To je to što me zanima!

Od gospine trave napravite kantarionovo ulje: Odlično je za hemoroide ali i njegu kože

Kantarionovo ulje pomoći će vam i za umorna stopala poslije naporna dana. Za masažu pripremite deset ml kantarionova ulja (oko jedne velike žlice), pet kapi paprene metvice i pet kapi prave lavande
Vidi originalni članak

Iako se bere od sredine lipnja do kolovoza, već se pojavila na dalmatinskim tržnicama, ove godine malo ranije. Gospina trava s lijepim žutim cvjetovima vrlo je cijenjena u narodnoj medicini te pomaže kod jetrenih i žučnih tegoba, a najbolje je istraženo njezino djelovanje protiv depresije. Najčešće se tad spravlja kao čaj ili tinktura.

POGLEDAJTE VIDEO: Biljni terariji

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ljekoviti učinak gospine trave pripisuje se aktivnom sastojku hipericinu koji je zaslužan za protuupalno, umirujuće i regenerirajuće djelovanje biljke i svih njenih sastojaka.

Umanjuje i osjećaj iscrpljenosti, umora i bezvoljnosti te teškoće sa spavanjem i koncentracijom.

Kantarion je biljno ulje crvene boje koje se dobiva namakanjem otprilike šake cvijeta i lista gospine trave u djevičanskom maslinovu (oko pola litre). Staklenka se treba držati 40 dana na suncu, a nakon toga se treba procijediti. Ovo se ulje smatra gotovo čudesnim jer uspješno umiruje i liječi niz simptoma - od kožnih tegoba, poput akni, ožiljaka, opeklina od sunca, hemoroida pa sve do ginekoloških smetnji. Zbog toga je bočicu kvalitetnog kantarionova ulja dobro imati u kućnoj ljekarni.

No iako se tradicionalno ovo ulje pogrešno koristilo za sunčanje, treba znati da je ono fotosenzibilno i zato se ne bi trebalo nanositi na kožu prije izlaganja suncu. Osim toga, ne sadrži nikakav zaštitni faktor.

CVIJEĆE U KUĆI Mirisne zumbule poduprite drvenim štapićem da budu ravni

Ovo ulje ipak će poslužiti za njegu kože, kose, te kao podloga za masažu i za njegu i masažu novorođenčadi. Regenerira kožu i hidratizira, smiruje upalne procese na koži (pretjerano sunčanje, ekcemi, dermatitisi), ublažava ožiljke te djeluje protuupalno. 

Među ostalim koristima, kantarionovo ulje pomoći će vam i za umorna stopala poslije naporna dana. Za masažu pripremite deset ml kantarionova ulja (oko jedne velike žlice), pet kapi paprene metvice i pet kapi prave lavande. Utrljajte mješavinu u stopala nakon tople kupke, lezite i podignite ih na povišeno. Priuštite si 30 minuta odmora. Kako je upravo srpanj najbolji za branje gospine trave, u šetnji obratite pozornost na čarobne zlatne cvjetiće.

Napravite tretman za lice

Hranjivu masku za lice napravit ćete lako i brzo, a pritom nije zahtjevna za novčanik. U čašu hladnoga čvrstog jogurta dodajte veliku žlicu kantariona i dobro promiješajte. Mješavinu jogurta i kantariona nanesite na lice, vrat i dekolte te na crvene dijelove tijela (ako ste se izlagali suncu). Ostavite da djeluje pola sata pa isperite mlakom vodom.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare