Movember: Pregled u samo tri koraka vam može spasiti život | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Movember: Pregled u samo tri koraka vam može spasiti život

Movember: Pregled u samo tri koraka vam može spasiti život

Rak testisa izlječiv je u visokom postotku i jedini je tumor u onkologiji koji je izlječiv u metastatskoj fazi. Zato su izrazito važni samopregledi, koje je najbolje izvesti pod tušem

VIDEO

Studeni je u znaku muškog zdravlja. Tzv. Movember obilježava se i u Hrvatskoj, pa tako mnogi muškarci puštaju brkove i postaju dio ovog hvalevrijednog pokreta.

Osim o raku prostate, danas se često govori o raku testisa, koji se najčešće pojavljuje kod muškaraca mlađe dobi i odgovoran je za jedan posto svih rakova kod muškaraca u svijetu.

Muškarci iskreno o pozama u seksu - koje vole, a koje baš ne
Muškarci iskreno o pozama u seksu - koje vole, a koje baš ne

- Rak testisa izlječiv je u visokom postotku slučajeva, a jedini je tumor u onkologiji koji je izlječiv u metastatskoj fazi bolesti u više od 60 posto slučajeva, a to ovisi o vrsti i proširenosti tumora. Ako se rak otkrije u ranom stadiju bolesti (kad je prisutan samo u testisu), tad je izlječivost veća od 95 posto - objašnjava dr. sc. Marija Gamulin, voditeljica Referentnog centra za liječenje tumora testisa i ekstragonadalnih germinativnih tumora.

Bolest se javlja najčešće kod muškaraca u dobi od 15 do 35 godina, rjeđe u ranom djetinjstvu, a najrjeđe u starijoj životnoj dobi.

- Rizični faktori povezani s nastankom raka testisa su kriptorhizam, stanje u kojem se testis u djetinjstvu mora operacijskim zahvatom spustiti u mošnje (lat. skrotum), prijašnji tumor na drugom testisu, obiteljska anamneza raka testisa i interseksualne značajke (primjerice sindrom neosjetljivosti na androgene) - kaže dr. Gamulin. Rizik pojave raka testisa je 8-10 puta veći kod braće oboljelog od raka testisa te 4-6 puta veći kod sinova oboljelog.

- Da bi se rak testisa rano otkrio, potreban je samopregled testisa u ranoj dobi, već nakon 20. godine. Samopregled se preporučuje jednom mjesečno, najbolje tijekom tuširanja, i to na način da se testis obuhvati s obje ruke i polako prepipava - objašnjava dr. Gamulin.

Muškarci koji previše vježbaju češće obolijevaju od depresije
Muškarci koji previše vježbaju češće obolijevaju od depresije

Liječnika bi trebalo posjetiti pri pojavi simptoma poput postupnog ili naglog povećanja ili smanjenja testisa, bezbolnog ili bolnog otvrdnuća u bilo kojem dijelu testisa, osjećaja težine u testisu, neuobičajene osjetljivosti testisa, preponskog predjela i donjeg dijela trbuha.

- Ako se bolest već proširila izvan testisa, tad se javlja stalna bol u leđima, otok nogu, suhi kašalj, povišena temperatura, mršavljenje, umor, pa i povećanje grudi - govori dr. Marija Gamulin.

Odvoji pet minuta i pregledaj svoje testise

Prvi korak je pipanje lijevog i desnog testisa. Uhvatite svaki testis između palčeva i preostalih prstiju i lagano prepipajte. Ako primijetite promjene u veličini, tvrde izbočine, najčešće bezbolne, ili da je cijeli testis tvrd pod prstima, otiđite urologu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 20. lipnja: Lav će napredovati, evo što Blizanci trebaju izbjegavati
ŠTO SU ZVIJEZDE 'ZAKUHALE'?

Dnevni horoskop za četvrtak 20. lipnja: Lav će napredovati, evo što Blizanci trebaju izbjegavati

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 20. lipnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Tajna savršene stražnjice Ivane Knoll - evo kakve tajice nosi
ZA BOLJU SILUETU

Tajna savršene stražnjice Ivane Knoll - evo kakve tajice nosi

Tajna tih tajica je zapravo u malom detalju koji ide direktno ispod same stražnjice te ju podiže i čini većom. Odgovara svim građama tijela i podiže taman tamo gdje treba
Najiritantniji znakovi Zodijaka: Znaju biti nevjerojatno naporni
RANG LISTA

Najiritantniji znakovi Zodijaka: Znaju biti nevjerojatno naporni

Blizanci su drugi po redu što se tiče iritantnosti. Oni vam nikada neće reći što stvarno misle jer čak ni oni sami ne znaju što stvarno misle jer prilagođavaju svoju osobnost iz trenutka u trenutak