To je to što me zanima!

Nakon Zagreba i Splita: Stigli inkubatori i za Palčiće u Rijeci

U sklopu hvale vrijedne akcije Klub roditelja donaciju je već predao i KBC-u Split, a nakon Rijeke slijedi predaja uređaja u KB Osijek. Nakon Rijeke će uređaji biti podijeljeni i manjim rodilištima u Hrvatskoj
Vidi originalni članak

Nakon što je Klub roditelja Palčići u prvom dijelu akcije 'Palčići za Petrovu' osigurao oko 5,5 milijuna kuna vrijedne uređaje za rodilište u Petrovoj i KB Merkur, akcija se proširila na cijelu Hrvatsku te je danas stigla i u Rijeku.

POGLEDAJTE VIDEO (Palčići iz Petrove):

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Naime, navedeni klub roditelja nedonoščadi u akciji "Palčići za Hrvatsku", koja je krenula nakon zagrebačkog potresa, prikupio je sredstva kojima su za potrebe Klinike za pedijatriju, Odjela intenzivnog liječenja novorođenčadi KBC-a Rijeka nabavljeni intenzivni inkubator i uređaj za neinvazivnu ventilaciju ukupne vrijednosti 364.175 kn.

Vrijednu donaciju za neonatologiju (odjel na kojem se rađaju i liječe Palčići), kao i donaciju pelena, u parku ispred Ravnateljstva riječkog KBC-a predala je predsjednica Udruge Željka Vučko, koja je pojasnila motive ove hvale vrijedne donacije.

GODINU DANA POSLIJE Palčići iz potresa jači su od svih magnituda: Spašavali smo ih ručno i grijali u portirskoj kućici

- Val dobrote koji je krenuo prvom donacijom Palčića za Petrovu bilo je nemoguće zaustaviti te smo, zajedno s navijačima Dinama, krenuli u novu akciju Palčića za Hrvatsku, osluškujući potrebe svih ostalih rodilišta širom Hrvatske. Zamolili smo ih da sastave svoje popise, naravno s prioritetima KBC-a jer se u njima liječe oni najmanji i najzahtjevniji. Danas je ovo druga donacija po redu u sklopu navedene akcije u kojoj je prikupljeno 2, 351 milijuna kuna, od kojih smo odvojili za ova dva uređaja. Hvala malim ljudima velikih srca koji ovom gestom pružaju sigurnost našim najmilijima - kazala je Vučko uručivši bolnici i donaciju Pampersovih najmanjih pelena veličine minus 1 i 2, koje su namijenjene isključivo palčićima i kojih nema u slobodnoj prodaji.

U sklopu hvale vrijedne akcije Klub roditelja donaciju je već predao i KBC-u Split, a nakon Rijeke slijedi predaja uređaja u KB Osijek. Potom će uređaji biti podijeljeni i manjim rodilištima u Hrvatskoj, prema popisu koji su bolnice same prijavile.  

Na vrijednim uređajima zahvalio se ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić.

- Ova donacija, osim velike materijalne vrijednosti, u sebi integrira i značajnu poruku, a to je briga zajednice za bolnički sustav i one najosjetljivije skupine. Područje nedonoščadi i novorođene djece područje je od posebnog interesa medicinske struke, zbog čega smo, osim nabave sanitetskog vozila osigurali i posebne adaptacijske mehanizme kako bi dio inkubatora bio transportabilan. Inkubator pruža uvjete za najmodernije medicinske intervencije i najvišu razinu kvalitete skrbi naših najmanjih sugrađana koji trebaju našu ljubav i zdravstveno znanje - kazao je ravnatelj riječkog KBC-a Alen Ružić, uručivši predsjednici Udruge zahvalnicu.

HRABRI LAVIĆ Grad se zatresao samo 4 sata nakon što se ovaj Palčić rodio: Sretan ti rođendan, Toma!

Svoje zadovoljstvo donacijom iskazala je i predstojnica riječke Klinike za pedijatriju Jelena Roganović.

- Još jedna ugodna dužnost mi je zahvaliti se na ovoj izuzetno vrijednoj donaciji. Ravnatelj je spomenuo brigu zajednice, no ja bih možda otišla i korak dalje jer vjerojatno je tužna privilegija moje dobi što sam među prvim pedijatrima u Hrvatskoj prepoznala važnost partnerstva liječnika i medicinskog osoblja sa udrugama pacijenata i njihovim roditeljima i svjedočim njihovoj gotovo nevjerojatnoj snazi, koja pokazuje kako te udruge mogu doprinijeti edukaciji, poboljšati zdravstvenu skrb , davati podršku vulnerabilnim pacijentima i roditeljima, a kruna svega je kada još doniraju zdravstveni sustav. Još jedna vrijednost je što upravo takve udruge sa nama stručnjacima najbolje detektiraju što u sustavu nedostaje i treba - zahvalila se Roganović. 

O kakvim je zapravo uređajima riječ pojasnio je primarius Robert Krajina iz Zavoda za intenzivno liječenje i neonatologiju.

- Inkubator je sredstvo za zaštitu zdravlja male djece, koja najčešće teže do 1500 g. Štiti dijete od vanjskih utjecaja, kao što je prašina, buka i mikrobi, omogućava zagrijavanje djeteta te mu daje određenu vlažnost kao i mogućnost da se medicinske intervencije izvode u jednoj izoliranoj situaciji kroz otvore za ruke. Tu je i grijač ispod uređaja te izvana, a "kapsuli" postoji i osvjetljenje. Na displeju su elektronski prikazi o temperaturi djeteta te inkubatora kojemu se također može prilagođavati visina ovisno visini liječnika i medicinskih sestara koji se o djetetu brinu. S druge strane nalazi se mali uređaj za potpomognuto disanje. Mi to zovemo neinvazivna ventilacija, što nema veze s ovim respiratorima o kojima slušamo u ovoj covid eri. Ovdje se radi o jednoj nježnoj ventilaciji za vrlo malu djecu, preko posebnih adaptora za kisik koji idu preko nosa na određenoj temperaturi - objasnio je Krajina.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare