg rublja do kaputa, traperica, vesti, najlonki...
Kako i koliko često prati odjeću? Od donjeg rublja do kaputa, traperica, vesti, najlonki...

Objašnjava kako, ovisno o vrsti zaštite koju ste odabrali, ovisi hoće li ona dulje zadržati svježinu i čistoću pa preporučuje prošiveni dizajn ili onaj sa dodatnom podstavom za udobnost, dok je za praktičnost idealan izbor sa vodootpornim gornjim slojem. Svakako birajte zaštitu za madrac koja se može prati u perilici rublja tako da je možete prati zajedno sa posteljinom, a preporuka da je perete najmanje jedanput na mjesec, ovisno o razini prljavštine i uporabi.

1. Mrlje čistite odmah

Ako se na zaštiti za madrac pojavila mrlja, odmah je očistite. Najprije pokušajte suhom upijajućom krpom prikupiti što više tekućine, a zatim mjesto prebrišite krpom umočenom u hladnu vodu. Nikako ne koristite vruću vodu jer će ona samo učvrstiti mrlju. Potom zaštitu za madrac operite u perilici za rublje. Ako se borite sa već postojećim, dugotrajnijim mrljama, njih će biti teže ukloniti. U tom slučaju koristite sredstva za izbjeljivanje i uklanjanje mrlja.

2. Redovito čistite

Na zaštiti za madrac se nakupljaju grinje koje žive od mrtvih stanica naše kože i razmnožavaju se u toplom i vlažnom okruženju. Usisavačem ili parnim čistačem možete ubiti ili ukloniti većinu grinja, ali svakako provjerite možete li koristiti paru na tkanini bez oštećenja.

3. Prirodna sredstva za čišćenje

Ako je zaštita za madrac još čista i smatrate da je ne treba prati u perilici, no nema ugodan miris, problemu možete doskočiti prirodnim alternativama za uklanjanje neugodnih mirisa.

Tajna blistavog doma: Koliko često prati zahod, pod, prozore
Tajna blistavog doma: Koliko često prati zahod, pod, prozore

Prirodna sredstva za čišćenje poput sode bikarbone ili čak alkohola često su blaža od kemijskih otopina. No kako ne biste nepovratno uništili zaštitu za madrac, najprije isprobajte sredstva na manjoj površini. Za mrlje koristite alkohol ili ga pomiješajte sa vodom u boci s raspršivačem i poprskajte kako biste uklonili neugodne mirise. Sodu bikarbonu pospite na zaštitu za madrac, ostavite sat vremena, a zatim ga usisajte i na taj način uklonite neugodne mirise. Ove metode ipak ne jamče čistoću, nego samo ugodan miris.

4. Birajte pravu postavku za temeljito pranje

Prije nego što ubacite zaštitu u perilicu, provjerite kako se i pod kojim uvjetima može prati prema preporuci proizvođača. Postavite ciklus birajući programe sa vrućom vodom kako biste ubili bakterije. Oko 60 stupnjeva Celzijevih pri 1200 okretaja u minuti standardno je za pamučne ili poliesterske navlake, ali, baš kao i kod pranja posteljine, idealne su više temperature koje uključuju iskuhavanje. Za osjetljivu kožu najbolji je nebiološki deterdžent za pranje rublja.

Trebate li oprati zaštitu za madrac prije upotrebe?

U većini slučajeva - da. Pranjem ćete ukloniti eventualno preostale tragove kemikalija iz proizvodnje, a tkanina će omekšati.

- Prema mom iskustvu, zaštita za madrac je uvijek bila čvrsta i kruta, pa je prethodno pranje pomoglo da postane mekša i fleksibilnija -  kaže Lucy Searle, glavna urednica Homes & Gardens.

Pitanje higijene: Koliko često prati kosu, zube, umivati se...?
Pitanje higijene: Koliko često prati kosu, zube, umivati se...?

Međutim, imajte na umu da se ne mogu sve navlake za madrace prati u perilici za rublje, pa stoga uvijek provjerite naljepnicu za održavanje prije nego što to učinite.

Možete li prati zaštitu za madrac zajedno s plahtama?

Da, navlaku za madrac možete prati s plahtama. Proizvođači se uglavnom trude da su njihovi proizvodi lagani za održavanje te ih možete ubaciti u perilicu ili sušilicu rublja zajedno sa ostalom posteljinom. Međutim, svakako provjerite oznake za njegu i simbole za pranje rublja prije strojnog pranja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku