To je to što me zanima!

Noge manje bole nakon štikli uz pravilne vježbe za listove

Priprema za potpetice: Palcem ocrtavajte slova mičući samo stopalo i gležanj te istrenirajte noge za sezonu zabava, a vježbu je najbolje izvoditi s bosim nogama
Vidi originalni članak

Kako bi nošenje visokih potpetica bilo što ugodnije i bezbolnije, osobito u blagdansko vrijeme, preporučuju se vježbe istezanja Ahilove tetive i listova prije i poslije nošenja potpetica jer često nošenje izaziva skraćivanje Ahilove tetive.

Oslonite se rukama o zid nogom ispred noge te rukama “gurajte” zid nježno rastežući listove i tetive u stražnjem dijelu stopala. Listove istežite tako što ćete držati oba stopala na podu držeći leđa ravno te gurajući kukove prema zidu dok ne osjetite napetost u pruženoj nozi. A Ahilovu tetivu istežite tako što ćete biti u istom položaju, ali savijati koljeno pružene noge. Radite to 10-30 sekundi ili dok napetost ne popusti. 

Za stopala su osobito dobre i “vježbe abecede” jer učvršćuju gležnjeve i povećavaju pokretljivost. Dovoljno je palcem ocrtavati slova mičući samo stopalo i gležanj.

No najvažnije je ipak da ograničite vrijeme nošenja potpetica, a jako je bitno i da kupite odgovarajuću veličinu. Budući da stopala tijekom dana nateknu, cipele s potpeticom ne preporučuje se kupovati ujutro. 

Nema padanja u potpeticama

Izvodite vježbu bosi - jednom nogom stojte na tlu, a drugu podignite te palcem iscrtavajte slova po zraku. Tako ćete naučiti održavati ravnotežu i ujedno istezati mišiće.

Bez bolova u leđima

Zbog visokih potpetica naginjemo se prema naprijed, pa se kralježnica krivi unatrag i boli donji dio leđa. Zato sjednite kad god možete te se pokušajte držati uspravno.

Uspravno je držanje bitno

Dok stojite na potpeticama, izravnajte ramena, izdužite leđa te težinu ravnomjerno rasporedite na oba stopala. Često stišćite trbušne mišiće koji će istodobno pružati potporu leđima te ih održavati ravnima. 

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Raziel CRO 15.12.2011.

    E super.Napokon vježbe koje će mi pomoći nakon štikli...aaaaaaaaaahahahahaaaaaaaaaa

  • mayhem26 15.12.2011.

    Priprema za potpetice?Nema toga,ljudsko stopalo jednostavno nije namjenjeno za takve napore.Malo se zapitajte kada ste se zadnji puta prošetali bosi?Nošenje obuče (pogotovo one nekvalitetne) je otišlo toliko daleko da je bosonogo hodanje čak podleglo nekom obliku socijalne cenzure.Žene misle da su sexy u štiklama?Pa ajd na neki način mozda i jesu,ali kada se ista ta ženska na kraju izuje i pokaže svoja deformirana stopala e to po meni nije nimalo sexy,a što je najbitnije sve se to jednom vrati kroz razne bolesti kičme i drugih motoričkih mehanizama...........

  • IvanKrobot 15.12.2011.

    seksi...jaaaaako seksi... :-)

Komentiraj...
Vidi sve komentare