Obavijesti

Lifestyle

Komentari 36

Nedavno ste prekinuli vezu? Evo kako ćete znati da ste spremni za izlaske i nove ljude u životu

Nedavno ste prekinuli vezu? Evo kako ćete znati da ste spremni za izlaske i nove ljude u životu

Svaki je prekid težak, a nakon njega nitko ne želi uploviti u novi ljubavni brodolom. Kako biste to izbjegli, preispitajte svoju motivaciju i učite na greškama

VIDEO

Iako neki smatraju kako je staru ljubav najbolje preboljeti upuštajući se u novu vezu, to je pogrešan pristup. Terapeuti ističu kako možda nije problem u pitanju s kim izlazite, nego koji su vaši emocionalni kapaciteti.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako dalje nakon prekida?

Pokretanje videa...

00:37

Zato nije točno uvjerenje kako privlačimo pogrešne ljude.

- Unatoč i usprkos teškom prekidu, ponekad žurimo sa ponovnim izlascima. No zbog ranjivosti i prijašnjih iskustava teško se otvaramo. Možda nam se čini logičnim da smo spremni za nove ljude u životu, no nedostaje nam emocionalnih kapaciteta za to - pojašnjavaju terapeuti Patricia Lamas i Morgan Anderson.

- Nedostatak emocionalnih kapaciteta često se veže uz strah. Strah od odbačenosti i povrijeđenosti - kaže dr. Anderson dodajući da će upravo ti nesvjesni strahovi sabotirati emocije i način na koji gledamo na novu vezu.

Zato su stručnjaci za međuljudske odnose pojasnili kad je čovjek zapravo spreman za novu vezu.

Simpatija ne shvaća da vam se sviđa? Evo što bi moglo pomoći
Simpatija ne shvaća da vam se sviđa? Evo što bi moglo pomoći

Kako prepoznati trenutak

- Ako tijekom izlaska postavljate pitanja tek reda radi jer vam to omogućuje da ne morate biti prisutni duhom, nezainteresirani ste ili gradite zidove oko sebe - kaže dr. Anderson dodajući da je to vrlo jasan znak da niste spremni ostvariti vezu.

- U trenutku kada idete na spoj s nekim i osjećate iskrenu znatiželju prema tom čovjeku te vas zanima gdje bi sve taj odnos mogao ići, to je dobar znak da ste spremni za novu vezu - pojasnila je Anderson.

Kako zaliječiti rane prije nove ljubavi

1. Upamtite: Izlasci zahtijevaju energiju

Važno je osvijestiti da izlasci zahtijevaju vrijeme i energiju, a nemate ih u nepresušnoj količini.

- Na spoju morate ponuditi energiju kako bi on bio uspješan. Ako se niste pobrinuli za sebe ili ne možete preboljeti staru vezu, nemate energije za novu - pojašnjava Anderson.

2. Uložite u sebe

Najbolji način da revitalizirate energiju je ulaganje u sebe i vlastitu vrijednost te sreću.

- Kad ljudi ovise o vezi kao izvoru sreće, tada se stvari počinju raspadati. Želite partnera koji umnaža vašu sreću, a ne koji je izvor te sreće - pojasnila je Anderson.

Pet znakova koji otkrivaju da je muškarac serijski zavodnik i da ste mu samo jedna u nizu žena
Pet znakova koji otkrivaju da je muškarac serijski zavodnik i da ste mu samo jedna u nizu žena

3. Prekinite s prošlošću

Kako biste bili u stanju posvetiti se novom čovjeku, morate zaboraviti na prošle veze.

- Kad nosimo emocionalni teret kojeg se nismo otarasili, blokiramo sposobnost da budemo prisutni u novoj vezi - dodala je Anderson.

4. Ne zaboravite na svoje potrebe

Pritom je važno imati na umu emocionalni prostor u kojem ste bili i u kojem ste sada.

- Ako sami sebi kažete da ste prošlu vezu već trebali preboljeti, to će samo usporiti proces oporavka - savjetuje Anderson.

Pitanja koja si trebate postaviti prije nove veze

- Prije nego što na društvenim mrežama podijelite kako ste u novoj romantičnoj vezi, zapitajte se što zapravo tražite. Prije susreta sa potencijalnim partnerom, postavite se važna pitanja - savjetuje Lamas.

Veličina stopala kod muškarca otkriva koliko je sklon preljubu
Veličina stopala kod muškarca otkriva koliko je sklon preljubu

Svatko se treba zapitati želi li biti svjestan partner te traži li partnera koji se uklapa u njegov životni stil, ciljeve i snove. Usto, važno je ustanoviti zašto je prošla veza propala te što želite u novoj vezi, koje ustupke ste spremni učiniti, a što je razlog za ponovni prekid. Valja ustanoviti i čemu se nadate kod novog partnera. Je li to uzajamno poštovanje, zabava, avantura ili nešto treće?

Odgovori na ova pitanja pomoći će vam da svjesno uđete u novi odnos bez potrebe za uspoređivanjem sa prošlim partnerom.

Dreamstime

- Samo zato što se neki odnos prekinuo, to ne znači da ste gubitnik. Kad primijetite da su drugi oko vas ušli u trajnije odnose jer su se zaručili ili vjenčali, čestitajte im i slavite s njima. Kad slavite ljubav koju vidite oko sebe, potvrđujete da je ona i vama dostupna - savjetovala je Anderson, piše Hellogiggles.

Svatko je dostojan ljubavi, a najbolje ćete je privući ako ste dosljedni i iskreni. No sa novim odnosom ne treba žuriti i u redu je ako vam treba odmor. Ili, u konačnici, možete živjeti posve sretni kao samac i to je također u redu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa