To je to što me zanima!

Školjku koju mnogi žele imati zabranjeno je vaditi iz mora

Iako je velika školjka, teško ju je zamijetiti jer je gotovo do vrha ukopana u pijesak u kojem živi. Zbog prekomjernog izlova u prošlosti u mnogim turističkim mjestima populacija periske potpuno je uništena
Vidi originalni članak

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Misica ima IQ 146: Skinula je krunu i vraća se poslu liječnice

Najveća i najatraktivnija školjka Jadranskog mora je plemenita periska. Rasprostranjena je po cijeloj obali, na pjeskovitim i muljevitom dnu plitkih priobalnih područja.

POGLEDAJTE VIDEO - o uzgoju školjaka:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Živi na dubinama od dva do 30 metara, a može biti visoka čak i cijeli metar! Izgleda kao šiljasti trokut i svijetlo je smeđe boje. Gotovo uvijek je prekrivena algama, školjkama i spužvama. U njoj često živi rak “čuvarkuća”.

Tanka je i krhka te izgleda kao da je sagrađena od obojenog stakla. Zbog prekomjernog izlova u prošlosti u mnogim turističkim mjestima populacija periske potpuno je uništena. Danas je na snazi Zakon o zaštiti prirode koji je svrstava u zaštićenu vrstu, a to znači da je se ne smije vaditi iz mora. Osim lijepe ljušture, ova školjka stvara u sebi i atraktivan biser.

VELIKA GODIŠNJICA Prije 950 godina Jadran smo prvi put nazvali svojim morem

Nerijetko se u periski može naći i puno malih bisera. Iako je velika školjka, teško ju je zamijetiti jer je gotovo do vrha ukopana u pijesak u kojem živi. Stoji uspravno i svilenkastim je nitima pričvršćena za dno.

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj čanak: 9 biljnih alternativa za kofein koji će prirodno podići energiju

Idi na 24sata

Komentari 5

  • IO 31.05.2020.

    Ima ih gdje god hoces u izobilju. Tko roni zna da je ovaj clanak glupost. Ja ih vadim svake godine. Bas da vidim tu policiju kako ce me ulovit 😂

  • Paleontolog 31.05.2020.

    Zasto se uginule ne bi smjele vadit? Znaci apsolutno prazne

  • DominikLivakovic1 30.05.2020.

    Na Čiovu ih ima tona po morskom dnu. Često sam zadnjih godina ronio uz njih. Fascinantne su mi. Ali da, zadnje 3 godine svake godine ih je sve manje, a i često viđam prazne ljušture na plaži. Šteta. Tužno.

Komentiraj...
Vidi sve komentare