Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Želite odgojiti malog genijalca? Stručnjaci otkrili što utječe na to

Želite odgojiti malog genijalca? Stručnjaci otkrili što utječe na to

Znanstvenici su studiju započeli 1971. godine i ona još nije okončana, a bavi se istraživanjem intelektualno nadarene djece te prati ispitanike i njihove uspjehe

VIDEO

Profesor Julian Stanley je 1971. godine pokrenuo Study of Mathematically Precocious Youth (SMPY) program. SMPY je najdugotrajnije aktivno longitudinalno istraživanje intelektualno nadarene djece, piše Big Think.

POGLEDAJTE VIDEO: Top vježbe za bolji rad mozga

Pokretanje videa...

Vježba 01:27

Tijekom 45 godina studija je pratila uspjehe i postignuća više od 5.000 nadarene djece koja su oblikovala svijet.

- Bez obzira sviđa li nam se to ili ne, ti ljudi danas kontroliraju naše društvo. Djeca koja na testovima ulaze u prvih jedan posto najčešće postaju naši eminentni znanstvenici i akademici, bogati direktori i savezni suci, senatori i milijarderi - kaže psiholog Jonatan Wai sa Sveučilišta Duke koji se bavi prepoznavanjem talenata.

I ta izjava nije pretjerana. Djeca koja su uspješna u matematičkom dijelu tzv. Scholastic Aptitude Testa (SAT) su malobrojna i nisu samo odlični u matematici, nego imaju izvrsne analitičke vještine te znaju identificirati, razlučiti i riješiti problem koji nije samo matematičke naravi.

SAT je standardizirani test koji se koristi kao prijamni ispit za upis na dodiplomske studije sveučilišta u SAD-u, a polažu ga svi studenti. Kroz dvije vrste ispita procjenjuju sposobnost kritičkog razmišljanja te poznavanje znanja o stranom jeziku ili o određenom području. Psiholog Daniel Keating sa Sveučilišta Joan Hopkins objasnio je kako su ih rezultati tih testova iznenadili.

Poremećaje u učenju mogu imati i nadarena djeca
Poremećaje u učenju mogu imati i nadarena djeca

- Prije svega, veliko iznenađenje je bila činjenica da mnogi adolescenti znaju riješiti matematičke probleme s kakvima se nisu susreli tijekom predavanja. Zatim, drugo iznenađenje je broj te djece koja su postigla iznadprosječne rezultate za upis na elitne fakultete - kazao je je Keating.

Dodatno, nadarena djeca se posebno ističu u razmišljanju u obrascima te u prostornom snalaženju. Test prostornog snalaženja također pokazuje razinu kreativnosti i inovativnosti, a to dokazuje i Stanleyevo istraživanje.

- Mislim da je to možda najveći poznati neiskorišteni izvor ljudskog potencijala. Studenti koji su samo neznatno impresivni u matematici ili verbalnim prilikom prijamnih ispita i općenito se zanemaruje u procjenama u školama - rekao je psiholog David Lubinski iz Vanderbilta.

Srebrna aura: Rijetki je imaju, oni su vrlo nadareni i posebni
Srebrna aura: Rijetki je imaju, oni su vrlo nadareni i posebni


Pa kako potaknuti sve te buduće svjetske vođe? Iskreno, većina nadarene djece prepuštena je sama sebi u granicama postojećeg obrazovnog sustava. Uz programe poput No Child Left Behind i Common Core kurikuluma, fokus američkog obrazovanja posljednjih nekoliko desetljeća bio je pomaganje učenicima s teškoćama u učenju, dok su bolje učenike zanemarili.

Roditelji ipak prepoznaju djecu koja nemaju problema s učenjem. Oni vide genijalnost svojih mališana, no pokušavaju ga uklopiti u sustav ne shvaćajući pripada li ono tom sustavu ili ne. Taj je stav štetan za svu djecu, a ne samo za nadarenu djecu.

- Kao alternativu, SMPY preporučuje da se djeci koja pokazuju naprednu sposobnost analitičkog rasuđivanja i prostornih vještina omogući pohađanje naprednih tečajeva, pohađanje predavanja na fakultetima, pa čak i preskakanje razreda - kazala je psihologinja Alison Gopnik.

- Ovoj djeci nije potrebno ništa posebno, odnosno treba im raniji pristup onome što je već dostupno starijoj djeci - kazao je Lubinski savjetujući roditeljima kako to omogućiti svojim mališanima.

Duhovno nadareni ljudi: Šest znakova da ste i vi među njima
Duhovno nadareni ljudi: Šest znakova da ste i vi među njima

Izložite djecu različitim iskustvima. Kad dijete pokaže snažne interese ili talente, pružite mu mogućnosti da ih razvije.
Podržavajte podjednako intelektualne i emocionalne potrebe. Pomozite djeci da nauče razmišljati o razvoju shvaćajući napor kao uspjeh, a ne samu sposobnost. Potaknite djecu da preuzimaju intelektualni rizik i da budu otvorena za neuspjehe koji im pomažu u učenju. Čuvajte se etiketa: ako dijete etiketiraju kao darovito, to može biti emocionalni teret.

Surađujte s učiteljima kako biste udovoljili potrebama svog djeteta. Bolji učenici često trebaju izazovniji materijal, dodatnu podršku ili slobodu učenja vlastitim tempom. Dopustite da sustav testira sposobnosti vašeg djeteta. To može pomoći roditeljskim nastojanjima da djeci ponude naprednije sadržaje, ali i pravovremeno otkriti probleme poput disleksije, poremećaja pažnje, hiperaktivnosti ili socijalnih i emocionalnih teškoća. Nadarena djeca često imaju vlastiti tempo, pa je najbolje pustiti ih da idu tim ritmom jer će biti u redu.

Natprosječni: Neposlušni su i ‘naporni’? Možda su nadareni...
Natprosječni: Neposlušni su i ‘naporni’? Možda su nadareni...
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku