To je to što me zanima!

Što izbjegavati? Prehrambene navike zbog kojih brže starimo

Starenje je neizbježno. Jednog dana skačete uokolo bez bora i bez bolova, a onda odjednom koža prestaje izgledati mladoliko, a koljena počinju škripati pri najjednostavnijem pokretu - pripazite na prehranu
Vidi originalni članak

Ne postoje sigurni načini za sprječavanje starenja, ali postoje neke stvari koje možda radite i koje ubrzavaju taj proces. Ako želite poduzeti neke korake u borbi protiv vremena i pridonijeti održavanju mladenačkog izgleda, saznajte koje to prehrambene navike doprinose bržem starenju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

1. Ne jedete dovoljno proteina

- Neunošenje dovoljno proteina može brže ostariti tijelo - objašnjava liječnica Anya Rosen, dodajući da proteini u prehrani pomažu u održavanju tjelesne mase. Gubitak mišića, kako starimo - poznat kao sarkopenija - pridonosi ozljedama i kroničnim bolestima.

2. Jedete previše šećera

Slatkiši i poslastice su ukusne, ali pretjerano uživanje u šećeru može utjecati na brže starenje.

UJUTRO I NAVEČER Dobar anti-age trik: Kad mažete lice kremama protiv starenja kože, ne zaboravite na ruke

- Prehrana bogata šećerom može doprinijeti ubrzanom starenju - objašnjava dijetetičarka Kathryn Piper. Ona dodaje da ova prehrambena navika može prouzročiti i povišenu razinu glukoze u krvi, a također uzrokuje i oštećenje kolagena - što može povećati fine linije i bore.

3. Ne jedete dovoljno vlakana

Vlakna su važna za zdravlje crijeva, njihovo redovito pražnjenje i promicanje sitosti. A prema liječnici Jeanette Kimszal, neunošenje adekvatnih vlakana može ubrzati starenje. Objašnjava povezanost vlakana s manjim rizikom od bolesti, a njihovo je jedenje povezano i s poboljšanjem zdravlja probavnog trakta. Navedeni čimbenici povezani su s dugovječnošću, prenosi MSN.

PRVI ZNAKOVI DEMENCIJE Sporiji hod iz godine u godinu u starijoj dobi može biti znak kognitivnog propadanja ljudi

4. Jedete prevelike količine prerađenog mesa

Jedenje slanine, kobasica i crvenog mesa za ručak može imati odličan okus, ali njihovo često konzumiranje neće učiniti nikakvu uslugu vašem tijelu kada je riječ o starenju. Svjetska zdravstvena organizacija klasificirala je prerađeno meso kao kancerogeno, što znači da je konzumiranje te hrane povezano s povećanim rizikom od bolesti. A budući da su mnoge od ovih namirnica pune natrija, njihovo prekomjerno jedenje može biti povezano sa staničnim starenjem.

5. Ne jedete povrće narančaste boje

Slatki krumpir, mrkva i zimska tikva sadrže beta karoten - karotenoid koji nudi neke jedinstvene zdravstvene prednosti. Karotenoidi se nakupljaju u našem krajnjem sloju kože i djeluju kao zaštitna barijera za ultraljubičasto zračenje.

ZAUVIJEK MLADI? Naše stanice kriju tajne starenja

Konzumiranje hrane s beta karotenom pomaže kod starenja podržavajući elastičnost i hidrataciju kože, u konačnici smanjujući razvoj bora i staračkih pjega.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 8

  • Nap7 24.06.2022.

    Povrce najvaznije

  • ludaluda 24.06.2022.

    to je genetika

  • schwyz 24.06.2022.

    Kakva laz. Jedem slatkise svakodnevno, pusim vec 32 godine, radim kao idiot. Sa 52 godine izgledam kao da imam 30.

Komentiraj...
Vidi sve komentare