Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Online nastava izazov je djeci: Evo kako ih možete motivirati

Online nastava izazov je djeci: Evo kako ih možete motivirati

Male školarce se može dodatno potaknuti na rad osmišljavanjem sistema nagrađivanja. Dajte im dnevne zadatke u skladu s njihovim godinama i na kraju tjedna ili mjeseca nagradite ih za dobro ponašanje

VIDEO

Zbog epidemije većina školaraca će do daljnjeg imati online školu, a kod prvog zatvaranja škole je postalo kristalno jasno da djeca imaju malo motivacije za učenje kod kuće. Roditelji su svašta već isprobali, a s ovim novim zatvaranjem opcija je sve manje.

POGLEDAJTE VIDEO: trebaju li i školarci nižih razreda nositi maske?

Pokretanje videa...

Škole 01:25

Psihoterapeutica i savjetnica Kerry Quigley je s britanskim Mirrorom podijelila par ideja kako djecu motivirati i skratiti školske muke djeci i odraslima:

1. Osmislite i držite se rutine

Rutina je izuzetno važna, jer ne samo da daje strukturu vašem danu već je i mentalno korisna.

- Djeca bolje uče u strukturiranoj rutini. Gdje je moguće, održavajte dosljedan obrazac spavanja, vremena obroka i redovite pauze. To će vam pomoći u koncentraciji i razini energije vašeg djeteta - rekla je savjetnica.

Želite odgojiti malog genijalca? Stručnjaci otkrili što utječe na to
Želite odgojiti malog genijalca? Stručnjaci otkrili što utječe na to

Vaša rutina trebala bi biti slična uobičajenom školskom danu, uključujući izlaske van i redovite pauze.

Ako u vašoj školi učitelji i profesori svaki dan zadaju nove zadatke, pobrinite se da djeca razumiju što trebaju napraviti i da imaju sav potreban alat kako bi te zadatke izvršili. 

2. Napravite sistem nagrađivanja

Sistem nagrađivanja izvrstan je motivacijski alat koji učitelji koriste kako bi djecu potaknuli na nešto u čemu možda neće uživati ​​nagrađujući ih za naporan rad i lijepo ponašanje.

Pa zašto se to ne bi moglo napraviti i kod kuće? Oduzimanje bodova za loše ponašanje dobra je alternativa drugom obliku kažnjavanja, poput slanja u kut ili zabranjivanju izlazaka, jer sve ovo prekida vašu rutinu i ometa dnevni raspored.

- Važno je zapamtiti da hvalite i nagrađujete njihova postignuća. To će imati pozitivan utjecaj na samopoštovanje vašeg djeteta i potaknuti će njegovu neovisnost - objašnjava Kerry.

Kod male djece se može napraviti tablica s danima u tjednu koju će dijete samo urediti i potom svaki dan se u tablicu crtati smajlići za ponašanje. Može jedan dnevno ili više njih piše Mind Body Green. U tablicu se mogu dodati razni zadaci pa se svaki zadatak ocjenjivati. Ima niz mogućnosti da se osmisli tablica koja najviše odgovara djetetu i njegovoj rutini.

Zadavanje dnevnih ciljeva će pomoći povećati osjećaj samopouzdanja kod djece i motivirati ih da postignu svoj cilj. Za stariju djecu pokušajte ponuditi druge vrste poticaja, poput dodatnog sata gledanja filmova ili malog poklona za njihov trud.

3. Upoznajte ih s kuhanjem

Mlađa djeca vole biti  uključena u kućanske poslove i ponosna su kad vide plodove svojeg rada. Često se roditelji usredotoče samo na jedno područje učenja poput matematike ili općenito gradiva u školi.

Kerry savjetuje da 'ovisno o količini vremena, svakih par dana izaberite neki jednostavniji recept, najbolje neki s malo sastojaka ili koji je potrebno mijesiti jer je to djeci jako zabavno i radite zajedno kolačiće ili pogačice' ili brownie je s Nutellom, za koje vam donosimo i recept. 

Recept za brownie od Nutelle
Recept za brownie od Nutelle

Koristite vage i zamolite ih da odvagnu različite težine jer će im to pomoći da razumiju mjere i njihovu svakodnevnu uporabu.

Kuhanje potiče razvoj i nizu drugih vještina:

  • Higijenske vještine poput važnosti pranja ruku
  • Čitanje naljepnica za informacije o hrani
  • Važnost uravnotežene prehrane i različitih skupina hrane
  • Osnovne sigurnosne vještine poput sprečavanja opeklina na vrućim tavama i štednjaku

4. Potičite ih na održavanje kontakta s drugim ljudima

Tijekom izolacije djeci je potrebno omogućiti da se druže s vršnjacima na siguran način jer i to je dio razvoja koji je u normalnim uvjetima pružala škola, a sad se može lako zanemariti. 

Potaknite ih na videopozive s prijateljima, idite u šetnje prirodom, odvedite ih u kazalište ili na klizanje. Znanje da će komunicirati s nekim s kim nije stalno u kući će ih razveseliti i pružiti dodatni poticaj za nastavak rada u izolaciji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith