To je to što me zanima!

Online nastava izazov je djeci: Evo kako ih možete motivirati

Male školarce se može dodatno potaknuti na rad osmišljavanjem sistema nagrađivanja. Dajte im dnevne zadatke u skladu s njihovim godinama i na kraju tjedna ili mjeseca nagradite ih za dobro ponašanje
Vidi originalni članak

Zbog epidemije većina školaraca će do daljnjeg imati online školu, a kod prvog zatvaranja škole je postalo kristalno jasno da djeca imaju malo motivacije za učenje kod kuće. Roditelji su svašta već isprobali, a s ovim novim zatvaranjem opcija je sve manje.

POGLEDAJTE VIDEO: trebaju li i školarci nižih razreda nositi maske?

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Psihoterapeutica i savjetnica Kerry Quigley je s britanskim Mirrorom podijelila par ideja kako djecu motivirati i skratiti školske muke djeci i odraslima:

1. Osmislite i držite se rutine

Rutina je izuzetno važna, jer ne samo da daje strukturu vašem danu već je i mentalno korisna.

- Djeca bolje uče u strukturiranoj rutini. Gdje je moguće, održavajte dosljedan obrazac spavanja, vremena obroka i redovite pauze. To će vam pomoći u koncentraciji i razini energije vašeg djeteta - rekla je savjetnica.

SAMO ZA ODLIKAŠE Želite odgojiti malog genijalca? Stručnjaci otkrili što utječe na to

Vaša rutina trebala bi biti slična uobičajenom školskom danu, uključujući izlaske van i redovite pauze.

Ako u vašoj školi učitelji i profesori svaki dan zadaju nove zadatke, pobrinite se da djeca razumiju što trebaju napraviti i da imaju sav potreban alat kako bi te zadatke izvršili. 

2. Napravite sistem nagrađivanja

Sistem nagrađivanja izvrstan je motivacijski alat koji učitelji koriste kako bi djecu potaknuli na nešto u čemu možda neće uživati ​​nagrađujući ih za naporan rad i lijepo ponašanje.

Pa zašto se to ne bi moglo napraviti i kod kuće? Oduzimanje bodova za loše ponašanje dobra je alternativa drugom obliku kažnjavanja, poput slanja u kut ili zabranjivanju izlazaka, jer sve ovo prekida vašu rutinu i ometa dnevni raspored.

- Važno je zapamtiti da hvalite i nagrađujete njihova postignuća. To će imati pozitivan utjecaj na samopoštovanje vašeg djeteta i potaknuti će njegovu neovisnost - objašnjava Kerry.

Kod male djece se može napraviti tablica s danima u tjednu koju će dijete samo urediti i potom svaki dan se u tablicu crtati smajlići za ponašanje. Može jedan dnevno ili više njih piše Mind Body Green. U tablicu se mogu dodati razni zadaci pa se svaki zadatak ocjenjivati. Ima niz mogućnosti da se osmisli tablica koja najviše odgovara djetetu i njegovoj rutini.

Zadavanje dnevnih ciljeva će pomoći povećati osjećaj samopouzdanja kod djece i motivirati ih da postignu svoj cilj. Za stariju djecu pokušajte ponuditi druge vrste poticaja, poput dodatnog sata gledanja filmova ili malog poklona za njihov trud.

3. Upoznajte ih s kuhanjem

Mlađa djeca vole biti  uključena u kućanske poslove i ponosna su kad vide plodove svojeg rada. Često se roditelji usredotoče samo na jedno područje učenja poput matematike ili općenito gradiva u školi.

Kerry savjetuje da 'ovisno o količini vremena, svakih par dana izaberite neki jednostavniji recept, najbolje neki s malo sastojaka ili koji je potrebno mijesiti jer je to djeci jako zabavno i radite zajedno kolačiće ili pogačice' ili brownie je s Nutellom, za koje vam donosimo i recept. 

SAMO TRI SASTOJKA Recept za brownie od Nutelle

Koristite vage i zamolite ih da odvagnu različite težine jer će im to pomoći da razumiju mjere i njihovu svakodnevnu uporabu.

Kuhanje potiče razvoj i nizu drugih vještina:

  • Higijenske vještine poput važnosti pranja ruku
  • Čitanje naljepnica za informacije o hrani
  • Važnost uravnotežene prehrane i različitih skupina hrane
  • Osnovne sigurnosne vještine poput sprečavanja opeklina na vrućim tavama i štednjaku

4. Potičite ih na održavanje kontakta s drugim ljudima

Tijekom izolacije djeci je potrebno omogućiti da se druže s vršnjacima na siguran način jer i to je dio razvoja koji je u normalnim uvjetima pružala škola, a sad se može lako zanemariti. 

Potaknite ih na videopozive s prijateljima, idite u šetnje prirodom, odvedite ih u kazalište ili na klizanje. Znanje da će komunicirati s nekim s kim nije stalno u kući će ih razveseliti i pružiti dodatni poticaj za nastavak rada u izolaciji.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare