To je to što me zanima!

Nutricionistica Marić Bulat: Evo kako čuvati krumpir da ne bude otrovan, a ovo ne smijete raditi

U krumpiru koji nije dobro skladišten s vremenom se može razviti solanin, prirodni spoj koji ima pesticidna svojstva, koji može biti otrovan za čovjeka, pojašnjava nutricionistica Sandra Marić Bulat
Vidi originalni članak

Ako imate krumpir koji je proklijao, jako je smežuran, a pogotovo ako je dio krumpira pozelenio, to znači da se razvio solanin, glikoalkaloidni otrov koji se nalazi u vrstama obitelji velebilja iz roda Solanum, kao što su krumpir, rajčica i patlidžan. On se prirodno može pojaviti u bilo kojem dijelu biljke, a poznato je da ima pesticidna svojstva i jedan je od prirodnih zaštitnih sredstava biljke. No, taj je spoj za čovjeka otrovan, odnosno može izazvati mučninu i povraćanje, pa se konzumacija takvog krumpira nikako ne preporučuje, kaže nutricionistica Sandra Marić Bulat. 

Ovaj sadržaj dostupan je samo 24sata PLUS+ korisnicima na portalu

Neometano uživanje u 24sata sadržaju i brojne pogodnosti dostupne su na originalnom članku.
Idi na 24sata

Komentari 1

  • vinja 27.02.2023.

    Može li netko objasniti zašto se krumpir ZELEN POD LJUSKOM prodaje u trgovini. Desilo mi se nekoliko puta da sam kupila krumpir na oko lijep, a pod korom zelen ili sa tamnim mrljama. Dakako bacila sam ga što znači da sam kupila smeće. Kako tome stati na kraj???

Komentiraj...
Vidi sve komentare