Obavijesti

Lifestyle

Komentari 68

Nemojte dozvoliti ljubomori da vam uništi vezu - stručni savjeti

Nemojte dozvoliti ljubomori da vam uništi vezu - stručni savjeti

Ljubomora kod parova složena je mješavina osjećaja, misli i postupaka koja proizlazi iz percipirane prijetnje vezi. Često dolazi iz uvjerenja da je vaš partner emocionalno povezan s drugom osobom

VIDEO

Kako previše parova otkriva prekasno, ako se ne kontrolira - ljubomora može uništiti vezu. Neil Wilkie, britanski stručnjak za odnose i psihoterapeut, objasnio je radnje koje se mogu poduzeti kako bi se riješio problem ljubomore, a sve počinje razumijevanjem otkud ona dolazi. 

POGLEDAJTE VIDEO: S kim varaju?

Pokretanje videa...

Preljubnici otkrili koje žene biraju za aferu 00:26

- Ljubomora kod parova složena je mješavina osjećaja, misli i postupaka koja proizlazi iz percipirane prijetnje vezi - objasnio je Neil, tvorac internetskog terapijskog programa za parove, The Relationship Paradigm (www.relationshipparadigm.com).

- Često dolazi iz uvjerenja da je vaš partner emocionalno povezan s drugom osobom - kaže.

- Postoji i romantična ljubomora, gdje postoji percepcija romantičnog interesa između vašeg partnera i nekog drugog, i seksualna ljubomora gdje je percipirani interes seksualne prirode - dodaje.

Neil objašnjava što bi moglo izazvati ljubomoru, uključujući zašto bi ona mogla postati intenzivnija u određeno doba mjeseca i kako se boriti protiv 10 najčešćih posljedica ljubomore kod partnera...

Prepoznavanje korijena partnerove ljubomore

Ljubomora može imati čvrsto uporište ili je uzrokovana prethodnim problemima u vezi koji još uvijek odjekuju. Ljubomora će obično uključivati ​​sljedeće emocije:

  • Manjak samopouzdanja
  • Ljutnju jer imate osjećaj da partner više voli nekoga drugog od vas
  • Ljutnja na pretpostavljenu izdaju
  • Usamljenost
  • Neizvjesnost oko budućnosti
  • Strah od gubitka nečeg važnog
  • Nepovjerenje
  • Nesigurnost
Vaša najdraža seks-poza otkriva kakav je karakter vašeg braka
Vaša najdraža seks-poza otkriva kakav je karakter vašeg braka

Ona u vezi može biti ukorijenjena u iskonskoj težnji za razmnožavanjem i osiguravanjem opstanka ljudske vrste. Muška ljubomora u heteroseksualnoj vezi mogla bi čak doseći vrhunac oko ciklusa ovulacije.

Iako se čini da je ljubomora pokazatelj ljubavi prema partneru, što se pokazuje u mnogim dijelovima životinjskog svijeta, kod ljudi je emocionalno puno složenija i postoji opasnost od prelaska granice između 'zaštite' i 'vlasništva'.

Ljubomora je otrovna i ako se ne riješi u ranoj fazi veze, može eskalirati i uništiti odnos.

Prije nego što pokušate pomoći svom partneru u rješavanju ljubomore, morate pogledati sebe i zapitati se jesu li vaši postupci s drugim ljudima stvorili plodno tlo za ljubomoru.

Postoji li nešto što ste rekli ili učinili s prijateljem suprotnog spola, a za što ne biste željeli da vaš partner sazna? Ovo je 10 znakova upozorenja da je vaš partner ljubomoran i kako se izboriti s njihovom ljubomorom te im pokazati da za nju nema potrebe.

Ispitivanje

Postavlja vam dodatna pitanja poput 'kamo ideš, zašto i s kim?'. Budite vrlo otvoreni i eksplicitni u pogledu svog rasporeda tijekom dana i razgovora koje vodite kod kuće.

Ljubavni savjeti iz 70-ih: Curu pokušajte poljubiti, ali ne naglo
Ljubavni savjeti iz 70-ih: Curu pokušajte poljubiti, ali ne naglo

Provjera telefona

Žele pogledati vašu e-poštu, poruke na mobitelu i slično. Dopustite im. Dajte im sve svoje lozinke, u protivnom će vam sve manje vjerovati.

Zlobni komentari

Partner vam govori stvari koje vam se čine nepoštene ili zlobne. Napravite pauzu nakon njihovih izjava i smirite se. Nemojte postati agresivni ili obrambeni. Recite im nešto poput: 'Žao mi je što se tako osjećaš, što mogu učiniti da se bolje osjećaš?'

Promjena seksualne učestalosti i stila

Imate češće seks nego inače i partner isprobava nove stvari? Ili, na drugu stranu, čini se nezainteresiran za seks? Budite nježni i postavite mu pitanja poput 'U čemu uživaš dok vodimo ljubav' i 'Što bi moglo biti još bolje?' ili 'Je li se nešto promijenilo u našem odnosu?'.

Tišina

Prije ste se stalno smijali i pričali o svemu i svačemu, a sad većinu vremena provodite u napetoj tišini? Kad pitate partnera je li sve u redu, odgovara vam s kratkim 'da'?

Postavite pitanje 'Kako se sad osjećaš?' i čekajte. Dajte im priliku da objasne što ih muči. Često će to značiti biti uporan s pitanjima, a dok će odgovori biti kratki. Ali ne odustajte. 

Nedavno ste prekinuli vezu? Evo kako ćete znati da ste spremni za izlaske i nove ljude u životu
Nedavno ste prekinuli vezu? Evo kako ćete znati da ste spremni za izlaske i nove ljude u životu

Ispitivanje o njihovom percipiranom suparniku

Možda će početi postavljati više pitanja o prijatelju / kolegi na kojeg su ljubomorni. Otvoreno i iskreno odgovorite na sva pitanja dok istovremeno otkrivate što je točno potaknulo ljubomoru. Uvjerite partnera da je vaša veza solidna i da nemaju konkurenciju. 

Grubost

Odjednom vam je partner postao nagao i grub te vam govori stvari koje vam prije nikad ne bi rekao. Duboko udahnite i recite nešto poput: 'Povrijediš me kad pričaš takve stvari...'. Prizemljite ga i potaknite razgovor o povodu njegovog grubog ponašanja.

Manjak naklonosti

themoviedb.org

Dodiri, zagrljaji, pogledi i lijepe riječi izblijedjele su i postale površne i rijetke. Važno je da budete nježni i nastavite biti nježni, kako biste pokazali svoju ljubav. Pokušajte grliti partnera punih 20 sekundi kako biste izgradili vezu i kako bi se aktivirao oksitocin u vašem tijelu.

Nasilje

Smirenost je narušena, tanjuri razbijeni, a vrata odjekuju od lupanja. Sve su to znakovi pojačanog stresa.

Nasilje nad ljudima je neprihvatljivo i tu nema kompromisa. Za ostale radnje ostanite mirni i uvjerite partnera da ga volite i da mu želite pomoći. Ako je potrebno, udaljite se dok se ne smiri.

Oko čega se sve parovi svađaju? Djeca i financije ipak nisu tako česti razlozi kao što se mislilo
Oko čega se sve parovi svađaju? Djeca i financije ipak nisu tako česti razlozi kao što se mislilo

Prebacivanje krivnje

Partnerovi komentari su kod vas potaknuli osjećaj krivnje jer, na primjer, idete van s prijateljicom ili kod mame pomoći joj s nečim? 

Izbjegavajte osjećaj krivnje, to je najnepotrebnija emocija, piše Daily Mail. Prirodna reakcija bila bi pridruživanje partnerovoj spirali bijede. Potrudite se da vrijeme koje provodite zajedno bude smisleno, zabavno i opuštajuće. Na taj način vaše vrijeme bez njega više neće biti kamen spoticanja u vašoj vezi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 68
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'