To je to što me zanima!

Najmoćnija poslovna žena na svijetu: 'Žene su u pandemiji bile najviše diskriminirane'

Na jesen je organizacija 'Lean In' koju je osnovala Sheryl Sandberg otkrila da čak 25 posto žena razmišlja o prebacivanju na nižu poziciju ili davanju otkaza zbog prevelikog pritiska na radnom mjestu
Vidi originalni članak

U intervjuu za Daily Mail, najmoćnija poslovna žena na svijetu, Sheryl Sandberg, glavna operativna direktorica Facebooka, odlučila je otkriti neke detalje iz svog poslovnog i privatnog života.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Sheryl je spomenula kako je pandemija bila 'katastrofalna' za žene, posebno one koje rade i uz posao školuju djecu kod kuće, čiste i kuhaju.

- Starije žene na radnom mjestu su u lockdownu imale četiri puta veću vjerojatnost da će biti tehnološki višak. Kao netko tko poznaje šok tehnološkog viška, započela sam kampanju kako bih istaknula diskriminaciju sa kojom se starije žene suočavaju na radnom mjestu - kaže Sheryl.

TOKSIČNI IDEALI LJEPOTE Kako se osjećati bolje u svojoj koži bez kozmetičkih proizvoda

- Imam 51 godinu, i sama polako dolazim do te faze. Naime, u Facebooku su mi s 35 godina rekli da sam u srednjoj životnoj dobi. Već dugo se zalažem za žene na radnom mjestu, ali do sada nisam govorila o ženama srednjih godina - rekla je.

Pandemija je za žene bila katastrofalna jer su masovno dobivale otkaze. Na jesen je organizacija Lean In, koju je osnovala kako bi pomogla ženama u postizanju njihovih ambicija, otkrila da 25 posto žena razmišlja o prebacivanju na nižu poziciju ili davanju otkaza zbog prevelikog pritiska, naglasila je Sheryl.

Što se tiče njenog privatnog života, ispričala je kako je njezin prvi suprug Dave Goldberg iznenada umro dok je vježbao na traci za trčanje sa samo 47 godina 2015. godine, pa je ona ostala udovica s dvoje male djece. Njezin novi partner je Tom Bernthal, izvršni direktor i razvedeni otac s troje djece, koji je bio dobar prijatelj njezinog šogora Roba, koji ih je i upoznao.

- Tom nevjerojatno puno daje, sposoban je jako duboko komunicirati o svojim osjećajima i jedan je od najboljih očeva kojeg sam ikada vidjela - kazala je.

OPREZAN ILI SPONTAN? Pet tipova mozga: Otkrijte koji je vaš i kako to utječe na vas?

Pošto su se zbog lockdowna svi preselili zajedno, Sandberg se osim s poslom na Facebooku, uhvatila u koštac i s novim partnerom i troje nove djece.

- Žene uvijek rade veći dio posla. Briga o poslu i briga o djeci i kućanstvu je zapravo rad u duploj smjeni. Radimo po 71 sat tjedno kućne poslove i brinemo o djeci, što je 21 sat više od prosječnog muškarca. Ovakvo stanje u kućanstvu sve više pogađa žene - objasnila je.

Nastavila je kako je tijekom lockdowna preminuo Tomov rođak što ih je sve skupa jako pogodilo, pogotovo zato što se nisu mogli kao obitelj skupiti na sprovodu, ali su zajedničkim snagama to prebrodili.

- Znamo koliko smo sretni jer smo imali posao i nismo se morali brinuti oko plaćanja računa. Definitivno smo proveli puno vremena zajedno i u tim teškim teškim trenucima smo postali prava obitelj - tvrdi Sheryl i dodaje kako je u tom periodu pokušavala učiniti sve kako bi pomogla široj zajednici.

ZA ŽENE U ZNANOSTI Upoznajte 4 žene u znanosti koje svojim novim otkrićima mijenjaju hrvatsku budućnost

I to nije samo prazna floskula. Sandberg je zaista više puta koristila vlastitu platformu kako bi pokušala osnažiti druge žene.

Nakon legendarnog Lean In TED talka iz 2010. godine, napisala je svoju knjigu pod istoimenim nazivom 'Lean In', potičući žene na ambicioznost, koja je prodana u 4,2 milijuna primjeraka širom svijeta, od Kine do Čilea i Kameruna, piše Daily Mail.

Idi na 24sata

Komentari 31

  • eho_ 26.06.2021.

    Gospođa je upravu, ali neovisno o tom, jesu li mlađe, ili starije, već je tema obitelj. Čovječanstvo bi djecu...Ok, zašto ne, divno. A ovdje nije poanta uopće u feminističkim ispadima. Kada se polazi od teme obitelj, mnogi faktori nisu uvijek nažalost..dobro ni društveno izregulirani. Žene koje rade, osobito na odgovornim mjestima,  odsutne su logično, u najmanju ruku toliko, koliko i muškarci na istim pozicijama. I koliko god imale pomoć, još ako imaju obitelj, uglavnom su jako opterećene. To i nebi ni bio veliki problem, kada bi se u svakodnevnom životu izuzelo "radno mjesto" majke :)  i vremenski angažman oko djece, koja su u pravilu i više vezana za njih( posebno mlađa). Neću ni govoriti o održavanju domaćinstva i managementu obitelji. Mnogo toga ovisi i o partneru, podrazumijeva se i individualno je, ali generalno gledano, daleko je to još od balansa, koji bi bio fer. U mnogim razvijenijim zemljama, se na tu objektivnu i ignoriranu činjenicu, jako skreće pažnja, a u nekima se itekako ozbiljno radi na tom. Počevši od mjesečnih dohodaka, koji nisu manji, dapače..čak i računanja godina staža u svrhu stimuliranja stvaranja novih obitelji. I sve dok se o tome šuti i nije prioritet, neće se ništa ni dogoditi samo od sebe. Netko mora :) A tko, ako ne žene same. U krajnjem slučaju, čine pola stanovništva svijeta. To nije mali problem..da, problem..

  • sasa66 21.06.2021.

    Imaj vise prava nego muški. A za koju godinu ce bit obrnuto, muskarci ce bit podtlaceni

  • frajer_2 21.06.2021.

    A jadne žene, bu bu

Komentiraj...
Vidi sve komentare