Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

9 biljnih alternativa za kofein koji će prirodno podići energiju

9 biljnih alternativa za kofein koji će prirodno podići energiju
4

Napitak od korijena cikorije, maca prah, rogač, ginseng, orašasti plodovi te bobice imaju nevjerojatan prirodan učinak na podizanja razine energije, ali i poboljšanja koncentracije

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Ako ste stalno umorni, možda je razlog u ovih devet stanja

Ako se trenutno osjećate jako umorno - ne brinite, to je pojava koja je pogodila mnoge ovih dana. 

Trenutno je toliko toga što zahtjeva našu pažnju i energiju, zbog čega se osjećamo neprestano iscrpljeno. Osim toga, većina je izgubila svoju dnevnu rutinu te pomoć traži u kofeinu. No, koliko god ukusna i primamljiva kava bila, liječnici upozoravaju kako bi tri šalice na dan trebale biti maksimalan unos. Ako vam se čini da vam to nije dovoljno, iskušajte prirodne načine podizanja energije uz alternativu za kofein.

1. Korijen cikorije

izrada kave s korijenom cikorije jedan je od najboljih načina oponašanja okusa i rituala kave, ako je to placebo koji tražite.

Korijen cikorije često se koristi za izradu napitka poput kave, jer kada je pečen, daje sličnu aromu i okus. Također možete prepoznati korijen cikorije zbog njegovog učestalog pojavljivanja na popisu sastojaka namirnica dodanih vlaknima jer može pružiti korisna probavna svojstva, kao i antihiperglikemijske blagodati.

Ako morate ostati budni, a jako ste umorni probajte ove načine
Ako morate ostati budni, a jako ste umorni probajte ove načine

Za uživanje u njemu uronite korijen cikorije u kipuću vodu i dodajte mlijeko te zaslađivač po svom izboru.

2. B vitamini

Manjak B vitamina može rezultirati problemima s raspoloženjem, umorom i lošom koncentracijom. Pazite da jedete hranu bogatu vitaminima B - poput nemasnog mesa, orašastih plodova, sjemenki i obogaćenih žitarica - kao dio svoje prehrane. B vitamini su također dostupni kao dodaci.

Jedan od najinovativnijih je oblik vitamina B3 koji se naziva nikotinamid ribozid (NR). Ovaj koenzim nalazi se u svim živim stanicama, a igra vitalnu ulogu u promicanju energetskog metabolizma i održavanju pravilnog funkcioniranja stanica. 

Namirnice kao zamjena za kofein

3. Rogač

Najpoznatiji kao alternativa čokoladi, rogač se uzgaja već tisućama godina. On je nevjerojatno hranjiv i uključuje bjelančevine, vitamine A i B te ugljikohidrate, zajedno s nekim mineralima. Rogač sadrži velike količine pinitola, koji ima učinak sličan inzulinu, koji djeluje zajedno s mineralima dajući osjećaj energije. Rogač ima i probavne blagodati, što je važno jer usporena probava također doprinosi osjećaju umora i usporenog metabolizma, a budući da je rogač slađi od kakaa, možete ga koristiti za izradu smoothieja ili tople čokolade. 

4. Biljka rodiola

Rodiola je biljka koju uglavnom vežemo uz oporavak uma, odnosno živčanih stanica. Uz šafran jedna je od najpoznatijih neuroregenerativnih biljaka nakon trauma mozga.

Smatra se da svojim mehanizmom djelovanja utječe na niz medijatora stresa jer smanjuje hormon kortizol koji je povišen tijekom stresa. To je jednogodišnja je biljka žutih cvjetova  koja raste primarno u suhim planinskim područjima, a rasprostranjena je od Kanade, preko sibirske tundre, Europe, do Azije i Kine. Raste i kod nas na Velebitu gdje je zaštićena, pa je alternativa nabaviti uvoznu u dućanima specijaliziranim za biljnu prehranu. Najčešće se konzumira kao dodatak prehrani.

5. Maca

Maca je stoljećima bila popularni adaptogen za podupiranje nadbubrežne funkcije i pomaže poboljšati mentalni fokus dok se tijelo bori s umorom. Dodajte nekoliko žlica u svoj smoothie ili u zagrijani mlijeko za sjajan početak jutra. Postoje i brojni recepti za kuhanje u koje možete dodati ovu super namirnicu.

Namirnice kao zamjena za kofein

6. Čaj od paprene metvice

On djeluje osvježavajuće, a ne čudi da brojne studije potvrđuju njegove blagodati za organizam, osobito za povećanje koncentracije kisika u mozgu.

Vježbanje i hrana: Što se jede prije, a što poslije treninga?
Vježbanje i hrana: Što se jede prije, a što poslije treninga?

S obzirom da je metvica nevjerojatno jednostavna za uzgoj, najčešće se konzumira u čaju, ali i dobro djelovanje imaju eterična ulja od nje koja se inhaliraju.

7. Ginseng

Ako pogledate sastojke popularnih energetskih pića, vjerojatno ćete na većini uočiti ginseng. U tradicionalnoj kineskoj medicini ginseng se koristio kao energetski nadopunjujući tonik, jer je rečeno da 'nadopunjava pet viscera' (slezenu, pluća, srce, jetru i bubrege) i izoštrava um. Danas se koristi za pamćenje i izdržljivost, kao i za povećanje koncentracije. Isprobajte ga u njegovom popularnom čajnom obliku ili ga uzmite kao kapsulu iz vaše lokalne trgovine zdrave hrane ili interneta. Sjetite se biti oprezni s doziranjem ovisno o koncentraciji dodatka, pročitajte sve informacije na pakiranju i razgovarajte s liječnikom prije nego što započnete s uzimanjem.

Namirnice kao zamjena za kofein

8. Orašasti plodovi

Oni su savršena i i uravnotežena hrana, koja sadrži ugljikohidrate, masti i bjelančevine. Daju osjećaj sitosti i energije jer uravnotežuju gorivo ugljikohidrata s učinkom masti i proteina. Studija je otkrila da redovito jedenje orašastih plodova poboljšava frekvencije moždanih valova povezanih s kognicijom, tako da možete biti 'oštri' bez kofeinskog unosa.

Dodajte ga u zdjelu za doručak ili grickajte samostalno, a kao najbolji podizači energije za mozak ističu se orasi.

9. Bobice 

One su odlična alternativa i za kavu i za desert. Ističu se borovnice, jer je otkriveno da unos borovnica ima vezu s poboljšanim zdravljem endotela (unutarnja obloga krvnih žila) radi boljeg protoka krvi. Borovnice su dobre u svemu, od voćne salate do smoothieja, pa uživajte, piše Mind&Body Green.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Slanutak je toliko zdrav da ga treba jesti često - tri recepta

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa Robertom Knjazom:

Pokretanje videa...

00:25
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku