Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Od gospine trave napravite kantarionovo ulje: Odlično je za hemoroide ali i njegu kože

Od gospine trave napravite kantarionovo ulje: Odlično je za hemoroide ali i njegu kože

Kantarionovo ulje pomoći će vam i za umorna stopala poslije naporna dana. Za masažu pripremite deset ml kantarionova ulja (oko jedne velike žlice), pet kapi paprene metvice i pet kapi prave lavande

VIDEO

Iako se bere od sredine lipnja do kolovoza, već se pojavila na dalmatinskim tržnicama, ove godine malo ranije. Gospina trava s lijepim žutim cvjetovima vrlo je cijenjena u narodnoj medicini te pomaže kod jetrenih i žučnih tegoba, a najbolje je istraženo njezino djelovanje protiv depresije. Najčešće se tad spravlja kao čaj ili tinktura.

POGLEDAJTE VIDEO: Biljni terariji

Pokretanje videa...

Studentica izrađuje biljne terarije 01:59

Ljekoviti učinak gospine trave pripisuje se aktivnom sastojku hipericinu koji je zaslužan za protuupalno, umirujuće i regenerirajuće djelovanje biljke i svih njenih sastojaka.

Umanjuje i osjećaj iscrpljenosti, umora i bezvoljnosti te teškoće sa spavanjem i koncentracijom.

Kantarion je biljno ulje crvene boje koje se dobiva namakanjem otprilike šake cvijeta i lista gospine trave u djevičanskom maslinovu (oko pola litre). Staklenka se treba držati 40 dana na suncu, a nakon toga se treba procijediti. Ovo se ulje smatra gotovo čudesnim jer uspješno umiruje i liječi niz simptoma - od kožnih tegoba, poput akni, ožiljaka, opeklina od sunca, hemoroida pa sve do ginekoloških smetnji. Zbog toga je bočicu kvalitetnog kantarionova ulja dobro imati u kućnoj ljekarni.

No iako se tradicionalno ovo ulje pogrešno koristilo za sunčanje, treba znati da je ono fotosenzibilno i zato se ne bi trebalo nanositi na kožu prije izlaganja suncu. Osim toga, ne sadrži nikakav zaštitni faktor.

Mirisne zumbule poduprite drvenim štapićem da budu ravni
Mirisne zumbule poduprite drvenim štapićem da budu ravni

Ovo ulje ipak će poslužiti za njegu kože, kose, te kao podloga za masažu i za njegu i masažu novorođenčadi. Regenerira kožu i hidratizira, smiruje upalne procese na koži (pretjerano sunčanje, ekcemi, dermatitisi), ublažava ožiljke te djeluje protuupalno. 

Među ostalim koristima, kantarionovo ulje pomoći će vam i za umorna stopala poslije naporna dana. Za masažu pripremite deset ml kantarionova ulja (oko jedne velike žlice), pet kapi paprene metvice i pet kapi prave lavande. Utrljajte mješavinu u stopala nakon tople kupke, lezite i podignite ih na povišeno. Priuštite si 30 minuta odmora. Kako je upravo srpanj najbolji za branje gospine trave, u šetnji obratite pozornost na čarobne zlatne cvjetiće.

Thinkstock

Napravite tretman za lice

Hranjivu masku za lice napravit ćete lako i brzo, a pritom nije zahtjevna za novčanik. U čašu hladnoga čvrstog jogurta dodajte veliku žlicu kantariona i dobro promiješajte. Mješavinu jogurta i kantariona nanesite na lice, vrat i dekolte te na crvene dijelove tijela (ako ste se izlagali suncu). Ostavite da djeluje pola sata pa isperite mlakom vodom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...
Dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja: Vagu čekaju povjerljivi razgovori, a Lava trzavice u vezi
KAKAV VAS DAN OČEKUJE?

Dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja: Vagu čekaju povjerljivi razgovori, a Lava trzavice u vezi

Pročitajte dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje