To je to što me zanima!

Nemojte dozvoliti ljubomori da vam uništi vezu - stručni savjeti

Ljubomora kod parova složena je mješavina osjećaja, misli i postupaka koja proizlazi iz percipirane prijetnje vezi. Često dolazi iz uvjerenja da je vaš partner emocionalno povezan s drugom osobom
Vidi originalni članak

Kako previše parova otkriva prekasno, ako se ne kontrolira - ljubomora može uništiti vezu. Neil Wilkie, britanski stručnjak za odnose i psihoterapeut, objasnio je radnje koje se mogu poduzeti kako bi se riješio problem ljubomore, a sve počinje razumijevanjem otkud ona dolazi. 

POGLEDAJTE VIDEO: S kim varaju?

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Ljubomora kod parova složena je mješavina osjećaja, misli i postupaka koja proizlazi iz percipirane prijetnje vezi - objasnio je Neil, tvorac internetskog terapijskog programa za parove, The Relationship Paradigm (www.relationshipparadigm.com).

- Često dolazi iz uvjerenja da je vaš partner emocionalno povezan s drugom osobom - kaže.

- Postoji i romantična ljubomora, gdje postoji percepcija romantičnog interesa između vašeg partnera i nekog drugog, i seksualna ljubomora gdje je percipirani interes seksualne prirode - dodaje.

Neil objašnjava što bi moglo izazvati ljubomoru, uključujući zašto bi ona mogla postati intenzivnija u određeno doba mjeseca i kako se boriti protiv 10 najčešćih posljedica ljubomore kod partnera...

Prepoznavanje korijena partnerove ljubomore

Ljubomora može imati čvrsto uporište ili je uzrokovana prethodnim problemima u vezi koji još uvijek odjekuju. Ljubomora će obično uključivati ​​sljedeće emocije:

  • Manjak samopouzdanja
  • Ljutnju jer imate osjećaj da partner više voli nekoga drugog od vas
  • Ljutnja na pretpostavljenu izdaju
  • Usamljenost
  • Neizvjesnost oko budućnosti
  • Strah od gubitka nečeg važnog
  • Nepovjerenje
  • Nesigurnost

INTIMA Vaša najdraža seks-poza otkriva kakav je karakter vašeg braka

Ona u vezi može biti ukorijenjena u iskonskoj težnji za razmnožavanjem i osiguravanjem opstanka ljudske vrste. Muška ljubomora u heteroseksualnoj vezi mogla bi čak doseći vrhunac oko ciklusa ovulacije.

Iako se čini da je ljubomora pokazatelj ljubavi prema partneru, što se pokazuje u mnogim dijelovima životinjskog svijeta, kod ljudi je emocionalno puno složenija i postoji opasnost od prelaska granice između 'zaštite' i 'vlasništva'.

Ljubomora je otrovna i ako se ne riješi u ranoj fazi veze, može eskalirati i uništiti odnos.

Prije nego što pokušate pomoći svom partneru u rješavanju ljubomore, morate pogledati sebe i zapitati se jesu li vaši postupci s drugim ljudima stvorili plodno tlo za ljubomoru.

Postoji li nešto što ste rekli ili učinili s prijateljem suprotnog spola, a za što ne biste željeli da vaš partner sazna? Ovo je 10 znakova upozorenja da je vaš partner ljubomoran i kako se izboriti s njihovom ljubomorom te im pokazati da za nju nema potrebe.

Ispitivanje

Postavlja vam dodatna pitanja poput 'kamo ideš, zašto i s kim?'. Budite vrlo otvoreni i eksplicitni u pogledu svog rasporeda tijekom dana i razgovora koje vodite kod kuće.

TAKTIKE IZ BIVŠE JUGOSLAVIJE Ljubavni savjeti iz 70-ih: Curu pokušajte poljubiti, ali ne naglo

Provjera telefona

Žele pogledati vašu e-poštu, poruke na mobitelu i slično. Dopustite im. Dajte im sve svoje lozinke, u protivnom će vam sve manje vjerovati.

Zlobni komentari

Partner vam govori stvari koje vam se čine nepoštene ili zlobne. Napravite pauzu nakon njihovih izjava i smirite se. Nemojte postati agresivni ili obrambeni. Recite im nešto poput: 'Žao mi je što se tako osjećaš, što mogu učiniti da se bolje osjećaš?'

Promjena seksualne učestalosti i stila

Imate češće seks nego inače i partner isprobava nove stvari? Ili, na drugu stranu, čini se nezainteresiran za seks? Budite nježni i postavite mu pitanja poput 'U čemu uživaš dok vodimo ljubav' i 'Što bi moglo biti još bolje?' ili 'Je li se nešto promijenilo u našem odnosu?'.

Tišina

Prije ste se stalno smijali i pričali o svemu i svačemu, a sad većinu vremena provodite u napetoj tišini? Kad pitate partnera je li sve u redu, odgovara vam s kratkim 'da'?

Postavite pitanje 'Kako se sad osjećaš?' i čekajte. Dajte im priliku da objasne što ih muči. Često će to značiti biti uporan s pitanjima, a dok će odgovori biti kratki. Ali ne odustajte. 

NOVI POČETAK Nedavno ste prekinuli vezu? Evo kako ćete znati da ste spremni za izlaske i nove ljude u životu

Ispitivanje o njihovom percipiranom suparniku

Možda će početi postavljati više pitanja o prijatelju / kolegi na kojeg su ljubomorni. Otvoreno i iskreno odgovorite na sva pitanja dok istovremeno otkrivate što je točno potaknulo ljubomoru. Uvjerite partnera da je vaša veza solidna i da nemaju konkurenciju. 

Grubost

Odjednom vam je partner postao nagao i grub te vam govori stvari koje vam prije nikad ne bi rekao. Duboko udahnite i recite nešto poput: 'Povrijediš me kad pričaš takve stvari...'. Prizemljite ga i potaknite razgovor o povodu njegovog grubog ponašanja.

Manjak naklonosti

Dodiri, zagrljaji, pogledi i lijepe riječi izblijedjele su i postale površne i rijetke. Važno je da budete nježni i nastavite biti nježni, kako biste pokazali svoju ljubav. Pokušajte grliti partnera punih 20 sekundi kako biste izgradili vezu i kako bi se aktivirao oksitocin u vašem tijelu.

Nasilje

Smirenost je narušena, tanjuri razbijeni, a vrata odjekuju od lupanja. Sve su to znakovi pojačanog stresa.

Nasilje nad ljudima je neprihvatljivo i tu nema kompromisa. Za ostale radnje ostanite mirni i uvjerite partnera da ga volite i da mu želite pomoći. Ako je potrebno, udaljite se dok se ne smiri.

NAJČEŠĆE NESUGLASICE Oko čega se sve parovi svađaju? Djeca i financije ipak nisu tako česti razlozi kao što se mislilo

Prebacivanje krivnje

Partnerovi komentari su kod vas potaknuli osjećaj krivnje jer, na primjer, idete van s prijateljicom ili kod mame pomoći joj s nečim? 

Izbjegavajte osjećaj krivnje, to je najnepotrebnija emocija, piše Daily Mail. Prirodna reakcija bila bi pridruživanje partnerovoj spirali bijede. Potrudite se da vrijeme koje provodite zajedno bude smisleno, zabavno i opuštajuće. Na taj način vaše vrijeme bez njega više neće biti kamen spoticanja u vašoj vezi.

Idi na 24sata

Komentari 68

  • 18.10.2021.

    ljubomora što?

  • t800 18.10.2021.

    komentari su vrlo čudni svi su od krvi i mesa ako nešto posumnjaš naravno da ćeš intervenirat u vidu razgovora teško je kad se nešto sumnja.

  • 15.10.2021.

    Nemam razloga za to,draga me obožava,voli samo mene 🥰

Komentiraj...
Vidi sve komentare