To je to što me zanima!

On je šaptač kitovima: Pred njim pokazuju svoje pravo lice

Nagrađivani fotograf i pisac Christopher Swann započeo je kao ronilac Kraljevske mornarice, a danas je suosnivač Društva za zaštitu dupina i višestruko nagrađivani fotograf morskog divljeg svijeta
Vidi originalni članak

Prije nego što je navršio 18 godina, Christopher Swann pridružio se Kraljevskoj mornarici kao ronilac. Prvi puta kad je zaronio, bio je jako hladan zimski dan, bilo je neugodno i od 32 ronioca koji su uskočili u more, samo ih je šestero obavilo zadatak. No,  s vremenom se potpuno zaljubio u more i uz karijeru ronioca za Kraljevsku mornaricu na  naftnim postrojenjima, postao je 'šaptač kitovima'. 

POGLEDAJTE VIDEO: Dva velika kita zaplivala kod Malog Lošinja

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Christopher, naime, godinama roni i prikuplja znanja o kitovima i postao je vrhunski stručnjak u tom području. Njegovo znanje o kitovima i njihovom ponašanju nema premca i svatko tko ga vidi u moru s njima vrlo brzo će shvatiti otkud mu nadimak.

MORSKE RADOSTI Kraj Vira skakali veseli dupini, na Cresu im doplivala meduza

No, osim što ih promatra i uči o njima, Christopher zadnjih 15-ak godina fotografira kitove i druge morske životinje u divljini i u tome je vrlo uspješan. Već je dva puta bio nagrađivani finalist na prestižnom natjecanju za fotografe koji svoje motive nalaze u divljini. 

Jedan od nagrađenih snimaka je spektakularna fotografija kita ubojice koji skače visoko u zrak tijekom napada na dupina.

Danas je suosnivač The Dolphin Conservatory Society i kaže kako ni duboko znanje o kitovima nije uvijek dovoljno za to da napravite veličanstvene fotografije. Naime, svaki kit je drugačiji, neki vas neće pustiti blizu, drugi jure velikom brzinom, neki satima ostaju pod vodom i često čekate da snimite jednu fotografiju, a dogodi se nešto posve drugo, kaže.

VIDEO: PRATILI JEDRILICU Izlet na Pag uljepšali su dupini: 'Djeca su bila jako iznenađena!'

Dodaje kako je najveća greška koju možete napraviti u očekivanju da napravite fotografiju morskih životinja to da previše žurite u približavanju životinjama.

- Ljudima uvijek kaže da je tajna dobre fotografije dok plivate sa kitovima to da se ponašate kao da uopće niste tamo, kao točka u prostoru koja nema nikakav interes - kaže. Dodaje kako su neka od najboljih mjesta za snimanje kitova Kongo, Azorski i Kanarski  otoci, Karibi i Korteško more. 

- Moj favorit su Azori, zbog prekrasno čistog mora i predivne prirode - kaže. Tu je imao i jedan od posljednjih susreta s kitom u mutnoj vodi. 

- Naletio sam na njušku s kućištem kamere i fotografirao je, da bi se ponovo pojavio nekoliko sekundi kasnije. Ponovno sam nagnuo  kameru, fotografirao te mahnuo svojoj djevojci na brodu da dođe po mene. U početku nije reagirala, a kad je konačno shvatila, prišla je punom brzinom i krenula točno prema meni. Tada me udario morski pas. Plivao sam što sam brže mogao - teško, s teškim kućištem kamere - i laknulo mi je kad sam uspio izaći - priča.

Kaže kako obožava kitove i delfine zbog njihove ljepote i elegancije te ističe da svi budući amateri željni njihovog fotografiranja trebaju biti odlučni i strastveni, te biti svjesni da neće brzo zaraditi. 

SPEKTAKULARNA SNIMKA Dupini kod Hvara: Slavili smo momačku, sami su se pozvali

Priča kako to obično izgleda kad se sprema za fotografiranje. 

- Približavajući se kitu često se vidi veliki broj životinja. To su majke, trudne ženke, djeca u malim skupinama, dok muški primjerci znaju plivati u blizini sami. Voda je kao pamuk, tek povremeno zapljuskuju udarci repova po površini. Gdje god pogledamo, vidi se svijetli zlatni odsjaj - kaže.

Ako su životinje opuštene, lako im je prići relativno blizu, samo je važno svesti buku na minimum. Često ćete im se moći približiti tako da putujete uz njih, na udaljenosti od samo nekoliko metara, dok plivaju opušteno, što je veličanstveno. 

- Povremeno dva ili tri prođu točno ispod čamca i udare u njega, kao da kucaju, no ne trebate biti ni najmanje zabrinuti - uvjerava Swann, koji u tim trenucima obično ulazi u more. 

- To su uistinu čudne životinje. Njihove glave čine preko polovicu duljine tijela, a ostatak je rep. Imaju sitne oči i peraje nalik veslu. Kako redovito vlaže kožu, izgledaju pomalo zamrljano, mutno. Stvoreni su za ronjenje do velikih dubina, no zasad se drže površine. Ponekad ih nema na površini, ništa se ne događa, a onda odjednom isplivaju - priča.  

Plivajući lagano prema grupi koja se približava Swann je zastao i gleda gdje su kitovi i što rade. Oni rade istu stvar 20-ak metara dalje - gledaju njega.  Spuštajući lice natrag u more, razabirem kako iz daljine prema njemu kreće niz sivo-crnih podmornica.

MORSKE RADOSTI KOD DRVENIKA Dupini zaplesali oko broda, a pas Akira im se skoro pridružio

 Odozgo izgledaju čudno, teško ih je razabrati. No, kad stignu do njega može vidjeti redove njihovih zuba kada otvore čeljusti. 

- Mirno plutam dok se oni približavaju, malo se okreću i prolaze možda 4 ili 5 metara od mene. Veliki kitovi i jedno sićušno malo biće koje mora biti beba, sve prolazi pored mene poput neke 'šume kitova'. More je zamućeno dok oni plivaju. Plivam uz njih. Voda je topla i bistra, sve je uzvišeno i ja sam izgubljen u tom predivnom svijetu - priča Swann, a prenosi Daily Mail.  

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare