To je to što me zanima!

Nemojte piti sami: Parovi koji skupa umjereno piju su sretniji

Za potrebe istraživanja analizirano je 4864 sudionika od koji su svi bili u braku otprilike 33 godine, a cilj istraživanja bio je utvrditi kako funkcioniraju parovi koji piju alkohol
Vidi originalni članak

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Znate li koji ste tip ljubavnika i kakav je partner idealan za vas

Novo istraživanje otkriva da su parovi koji piju alkohol zajedno uglavnom sretniji. Navedeno istraživanje je objavljeno u časopisu The Journals of Gerontology, a istraživači su željeli utvrditi postoji li povezanost između pijenja i sreće u vezi ili braku, posebno među starijim parovima.

U istraživanju stoji da su parovi izvijestili o smanjenju bračne kvalitete tijekom vremena, a to je bilo znatno više zabilježeno među ženama. Naime, žene koje su imale muževe koji su pili alkohol izvijestile su o smanjenju bračne kvalitete tijekom vremena, a isto je bio slučaj i kada su muževi prijavili da im žene piju alkohol. 

Oni parovi koji su pili zajedno i umjereno nisu izvijestili o povećanim problemima u braku. Dakle, ako parafraziramo sve te podatke, u osnovi možemo zaključiti da ako parovi piju umjereno, tada su oboje sretni. Ali ako samo jedan od njih pije, to nije nikako dobro.

Ključni dio 'sretnog' pijenja je u potpunosti u tome koliko pijete i u kojem trenutku pijete. Rezultati istraživanja naglašavaju važnost alkohola, kao i to zbog čega, gdje i kada pijete alkohol.

- Ne trebamo naglašavati da je zajedničko pijenje potpuno u redu i dobro za vašu zajedničku sreću, za razliku od onoga da se zajedno opijate do zore - stoji u istraživanju. Ovi su nalazi posebno istaknuti zbog pojačanog pijenja među 'baby boomerima' ali i radi važnosti bračne kvalitete i zdravlja starijih parova.

IZNENAĐUJUĆI REZULTAT Ovo je najvažnija osobina koju mladi danas traže od partnera

Za provođenje istraživanja, analizirali su 4864 sudionika koji su svi bili u braku otprilike 33 godine. Dr. Kira Birditt tvrdi da ovo istraživanje nije o tome koliko parovi piju, već o tome piju li uopće.

- Ne sugeriramo da bi ljudi trebali piti više ili mijenjati način na koji piju - objasnila je. Birditt tvrdi i da supružnici imaju snažan utjecaj jedan na drugog, odnosno da ako jedan prestane piti alkohol, da će vjerojatno i drugi partner prestati. Naglasila je da su teški alkoholičari izuzeti iz ovog istraživanja i da se nalazi odnose isključivo na 'normalne' parove.

Nadalje, Fred Blow sa Sveučilišta u Michiganu objasnio je da su problematični alkoholičari posve drugačija priča. Oni imaju poremećene odnose s ljudima, a posebno sa svojim partnerima, što je važno uzeti u obzir kada se govori o ovom istraživanju.

No, kako god protumačili ovo istraživanje, uvijek pijte odgovorno, piše indy100.

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Ljubav u doba korone: Prvi spoj bili prisiljeni imati na balkonu

POGLEDAJTE VIDEO #ZAJEDNO24SATA - Suzana Mančić, bivša loto djevojka:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Judita👥 16.04.2020.

    Prije sam znala popiti kad se negdje išlo..no sada ne znam kada sam zadnji put nešto popila,prijr svega gdje?i zašto, drugo spava mi se od alkohola, moram u kancelariju često ☺ onda sam nakon npr pive gladna,vino mi mora biti domaće.. kiselkasti okus..ilo malo bolje kupovno,crno..ne vidim u ovom trenutku niti jedan razlog za piti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare