Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Nakon Zagreba i Splita: Stigli inkubatori i za Palčiće u Rijeci

Nakon Zagreba i Splita: Stigli inkubatori i za Palčiće u Rijeci

U sklopu hvale vrijedne akcije Klub roditelja donaciju je već predao i KBC-u Split, a nakon Rijeke slijedi predaja uređaja u KB Osijek. Nakon Rijeke će uređaji biti podijeljeni i manjim rodilištima u Hrvatskoj

Nakon što je Klub roditelja Palčići u prvom dijelu akcije 'Palčići za Petrovu' osigurao oko 5,5 milijuna kuna vrijedne uređaje za rodilište u Petrovoj i KB Merkur, akcija se proširila na cijelu Hrvatsku te je danas stigla i u Rijeku.

POGLEDAJTE VIDEO (Palčići iz Petrove):

Pokretanje videa...

Bebe Petrova 00:21

Naime, navedeni klub roditelja nedonoščadi u akciji "Palčići za Hrvatsku", koja je krenula nakon zagrebačkog potresa, prikupio je sredstva kojima su za potrebe Klinike za pedijatriju, Odjela intenzivnog liječenja novorođenčadi KBC-a Rijeka nabavljeni intenzivni inkubator i uređaj za neinvazivnu ventilaciju ukupne vrijednosti 364.175 kn.

KBC-u Rijeka doniran intenzivni inkubator

Vrijednu donaciju za neonatologiju (odjel na kojem se rađaju i liječe Palčići), kao i donaciju pelena, u parku ispred Ravnateljstva riječkog KBC-a predala je predsjednica Udruge Željka Vučko, koja je pojasnila motive ove hvale vrijedne donacije.

Palčići iz potresa jači su od svih magnituda: Spašavali smo ih ručno i grijali u portirskoj kućici
Palčići iz potresa jači su od svih magnituda: Spašavali smo ih ručno i grijali u portirskoj kućici

- Val dobrote koji je krenuo prvom donacijom Palčića za Petrovu bilo je nemoguće zaustaviti te smo, zajedno s navijačima Dinama, krenuli u novu akciju Palčića za Hrvatsku, osluškujući potrebe svih ostalih rodilišta širom Hrvatske. Zamolili smo ih da sastave svoje popise, naravno s prioritetima KBC-a jer se u njima liječe oni najmanji i najzahtjevniji. Danas je ovo druga donacija po redu u sklopu navedene akcije u kojoj je prikupljeno 2, 351 milijuna kuna, od kojih smo odvojili za ova dva uređaja. Hvala malim ljudima velikih srca koji ovom gestom pružaju sigurnost našim najmilijima - kazala je Vučko uručivši bolnici i donaciju Pampersovih najmanjih pelena veličine minus 1 i 2, koje su namijenjene isključivo palčićima i kojih nema u slobodnoj prodaji.

KBC-u Rijeka doniran intenzivni inkubator

U sklopu hvale vrijedne akcije Klub roditelja donaciju je već predao i KBC-u Split, a nakon Rijeke slijedi predaja uređaja u KB Osijek. Potom će uređaji biti podijeljeni i manjim rodilištima u Hrvatskoj, prema popisu koji su bolnice same prijavile.  

Na vrijednim uređajima zahvalio se ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić.

- Ova donacija, osim velike materijalne vrijednosti, u sebi integrira i značajnu poruku, a to je briga zajednice za bolnički sustav i one najosjetljivije skupine. Područje nedonoščadi i novorođene djece područje je od posebnog interesa medicinske struke, zbog čega smo, osim nabave sanitetskog vozila osigurali i posebne adaptacijske mehanizme kako bi dio inkubatora bio transportabilan. Inkubator pruža uvjete za najmodernije medicinske intervencije i najvišu razinu kvalitete skrbi naših najmanjih sugrađana koji trebaju našu ljubav i zdravstveno znanje - kazao je ravnatelj riječkog KBC-a Alen Ružić, uručivši predsjednici Udruge zahvalnicu.

Grad se zatresao samo 4 sata nakon što se ovaj Palčić rodio: Sretan ti rođendan, Toma!
Grad se zatresao samo 4 sata nakon što se ovaj Palčić rodio: Sretan ti rođendan, Toma!

Svoje zadovoljstvo donacijom iskazala je i predstojnica riječke Klinike za pedijatriju Jelena Roganović.

- Još jedna ugodna dužnost mi je zahvaliti se na ovoj izuzetno vrijednoj donaciji. Ravnatelj je spomenuo brigu zajednice, no ja bih možda otišla i korak dalje jer vjerojatno je tužna privilegija moje dobi što sam među prvim pedijatrima u Hrvatskoj prepoznala važnost partnerstva liječnika i medicinskog osoblja sa udrugama pacijenata i njihovim roditeljima i svjedočim njihovoj gotovo nevjerojatnoj snazi, koja pokazuje kako te udruge mogu doprinijeti edukaciji, poboljšati zdravstvenu skrb , davati podršku vulnerabilnim pacijentima i roditeljima, a kruna svega je kada još doniraju zdravstveni sustav. Još jedna vrijednost je što upravo takve udruge sa nama stručnjacima najbolje detektiraju što u sustavu nedostaje i treba - zahvalila se Roganović. 

KBC-u Rijeka doniran intenzivni inkubator

O kakvim je zapravo uređajima riječ pojasnio je primarius Robert Krajina iz Zavoda za intenzivno liječenje i neonatologiju.

- Inkubator je sredstvo za zaštitu zdravlja male djece, koja najčešće teže do 1500 g. Štiti dijete od vanjskih utjecaja, kao što je prašina, buka i mikrobi, omogućava zagrijavanje djeteta te mu daje određenu vlažnost kao i mogućnost da se medicinske intervencije izvode u jednoj izoliranoj situaciji kroz otvore za ruke. Tu je i grijač ispod uređaja te izvana, a "kapsuli" postoji i osvjetljenje. Na displeju su elektronski prikazi o temperaturi djeteta te inkubatora kojemu se također može prilagođavati visina ovisno visini liječnika i medicinskih sestara koji se o djetetu brinu. S druge strane nalazi se mali uređaj za potpomognuto disanje. Mi to zovemo neinvazivna ventilacija, što nema veze s ovim respiratorima o kojima slušamo u ovoj covid eri. Ovdje se radi o jednoj nježnoj ventilaciji za vrlo malu djecu, preko posebnih adaptora za kisik koji idu preko nosa na određenoj temperaturi - objasnio je Krajina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
'Rastala sam se od muža kad je osvojio milijune. Evo kako je toliki novac uništio naš brak'
NEOBIČNA ODLUKA

'Rastala sam se od muža kad je osvojio milijune. Evo kako je toliki novac uništio naš brak'

Svi znamo da novac ne može kupiti sreću, ali mnogima od nas mogao bi znatno olakšati život, osobito ako bi to značilo preseljenje u dom iz snova, otplatu dugova i prestanak brige oko troškova života