To je to što me zanima!

Prvi dojam: Najgore stvari koje možete učiniti kod upoznavanja

Prvi dojam kod upoznavanja često je iznimno važan, a ako imate mlitav stisak ruke, neprilagođeno ste odjeveni, tračate ili se hvalite svojim dobrim vezama, sigurno ste podbacili, kažu stručnjaci
Vidi originalni članak

S vremena na vrijeme svi se nađemo u nekoj neugodnoj situaciji, no među definitivno najgore ubraja se nekoliko situacija koje se mogu dogoditi kod upoznavanja. Naime, u društvenoj interakciji posebno je važan prvi dojam, ističe Bonnie Tsai, osnivačica i direktorica škole bontona Beyond Etiquette .

POGLEDAJTE VIDEO: Bonton na društvenim mrežama

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Na primjer, iako možda imate poriv novom poznaniku odmah izdiktirati najvažnije podatke o sebi, kako bi odmah znao s kime ima posla, to može biti kontraproduktivno. Jer, ti prvi trenuci nisu rezervirani samo za to da se vi predstavite njemu, nego predstavljaju i priliku da vi upoznate tu drugu osobu. Dakle, svakako ne želite da pobjegnu glavom bez obzira zato što osjećaju da ste ih ugušili svojim postignućima, a da oni nisu stigli progovoriti.

SAVJETI PSIHOLOGINJE Pravila dobrog flertanja: Budite svoji, ali nervozu treba sakriti

Naravno, to nije jedini način da pokvarite dojam o sebi. Ima ih još mnogo, a mi vam donosimo tek nekoliko njih povezanih upravo s prvim susretom s nekim, odnosno upoznavanjem: 

1 Slabi stisak ruke kod rukovanja

Ne želite nikome zdrobiti kosti svojim čvrstim stiskom ruke, no mlitavo rukovanje ne ulijeva povjerenje. 

- Slabi stisak ostavlja dojam 'mrtve ribe' i druga osoba u startu djeluje hladno i nezainteresirano. S druge strane, čvrsti stisak ruke odaje samopouzdanje - kaže Tsai. Ipak, ne stežite drugoj osobi ruku presnažno. Takvim postupkom ukazujete na dominaciju, što nije dobro već kod prvih rečenica. 

KORISNE STRATEGIJE Bez muke nakon upoznavanja - što kad ste zaboravili nečije ime

2 Neprimjerena odjeća 

Možda ste navikli nositi pidžamu svaki dan otkako je karantena započela, no ako niste baš prikladno odjeveni kod upoznavanja, to može biti veliki promašaj, čak i kod on-line sastanaka.  

Tsai kaže da je odjeća obično prva stvar koju ljudi primijete kad uđete u sobu, virtualnu ili ne. To znači da biste uvijek trebali oprezno spuštati standarde kad je o tome riječ.

- Ne biste trebali nositi japanke i majicu, pogotovo ako želite poručiti da ste profesionalac -  kaže Tsai.

3.  Prenošenje tračeva 

Svi mi imamo lošeg šefa o kojem bismo rado podijelili neke pikanterije, ali ako ste nekoga tek upoznali, razgovor o tome može samo odati loš dojam o vama. Takav pristup je nepristojan, a osim toga, nikad ne znate s kime je osoba ispred vas povezana i do koga ono što govorite može doći. 

OSTAVITE DOBAR DOJAM Upoznavanje roditelja: Teme koje svakako treba izbjegavati

4. Spominjanje veza 

Ako imate neke ljude koje bi bilo korisno spomenuti da bolje prođete, nemojte to činiti već na prvom sastanku i upoznavanju. Naime, to vam ponekad može donijeti više štete nego koristi. .

- To podriva dojam samopouzdanja koji želite ostaviti, jer ispada da se želite 'prodati' preko nečijih leđa, umjesto da igrate na svoje kvalitete - objašnjava Tsai, a donosi portal Yahoo Life.  

Idi na 24sata

Komentari 6

  • 07.10.2020.

    Prvi dojam nikad ne vara. Samo što uglavnom ne slušamo onaj unutarnji glas.

  • 06.10.2020.

    Neki dan mi jedna poznanica priča kako se djevojka koja je došla na sastanak u vezi posla u draguljarnici ušetala u dućan u japankama za plažu, vlažne kose vezane štipaljkom...naravno da je to bilo dovoljno da ne dobije posao...

  • area 62 06.10.2020.

    Ovo sa tračevima je istinito, jer nikad ne znaš kad će se priča okrenuti protiv tebe 🤔🙃

Komentiraj...
Vidi sve komentare