To je to što me zanima!

Što stisak ruke otkriva o vama?

Čvrsto rukovanje može ostaviti izrazit dojam pri prvom susretu i često je sastavni dio razvoja karijere i procesa razgovora za posao. Također, čvrst stisak je povezan i s boljim ukupnim zdravljem
Vidi originalni članak

U bilo kojoj situaciji, čvrst, ali kratak stisak ruke i kontakt očima mogu puno toga napraviti. Dugi stisak, posebno pri prvom susretu, može stvoriti neugodnu situaciju. Predugo održavanje kontakta očima često pokazuje isti rezultat.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Ako sjedite, ustanite. Uspostavite kontakt očima dok hodate prema voditelju. Kad ste udaljeni oko 60 centimetara, nakratko zatvorite oči i ispružite desnu ruku. Stisnite ruku na dvije sekunde. Pokažite osmijeh - objasnila je stručnjakinja za razvoj karijere Vicky Oliver.

Zašto se čvrsto rukovanje smatra dobrim znakom poslovne suradnje?

Čvrst stisak u povijesti se koristio za afirmaciju samopouzdanja. To je prvi pokazatelj raspoloženja, snage i samopouzdanja. Način na koji održavate kontakt očima tijekom rukovanja također može drastično utjecati na rezultat sastanka, razgovora ili drugog ključnog događaja.

PAMETNO, A NIJE TEŠKO 10 trikova s kojima će vam auto uvijek biti čist, mirisan i uredan

Na sve konkurentnijem tržištu rada, dobro rukovanje moglo bi biti razlika između dobivanja posla i prelaska na neki drugi. 

- Rukovanje je ogroman neverbalni znak. Ne moram ni riječi reći, odmah vam dajem do znanja da želim uspostaviti odnos s vama. Čak i da ne kažete ništa, vrlo brzo primatelju dajete do znanja toliko pozitivnih ili negativnih poruka koje daju ton ostatku sastanka ili interakcije. Neverbalni znakovi često služe za potvrđivanje ili suprotstavljanje postojećim uvjerenjima o nekoj osobi - kaže Laura Katen, predsjednica tvrtke Katen Consulting.

Kako je rukovanje povezano sa zdravljem?

Pregled istraživanja u kojima su sudjelovali ispitanici stariji od 60 godina otkrio je da snaga stiska može predvidjeti pad kognitivnih sposobnosti, funkcionalnosti, pokretljivosti, pa čak i biti pokazatelj prerane smrti u nekim slučajevima. Istraživači su otkrili da je stisak jednostavan pokazatelj mišićne mase i tjelesne snage. 

TOP SAVJETI FRIZERKE Njega kose preko ljeta: Naučite kako je zaštititi od isušivanja te koji preparati mogu pomoći

Studija iz 2015. povezala je slabo rukovanje s porastom kardiovaskularnih problema, dok je studija iz 2018. ispitivala snagu stiska i zaključila da je slabija snaga stiska izravno povezana s problemima dišnog i kardiovaskularnog sustava, piše Ladders.

Idi na 24sata

Komentari 18

  • Roy Ban 16.07.2021.

    Zar nije rukovanje zabranjeno, dobit ćete batine od capka.

  • hvala bogu što sam ateist 16.07.2021.

    Simbolika pružanja otvorenog dlana kao izraz otvorenosti i iskrenosti - otvaranje dlana da se pokaže da ne nosimo skriveno oružje i da ne nabrajam što sve ide uz i iz pozdrava rukovanjem, o pozdravu rukovanjem i njegovoj važnosti kao socijalnom kontaktu i komunikacijskoj značajki. O rukovanju su napisane stotine stranica kulturoloških socioloških i inih studija, NO - naš sveznajući stožer ga je jednom preporukom izbrisao iz tisućugodišnje socijalne komunikacije i zamjenio glupavim pozdravom laktom (zna se kome se kako i zašto odnjerava od lakta) i vrlo kontradiktornim pozdravom pružanja zatvorene šake koja je u svim kulturama isključivo znak prijetnje i loše namjere prema onom na koga se odnosi ili prema kome se pruža. nisam vjernik no znam da se za kraj mise ljudi međusobno pozdrave rukovanjem - sukladno preporuci stožera to sada izgleda kao runda boksa gdje svak svakog gađa šakom

  • NaIvka1 16.07.2021.

    Grozno je kad ti netko pruži ruku kao da ti mrtvu ribu pljasne u dlan, hladno, mlitavo i bljaaaak.

Komentiraj...
Vidi sve komentare