Obavijesti

Lifestyle

Komentari 16

Oko čega se sve parovi svađaju? Djeca i financije ipak nisu tako česti razlozi kao što se mislilo

Oko čega se sve parovi svađaju? Djeca i financije ipak nisu tako česti razlozi kao što se mislilo

Često ne možemo vidjeti druge parove 'iza kulisa', pa nemamo pojma svađaju li se oni. Vrijeme je da zavirite u druge veze i otkrijete što se doista događa iza zatvorenih vrata

Činjenica je da svaki par barem jednom doživi svađu. Srećom, to nije loše. Naime, kada okupite dvije neovisne i odrasle osobe u bilo kojoj vrsti partnerstva, napetosti će uvijek biti. Razlike u mišljenjima su neizbježne, a znak su veze u kojoj partneri dijele moć i ugodno im je izraziti svoje mišljenje.

POGLEDAJTE VIDEO: Ljubav ne zna za godine: Njoj je 61, a njemu 24

Pokretanje videa...

Njoj je 61, a njemu 24 01:33

Često ne možemo vidjeti druge parove 'iza kulisa', pa nemamo pojma svađaju li se oni i oko čega. Sve je to pomalo tajanstveno, što može stvoriti pomisao da drugi parovi nemaju sukoba ili da se sigurno ne svađaju oko stvari oko kojih se možda vi prepirete sa svojim partnerom.

Vrijeme je da zavirite u druge romantične veze i otkrijete što se doista događa iza zatvorenih vrata. Učenje o tome oko čega se drugi parovi svađaju može vam pomoći da shvatite koliko su normalni neki vaši argumenti, a također vam pomaže i da prije vremena razgovarate o problemima kako biste izbjegli štetnije svađe.

Najvažniji pokretači sukoba u vezama

Koji su najčešći problemi oko kojih se parovi svađaju? Da bi ih identificirali, preko 100 sudionika nabrojalo je načine na koje ih partneri mogu uznemiriti, iritirati, povrijediti ili naljutiti. U nastavku slijedi 10 ponašanja koja mogu uznemiriti vašeg partnera, rangiranih od najgorih do najblažih:

 1. Ponižavanje: Ako se partner prema vama ponaša kao prema glupom ili inferiornom, odnosno ponaša se kao da je bolji od vas.
 2. Posesivnost, ljubomora ili ovisnost: Partner zahtijeva previše pažnje ili vremena; općenito djeluje ljubomorno/posesivno/ovisno.
 3. Zanemarivanje, odbacivanje ili nepouzdanost: Partner ignorira vaše osjećaje, ne zove vas, ne govori vam da vas voli i slično.
 4. Nasilje: Šamaranje, pljuvanje, udaranje, prozivanje ili verbalno nasilje.
 5. Nevjera: Seks s drugom osobom, izlazak s drugom osobom...
 6. Nepromišljenost: Ne pomaže kod čišćenja, ostavlja odjeću po stanu, ne spušta dasku od WC školjke i slično.
 7. Fizička opsjednutost: Kada partner previše brine o izgledu, previše se fokusira na kosu ili lice, previše troši na odjeću itd.
 8. Raspoloženje: Kada je partner emocionalno nestabilan ili 'kukavica'.
 9. Seksualno suzdržavanje ili odbijanje: Odbijanje seksa, partner ne djeluje zainteresirano ili vas zadirkuje na temelju seks, ali ne na dobar način!
 10. Seksualiziranje drugih: Kada govori o privlačnosti drugih, govori o drugima kao seksualnim objektima, favoriziranje neke osobe s TV-a i slično.

Slično istraživanje ispitalo je jesu li određene teme dovele do ozbiljnijih sukoba. Iako istraživači nisu pronašli dokaze o određenim temama, identificirali su sljedećih pet glavnih tema oko kojih se parovi uglavnom svađaju:

 1. Problematično ponašanje: Određeni aspekti povezani s partnerovim ponašanjem
 2. Ljubomora: Briga zbog nevjere, nesigurnost zbog pojave drugih mogućih partnera, problemi s povjerenjem
 3. Komunikacija: Koliko dobro partneri komuniciraju i kakvi su im sukobi
 4. Slobodno vrijeme: Kako bi parovi trebali provoditi slobodno vrijeme, što bi trebali raditi kako bi se zabavili
 5. Intimnost: Rješavanje problema vezanih uz seks, kao i fizičku i psihološku bliskost
'Spavam s oženjenim frajerima i to me uzbuđuje - ne kajem se!'
'Spavam s oženjenim frajerima i to me uzbuđuje - ne kajem se!'

Konačno, u nedavno objavljenoj studiji istraživači su anketirali više od tisuću ljudi i otkrili da je komunikacija najčešći izvor sukoba za sve parove. 

Ostale visoko rangirane teme bile su: kućanski poslovi, donošenje odluka, financije, problematične partnerske navike ili ponašanja, vrijeme provedeno na telefonu, ​​seks i upravljanje vremenom.

Postoji prilično malo sličnosti među studijama u pogledu onoga oko čega se parovi svađaju. Zapravo, teme koje izazivaju sukobe prilično su konzistentne u različitim kulturama.