To je to što me zanima!

Otvorio se novi put u liječenju korone, Đikić poziva na oprez

Britanski znanstvenici počinju s testiranjem liječenja koji bi mogao pomoći kod najtežih posljedica zaraze COVIDOM-19 u bolesnika s teškom kliničkom slikom. Dr. Ivan Đikić, otkriva zašto s tim treba biti oprezan
Vidi originalni članak

Zanima vas ova tema? Pročitajte i ovo: Đikić: Drugi val je realnost, ali sada imamo veliku prednost

Otkrili su da pacijenti koji boluju od najtežeg oblika COVIDA-19 imaju iznimno nizak broj stanica imunološkog sustava koje se zovu T-stanice. T-limfociti ili T-stanice su, uz B-limfocite, stanice stečene imunosti. Aktiviraju se pri kontaktu sa svojim antigenom, molekulom koja potiče stvaranje antitijela, odnosno imunosnu reakciju u organizmu te obavljaju širok spektar funkcija koji uključuje staničnu imunost i regulaciju imunološkog odgovora organizma. 

POGLEDAJTE VIDEO: Život naših znanstvenika uz koronu 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U novom kliničkom ispitivanju evaluirat će se učinak proteina 'interleukina 7' koji povećava broj T-stanica i može pomoći u oporavku pacijenta. Provode ga, piše BBC, znanstvenici s instituta Francis Crick, King's College London i bolnice Guy's and St Thomas.

Oni su proučavali krv 60 pacijenata oboljelih od COVIDA-19 te su uočili golem pad T-stanica.

Profesor Adrian Hayday s instituta Crick je kazao da su on i kolege bili vrlo iznenađeni kad su vidjeli što se događa sa stanicama stečene imunosti.

- One nastoje zaštititi organizam, no čini se da virus djeluje na način da ih u tomu sprečava, jer se njihov broj značajno smanjio. U mikrolitri (0,001 ml) kapljice krvi zdrav čovjek prosječno ima između 2000 i 4000 T-limfocita. U pacijenata zaraženih Covidom-19 koje smo testirali, bilo ih je samo između 200 i 1200 - kazao je.

Znanstvenici kažu da bi ovo otkriće moglo skratiti put ka razvoju testa za utvrđivanje razine T-stanica u krvi, što bi moglo dati rane indikacije o tomu kod kojega će se pacijenta razviti teži oblik bolesti.

Rezultati upućuju i na to da bi se specifičnim načinom liječenja uspio spriječiti pad broja stanica imunološkog sustava. Manu Shankar-Hari, savjetnik na odjelu za intenzivnu skrb bolnice Guy's and St Thomas' kaže da oko 70 posto pacijenata primljenih na taj odjel zbog COVIDA-19 ondje stigne s između 400 i 800 limfocita po mikrolitri krvi. Čim se počnu oporavljati razina limfocita počinje rasti, dodaje. 

Interleukin 7 je već testiran na maloj grupi pacijenata sa sepsom i dokazano je da sigurno podiže razinu ovih stanica. U sklopu ovog ispitivanja znanstvenici će interleukin 7 dati pacijentima s niskim brojem limfocita, koji su na odjelu intenzivne skrbi proveli više od tri dana. 

Hrvatski znanstvenik dr. Ivan Đikić, direktor Instituta za biokemiju (IBC2) u Frankfurtu komentirao je dosadašnja saznanja: 

- Znanstvenici su primijetili da pojedine grupe teže oboljelih od COVIDA-19 uz simptome upale pluća imaju i simptome imunodeficijencije zbog nedostatka imunoloških stanica (T limfocita). Naime, SARS-CoV- 2 može inficirati i T-limfocite i dovesti do imunosupresije (smanjene aktivnosti imunološkog sustava). Zbog te sličnosti su u medijima povezivali COVID-19 s bolestima poput AIDS-a što ipak nije točno jer su to dvije potpuno različite bolesti,  uzrokovane različitim virusima koji se šire i djeluju specifično - napomenuo je Đikić.   

Studija iz Londona, nastavlja hrvatski znanstvenik, proučavala je teže oboljele pacijente (njih 60) i potvrdili su dosta značajan pad broja T limfocita kod njih (više od 50 posto). Kako bi povećali broj tih limfocita oni planiraju primjenjivati terapiju interleukinom 7 (IL-7) kao mogućim terapijskim sredstvom kod takvih bolesnika. 

A o iskustvima liječenja s interleukinom 7, kaže:

- Interleukin je neophodan citokin za razvoj T-stanica kao i za preživljavanje T-stanica te kao takav je logičan izbor za moguću terapiju. Nedavno je uveden u klinička ispitivanja kao imunoterapijsko sredstvo za oboljele od karcinoma, osobito onih koji su bili podvrgnuti terapiji smanjenju T-stanica, te se može sada brzo koristiti i kod COVID-19 pacijenata. No moramo biti oprezni pri davanju takve terapije jer je opravdana samo kod onih bolesnika kojima je dijagnosticiran smanjen broj limfocita - napomenuo je. 

No ugledni znanstvenik poziva na oprez: 

- Kod bilo kojih terapija koje djeluju na imunološki sustav uvijek treba biti oprezan jer i premala, ali i prevelika aktivacija imunološkog sustava, mogu imati pogubne učinke na pacijente - kaže te pojašnjava: 

- Primjerice, citokinska oluja može biti uzrokovana citokinima poput (IL1, IL-6 i TNF) što dovodi do oštećenja pluća zbog snažne upalne reakcije koja umjesto da uništi samo virus, uništava i tkivo domaćina - kazao je te se osvrnuo na najnovija saznanja koja bude novu nadu u poboljšanju liječenja: 

- S druge pak strane, IL-7 i Interferon tip I mogu djelovati pozitivno i stimulirajuće na imunološki sustav koji specifičnije napada viruse. Naše nedavno istraživanje je ukazalo kako se stimulacija interferona tipa I može potaknuti lokalno tijekom infekcije SAS-CoV-2 - kazao je.

Zanima vas ova tema? Pročitajte i ovo: Đikić: Drugi val je realnost, ali sada imamo veliku prednost

POGLEDAJTE 24 PITANJA S ĐIKIĆEM: 

Idi na 24sata

Komentari 63

  • DamTi18cm 25.05.2020.

    Lažov. Do prije 2 mj pričao jedno(istinu) sada priča drugo(laž). Koliko košta tvoje JA?

  • Leo Archibald 25.05.2020.

    Đikiću iskačeš iz paštete

  • kinfakinfa 25.05.2020.

    Bla bla bla.....Đikiću gori si od severine

Komentiraj...
Vidi sve komentare