To je to što me zanima!

S 82 godine mijesi tjesteninu: Dnevno izradi čak 9 kilograma

U restranu svog sina Nicole, Dora Marzovilla svakodnevno mijesi i kuha tradicionalnu talijansku tjesteninu. Vještini izrade kroz godine naučila je mnogobrojne kuhare...
Vidi originalni članak

Amerikanka talijanskog podrijetla Dora Marzovilla i u vrijeme ručka je na svom uobičajenom mjestu - za mramornim stolom u njujorškom restoranu I Trulliju, ručno pripremajući tjesteninu na velikoj drvenoj ploči. S obitelji je ova 82-godišnjakinja iz Puglia u južnoj Italiji stigla u Ameriku prije više od 50 godina. 

To je njen tipičan dan. Ujutro odlazi iz svog stana na 38. ulici i Trećoj aveniji i hoda ili odlazi autobusom do restorana koji je u vlasništvu njezina sina Nicole Marzovilla. Zatim zasuče rukave, i bez obzira na godine, ručno izrađuje tjesteninu oko tri sata dnevno. 

Radi sve vrste - od sitnih školjki, preko cavatella, raviola, garganella i malloreddusa do dugačkih rezanaca. Nakon miješanja tijesta od krupice dobivene iz durum pšenice, ostavi ga da odstoji 30 minuta, pa zatim oblikuje veće komade.

Njih reže na manje i oblikuje u zaobljene diskove, pritisnuvši tijesto na palac. Tako dobiva tjesteninu pod nazivom orecchiette. Tjestenina se kuha taj dan, a često se služi i sa zečjim raguom. 

ZDRAVA HRANA Šarena tjestenina: Povrće daje boju, ali jako malo vitamina

To je brz posao - no Dora ga savladava bez greške. Ipak, u tipičnom radnom danu zamijesi i oblikuje oko devet kilograma tjestenine koja se većina nalazi na jelovniku ovog restorana. 

Dok je bila dijete u Italiji, majka i baka pokazale su joj kako ručno izrađuju tjesteninu, focaccia i druge talijanski specijaliteti. Od kasnih 1980-ih, kada je Dorina majka počela ručno izrađivati ​​tjesteninu u njujorškim restoranima, ona je osobno trenirala najmanje desetak kuhara, tvrdi njezin sin. 

- Ako netko ručno izrađuje tjesteninu u gradu, postoje dobre šanse da su naučili od moje majke - kaže Nicola koji je restoran otvorio prije 25 godina.

INTEGRALNA JE NAJBOLJA Stručnjaci za prehranu razbili mit: Tjestenina ipak ne deblja
Njezine vještine doprle su i do digitalnog svijeta, pa se Dora Marzovilla predstavila i na popularnom Instagram profilu i YouTube kanalu Pasta Grannies, kojem je cilj očuvanje umjetnosti ručne izrade tjestenine i drugih klasičnih namirnica koje tradicionalno prave talijanske bake ili none.

Brojke govore o tome koliki je apetit za mudrošću i pomalo zaboravljenim vještinama starijih generacija - YouTube kanal ima više od 371.000 pretplatnika, a Instagram najmanje 124.000 sljedbenika. Pokretačica Pasta grannies, Vicky Bennison (60), projekt očuvanja izrade domaće tjestenine započela je 2014. kada je 'shvatila da vještine izrade tjestenine nisu još otišle u zastaru'.

MAJSTOR PREPORUČA 5 lakih koraka: Naučite kako se radi najbolja domaća tjestenina

Marzovilla je u svojoj 4-minutnoj epizodi ne samo napravila tjesteninu, već i mesne okruglice, rolice od junetine koje se nazivaju involtini i ogromnu posudu umaka od rajčice za obiteljsku večeri za desetero ljudi. 

Unatoč slavi Dora nije zaboravila na svoje najmilije - pa još uvijek kuha večeru za cijelu obitelj, rođake i unuke - njih 22-oje - svake nedjelje. 

- Moj najdraži dio toga svega je da budem sa sinom i svojom obitelji, a usput da upoznam i ljude koji dolaze i gledaju kako pravim tjesteninu - kaže Dora Marzovilla i dodaje:

- No nikad nisam očekivala ovakvo zanimanje internetu - smije se. 

PRINC GEORGE POKAZAO BEZOBRAZNU STRANU: Ružnim riječima uvrijedio svoju mamu, Kate Middleton?

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Magda Majer 05.03.2019.

    zato naše babe čim uvate 60 god su stare ,bolesne i za njih nije ništa radit nego da ih se dedinja i da glume na štekatima pijući kavicu . to im dobro čini.

  • 04.03.2019.

    Evo plačljivci kako se radi a vi bi u mirovinu sa 60 godina.67 vam je puno?Treba odmah na 80 podići granicu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare