Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Šarena tjestenina: Povrće daje boju, ali jako malo vitamina

Šarena tjestenina: Povrće daje boju, ali jako malo vitamina

U 100 grama ‘pužića’ sa svježom mrkvom je trećina, a sa špinatom desetina preporučenog dnevnog unosa vitamina A. Tjestenina s koprivom daje pola potrebnog željeza

VIDEO

Brašno, voda i ponekad jaja glavni su sastojci svake tjestenine. Brašna ima najviše pa su tjestenine vrlo dobar izbor ugljikohidrata i energije. 

U analiziranim tjesteninama, a i općenito, je brašno ili krupica durum pšenice. Ona sadrži više bjelančevina i tvrda je pa daje tijesto bolje kvalitete. Integralno brašno sadrži puno više vitamina, minerala i prehrambenih vlakana pa je bolje za zdravlje. 

Analizirali smo tjestenine s mrkvom, špinatom i koprivom. Dodaju se sušeni (dehidrirani) ili svježi. Sušenjem se gube vitamini, prvenstveno A te C, pa je bolji odabir tjestenina sa svježim povrćem.

Svježi špinat bogat je vitaminima C, A te B skupine koji jačaju imunitet, dobro djeluju na kožu i sluznicu te sudjeluju u formiranju crvenih krvnih stanica. Sadrži i željezo. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sušenjem se gube vitamini

Mrkva je bogata vitaminom A koji štiti zdravlje očiju. Koprivu su Grci koristili kao laksativ i diuretik, a danas se preporučuje kao dio zdrave i uravnotežene prehrane. Bogata je željezom te vitaminima A i C. 

Dva posto sušenog špinata, koliko ga je otprilike u tjesteninama, ima vitamine i minerale u tragovima. 

Trebalo bi pojesti kilogram

Ista količina svježeg špinata sadrži nešto više vitamina A na 100 grama tjestenine, no i dalje je to 10 puta manje od preporučene dnevne količine. Na 100 grama tjestenine s mrkvom mogli bismo očekivati trećinu dnevne preporučene količine vitamina A, no ako je mrkva sušena, možemo pretpostaviti da se dio vitamina gubi.

Naposljetku, količina koprive u tjesteninama sadrži pola dnevne doze vitamina C. Ako je riječ o sušenoj koprivi, možemo pretpostaviti da je količina vitamina nešto manja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara