To je to što me zanima!

Prava seoska večera: Zapečena palenta sa sirom i jogurtom

Palentu su, prema nekim vjerovanjima, prvi počeli jesti seljaci u sjevernoj Italiji, a pripremali su je od bijele ili žute kukuruzne krupice. Već dugo je palenta omiljeno jelo i u našim krajevima
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • 150 g palente
  • 200 g brašna
  • 300 g svježeg sira
  • 200 ml jogurta
  • 100 ml ulja
  • žličica soli
  • prašak za pecivo

ODLIČNA KOMBINACIJA Recept za finu piletinu pohanu u pećnici i domaći roštilj umak

Priprema:

Najprije uključite pećnicu neka se grije na 190 stupnjeva pa krenite sa pripremom smjese. U posudi dobro izmiješajte ulje i jogurt pa u to dodajte palentu, brašno, prašak za pecivo i sol koje ste ranije pomiješali. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu bez grudica pa dodajte izmrvljeni sir.

Smjesu uspite u uljem premazani protvan i pecite dok ne porumeni, a čačkalica iz tijesta izlazi čista. Na kraju izvadite i ostavite da stoji nekih pet minuta pa narežite i poslužite, prenosi Atma.

'Palenta je odlična za zdravlje'

- Kukuruzna krupica bogata je vitaminima B, vitaminima K i E, fosforom, magnezijem, cinkom, kalijem, bakrom, selenom i manganom. Osim toga, sadrži mali broj kalorija pa je odličan izbor ako pazite na liniju. Cjelovito zrno kukuruza je zdravo kao i svako žito, jer je bogato vlaknima i mnogim vitaminima, mineralima i antioksidansima - rekla nam je Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistkinja Nutricionističkog savjetovališta Olja iz Splita.

RECEPT Polpete od janjetine s umakom od slanutka i maslinovog ulja

- Najvažnije u kukuruzu su netopljiva vlakna, poput hemiceluloze, celuloze i lignina - dodala je i naglasila kako je palenta u kombinaciji sa jogurtom posebno dobar obrok za naš organizam.

Palentu su, prema nekim vjerovanjima, prvi počeli jesti seljaci u sjevernoj Italiji, a pripremali su je od bijele ili žute kukuruzne krupice. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare