To je to što me zanima!

Movember: Pregled u samo tri koraka vam može spasiti život

Rak testisa izlječiv je u visokom postotku i jedini je tumor u onkologiji koji je izlječiv u metastatskoj fazi. Zato su izrazito važni samopregledi, koje je najbolje izvesti pod tušem
Vidi originalni članak

Studeni je u znaku muškog zdravlja. Tzv. Movember obilježava se i u Hrvatskoj, pa tako mnogi muškarci puštaju brkove i postaju dio ovog hvalevrijednog pokreta.

Osim o raku prostate, danas se često govori o raku testisa, koji se najčešće pojavljuje kod muškaraca mlađe dobi i odgovoran je za jedan posto svih rakova kod muškaraca u svijetu.

IZBIRLJIVI SU Muškarci iskreno o pozama u seksu - koje vole, a koje baš ne

- Rak testisa izlječiv je u visokom postotku slučajeva, a jedini je tumor u onkologiji koji je izlječiv u metastatskoj fazi bolesti u više od 60 posto slučajeva, a to ovisi o vrsti i proširenosti tumora. Ako se rak otkrije u ranom stadiju bolesti (kad je prisutan samo u testisu), tad je izlječivost veća od 95 posto - objašnjava dr. sc. Marija Gamulin, voditeljica Referentnog centra za liječenje tumora testisa i ekstragonadalnih germinativnih tumora.

Bolest se javlja najčešće kod muškaraca u dobi od 15 do 35 godina, rjeđe u ranom djetinjstvu, a najrjeđe u starijoj životnoj dobi.

- Rizični faktori povezani s nastankom raka testisa su kriptorhizam, stanje u kojem se testis u djetinjstvu mora operacijskim zahvatom spustiti u mošnje (lat. skrotum), prijašnji tumor na drugom testisu, obiteljska anamneza raka testisa i interseksualne značajke (primjerice sindrom neosjetljivosti na androgene) - kaže dr. Gamulin. Rizik pojave raka testisa je 8-10 puta veći kod braće oboljelog od raka testisa te 4-6 puta veći kod sinova oboljelog.

- Da bi se rak testisa rano otkrio, potreban je samopregled testisa u ranoj dobi, već nakon 20. godine. Samopregled se preporučuje jednom mjesečno, najbolje tijekom tuširanja, i to na način da se testis obuhvati s obje ruke i polako prepipava - objašnjava dr. Gamulin.

MIŠIĆAVI, A TUŽNI Muškarci koji previše vježbaju češće obolijevaju od depresije

Liječnika bi trebalo posjetiti pri pojavi simptoma poput postupnog ili naglog povećanja ili smanjenja testisa, bezbolnog ili bolnog otvrdnuća u bilo kojem dijelu testisa, osjećaja težine u testisu, neuobičajene osjetljivosti testisa, preponskog predjela i donjeg dijela trbuha.

- Ako se bolest već proširila izvan testisa, tad se javlja stalna bol u leđima, otok nogu, suhi kašalj, povišena temperatura, mršavljenje, umor, pa i povećanje grudi - govori dr. Marija Gamulin.

Odvoji pet minuta i pregledaj svoje testise

Prvi korak je pipanje lijevog i desnog testisa. Uhvatite svaki testis između palčeva i preostalih prstiju i lagano prepipajte. Ako primijetite promjene u veličini, tvrde izbočine, najčešće bezbolne, ili da je cijeli testis tvrd pod prstima, otiđite urologu.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare