To je to što me zanima!

'Naši su mišići zapamtili sve aktivnosti i vježbanja od prije'

Pokreti se pri bilo kojoj fizičkoj aktivnosti, kažu znanstvenici, 'urežu 'u naše neurone i mišići ih se sjete kad opet počnemo vježbati, što je dobra vijest za sve koji su do sada bili uporni
Vidi originalni članak

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Strah, anksioznost ili panika - prepoznajte koje su sve razlike

Nedavno je izašla nova studija koja kaže da mišići u tijelu čak i onda kad nisu aktivni imaju mogućnost 'pamćenja' prijašnjih aktivnosti, pa kad jednom opet počnemo s treninzima, na osnovi tog pamćenja mišići će brže i lakše opet rasti i jačati.

Studija zapravo tvrdi da neko vrijeme neaktivnosti - s kojom su trenutno zbog izolacije suočeni mnogi - za mišićni sustav neće biti pogubno jer, čak i ako mi zaboravimo kakav je osjećaj svakodnevno vježbati, mišići će 'zapamtiti'. 

Pokreti se pri svakoj fizičkoj aktivnosti, tvrde znanstvenici, 'urežu 'u naše motoričke neurone, pa našem mozgu i živčanom sustavu ostaju dostupni da ih se bilo kad prisjete.

Ovo je dobra vijest i za one koji su fizički zdravi, ali i za osobe koje imaju neke fizičke poteškoće ili ograničenja, a koji su do nedavno svoje tijelo redovito trenirali.

Naime, nedavno provedeno istraživanje u kojem su sudjelovali stariji nepokretni muškarci pokazalo je istu tu 'mišićnu memoriju' - u njemu su nakon 12 tjedana treninga s utezima ti muškarci znatno ojačali, da bi tijekom sljedećih 12 tjedana neaktivnosti veći dio snage i mišićne mase izgubili. Ipak, zahvaljujući  sposobnosti mišića da pamte, za povratiti tu snagu i mišićnu masu trebalo im je svega osam aktivnih tjedana umjesto prvobitnih 12.

STARITE LI PREBRZO Mali test otkriva starenje kože po rukama, noktima i mrljama

U pokusima sa životinjama mišićne stanice miševa i štakora razvile su dodatne jezgre kad su životinje 'trenirale', a ti su specijalizirani komadići stanica ostali i nakon što su treninzi završili.

Smatra se zato da upravo te 'dodane jezgre' jednom kada vježbanje opet počne mišićima pomažu da brže jačaju i rastu.

Isto je to dokazala i skupina švedskih istraživača koja je otkrila bitne razlike u nogama koje su sudionici redovito trenirali i onima koje nisu - prethodno trenirana noga ostala je čvršća, zadržavši oko 50 posto prijašnje snage i prethodno istrenirani mišići postali su (i ostali) izrazito izraženi, čak i nakon 20 neaktivnih tjedana.

- Ova su istraživanja pokazala da se mišićno pamćenje pojavljuje i na razini gena i proteina - rekao je za NY Times dr. Marcus Moberg, voditelj ranije spomenutog istraživanja i docent Švedske škole za sport i zdravstvene znanosti u Stockholmu.

O PANDEMIJI KORONA VIRUSA Beroš: 'Restriktivne mjere će uskoro početi davati rezultate'

On kaže da su ovi rezultati vrlo ohrabrujući, posebno za sve one koji su sada zatvoreni kod kuće.

- Kada ova kriza prođe i teretane ponovno otvore svoja vrata, ako ste prije uporno vježbali mišići će vam se brzo oporaviti i vratiti u prijašnje stanje - vjeruje dr. Moberg.

POGLEDAJTE VIDEO s Ivanom Đikićem: #ZAJEDNO24SATA

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Crvena podiže samopouzdanje, a zelena boja će vas umiriti

Idi na 24sata

Komentari 3

  • bezosjecajni_gad 26.03.2020.

    muscle memory, za to se zna već godinama

  • K_I_N_G 26.03.2020.

    desna ruka je vec automatik

Komentiraj...
Vidi sve komentare