Obavijesti

Lifestyle

Komentari 63

Otvorio se novi put u liječenju korone, Đikić poziva na oprez

Otvorio se novi put u liječenju korone, Đikić poziva na oprez
4

Britanski znanstvenici počinju s testiranjem liječenja koji bi mogao pomoći kod najtežih posljedica zaraze COVIDOM-19 u bolesnika s teškom kliničkom slikom. Dr. Ivan Đikić, otkriva zašto s tim treba biti oprezan

VIDEO

Zanima vas ova tema? Pročitajte i ovo: Đikić: Drugi val je realnost, ali sada imamo veliku prednost

Otkrili su da pacijenti koji boluju od najtežeg oblika COVIDA-19 imaju iznimno nizak broj stanica imunološkog sustava koje se zovu T-stanice. T-limfociti ili T-stanice su, uz B-limfocite, stanice stečene imunosti. Aktiviraju se pri kontaktu sa svojim antigenom, molekulom koja potiče stvaranje antitijela, odnosno imunosnu reakciju u organizmu te obavljaju širok spektar funkcija koji uključuje staničnu imunost i regulaciju imunološkog odgovora organizma. 

POGLEDAJTE VIDEO: Život naših znanstvenika uz koronu 

Pokretanje videa...

01:19

U novom kliničkom ispitivanju evaluirat će se učinak proteina 'interleukina 7' koji povećava broj T-stanica i može pomoći u oporavku pacijenta. Provode ga, piše BBC, znanstvenici s instituta Francis Crick, King's College London i bolnice Guy's and St Thomas.

Coronavirus Blood Sample

Oni su proučavali krv 60 pacijenata oboljelih od COVIDA-19 te su uočili golem pad T-stanica.

Profesor Adrian Hayday s instituta Crick je kazao da su on i kolege bili vrlo iznenađeni kad su vidjeli što se događa sa stanicama stečene imunosti.

- One nastoje zaštititi organizam, no čini se da virus djeluje na način da ih u tomu sprečava, jer se njihov broj značajno smanjio. U mikrolitri (0,001 ml) kapljice krvi zdrav čovjek prosječno ima između 2000 i 4000 T-limfocita. U pacijenata zaraženih Covidom-19 koje smo testirali, bilo ih je samo između 200 i 1200 - kazao je.

Znanstvenici kažu da bi ovo otkriće moglo skratiti put ka razvoju testa za utvrđivanje razine T-stanica u krvi, što bi moglo dati rane indikacije o tomu kod kojega će se pacijenta razviti teži oblik bolesti.

Rezultati upućuju i na to da bi se specifičnim načinom liječenja uspio spriječiti pad broja stanica imunološkog sustava. Manu Shankar-Hari, savjetnik na odjelu za intenzivnu skrb bolnice Guy's and St Thomas' kaže da oko 70 posto pacijenata primljenih na taj odjel zbog COVIDA-19 ondje stigne s između 400 i 800 limfocita po mikrolitri krvi. Čim se počnu oporavljati razina limfocita počinje rasti, dodaje. 

Interleukin 7 je već testiran na maloj grupi pacijenata sa sepsom i dokazano je da sigurno podiže razinu ovih stanica. U sklopu ovog ispitivanja znanstvenici će interleukin 7 dati pacijentima s niskim brojem limfocita, koji su na odjelu intenzivne skrbi proveli više od tri dana. 

Ivan Djikic

Hrvatski znanstvenik dr. Ivan Đikić, direktor Instituta za biokemiju (IBC2) u Frankfurtu komentirao je dosadašnja saznanja: 

- Znanstvenici su primijetili da pojedine grupe teže oboljelih od COVIDA-19 uz simptome upale pluća imaju i simptome imunodeficijencije zbog nedostatka imunoloških stanica (T limfocita). Naime, SARS-CoV- 2 može inficirati i T-limfocite i dovesti do imunosupresije (smanjene aktivnosti imunološkog sustava). Zbog te sličnosti su u medijima povezivali COVID-19 s bolestima poput AIDS-a što ipak nije točno jer su to dvije potpuno različite bolesti,  uzrokovane različitim virusima koji se šire i djeluju specifično - napomenuo je Đikić.   

Studija iz Londona, nastavlja hrvatski znanstvenik, proučavala je teže oboljele pacijente (njih 60) i potvrdili su dosta značajan pad broja T limfocita kod njih (više od 50 posto). Kako bi povećali broj tih limfocita oni planiraju primjenjivati terapiju interleukinom 7 (IL-7) kao mogućim terapijskim sredstvom kod takvih bolesnika. 

SARS-COV-2 pcr diagnostics kit. Epidemiologist in protective suit, mask and glasses works with patient swabs to detect specific region of 2019-nCoV virus causing Covid-19 viral pneumonia.

A o iskustvima liječenja s interleukinom 7, kaže:

- Interleukin je neophodan citokin za razvoj T-stanica kao i za preživljavanje T-stanica te kao takav je logičan izbor za moguću terapiju. Nedavno je uveden u klinička ispitivanja kao imunoterapijsko sredstvo za oboljele od karcinoma, osobito onih koji su bili podvrgnuti terapiji smanjenju T-stanica, te se može sada brzo koristiti i kod COVID-19 pacijenata. No moramo biti oprezni pri davanju takve terapije jer je opravdana samo kod onih bolesnika kojima je dijagnosticiran smanjen broj limfocita - napomenuo je. 

No ugledni znanstvenik poziva na oprez: 

- Kod bilo kojih terapija koje djeluju na imunološki sustav uvijek treba biti oprezan jer i premala, ali i prevelika aktivacija imunološkog sustava, mogu imati pogubne učinke na pacijente - kaže te pojašnjava: 

- Primjerice, citokinska oluja može biti uzrokovana citokinima poput (IL1, IL-6 i TNF) što dovodi do oštećenja pluća zbog snažne upalne reakcije koja umjesto da uništi samo virus, uništava i tkivo domaćina - kazao je te se osvrnuo na najnovija saznanja koja bude novu nadu u poboljšanju liječenja: 

- S druge pak strane, IL-7 i Interferon tip I mogu djelovati pozitivno i stimulirajuće na imunološki sustav koji specifičnije napada viruse. Naše nedavno istraživanje je ukazalo kako se stimulacija interferona tipa I može potaknuti lokalno tijekom infekcije SAS-CoV-2 - kazao je.

Zanima vas ova tema? Pročitajte i ovo: Đikić: Drugi val je realnost, ali sada imamo veliku prednost

POGLEDAJTE 24 PITANJA S ĐIKIĆEM: 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'