To je to što me zanima!

Nekoliko minuta osamljivanja može unijeti energiju u vezu

Mnogi zanemare sebe kad se zaljube. Iako je riječ o emociji koja oslobađa, katkad djeluje poput ovisnosti, pa se neki identificiraju s partnerom i sve podrede vezi
Vidi originalni članak

Osamljenost je jedan od najtežih osjećaja koji čovjek može iskusiti. O tome da je čovjek, bez obzira na svoju narav, koja može biti introvertirana ili ekstrovertirana, ipak društveno biće, mnogo je toga rečeno. Ali i onaj koji se odlično snalazi u bučnom društvu i uživa u sretnoj vezi može osjetiti poriv da se katkad izdvoji i osami.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Tada ne govorimo o usamljenosti, nego vremenu za sebe i trebali bi ga imati i povučeniji kao i glavni zabavljači u društvu. Ne možete naime biti dobro društvo nikome ako niste sami sebi, a vlastiti je glas, u moru onih koji nas okružuju, katkad najteže čuti i najlakše zanemariti. Dobra “komunikacija sa samim sobom”, osluškivanje svog organizma, osnova su fizičkog i psihičkog zdravlja, kaže dr. Suzanne Degges White, autorica mnogih knjiga s psihološkim predznakom i članaka u časopisu Psychology Today.

U prilog takvim tezama idu i istraživanja koja su pokazala da smo sve manje intuitivni, pa sve češće zaključujemo i odlučujemo vodeći se društvenim konvencijama pa i predrasudama, što se često pokaže pogrešnim.

OTKRIJTE KAKAV JE Seks poza ga otkriva: Odmiče li se nakon seksa, boji se obaveza

- Vjerovati intuiciji mogu samo ljudi koji osluškuju sebe. Kad ste sami sa svojim mislima - piše Degges White, tada ste i otvoreni za osjećaje koje inače možda potiskujete i iskreni ste prema sebi, što se može dogoditi samo kad si stvorite prostor za takvo iskustvo.

Mnogi zanemare sebe kad se zaljube. Iako je riječ o emociji koja oslobađa i otvara vrata novim emotivnim iskustvima, katkad djeluje poput ovisnosti, pa se neki identificiraju s partnerom i sve podrede vezi. I to je normalno na početku veze, ali bez osiguravanja trenutaka u kojima ćete rezimirati svoje misli i srediti osjećaje koji su vam se nakupili, možete propustiti prigodu da se razvijate dalje.

Tada se u nutrini mogu početi taložiti frustracije koje u konačnici mogu nagristi i vezu do koje vam je jako stalo. Istraživanja su pokazala da partneri koji si uzmu malo vremena za sebe, uživaju u blagodatima kvalitetnije i dugotrajnije veze.

10 PITANJA Je li vaš partner pravi za vas? Riješite kratki test i saznajte

- Svi se hrvaju održati ravnotežu u odnosu kad je riječ o povezanosti i razdvojenosti. Priznali to ili ne, svi imaju potrebu biti voljeni i pripadati nekome te biti dijelom neke obitelji i šire društvene zajednice. Ali mi i misaona i emocionalna jedinka, pa jednako tako trebamo njegovati svoju samosvijest i individualnost - ističe Degges White i dodaje da bez toga ne možemo ni drugima dati onoliko koliko bismo mogli.

Najbolji je primjer kako se umjetnici, pisci i slikari, moraju osamiti da bi stvorili svoje djelo. Bez tog osamljivanja nema djela s kojim komuniciraju prema svijetu i koje će ih kasnije povezivati s drugima. Tako je i s odnosima, nesređena osobnost ne može uroditi plodovima dobre veze. Ako ne naučimo slušati sebe, kako ćemo čuti drugoga?

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 4

  • eho_ 09.02.2020.

    Od kako znam za sebe sam se povlačila, barem kratko...hahahaha na resetiranje. A moji u paniku, što je sa djetetom. Cool je pustiti čovjeku auru na odmak. Ima šansu posložiti dojmove i rangirati sve po raznim ladicama kao kod kopmića...ili u otpad :)

  • Poglavica x 09.02.2020.

    Naravno da treba biti sve umjereno pa tako i svoj kutak mira jako dobro dođe...recimo npr, moja skvo...ona ga ima po noći.. 😊..preko dana nema dokad.. 😏

Komentiraj...
Vidi sve komentare