To je to što me zanima!

Super koristi od izbjeljivača: Čisti igračke, plijesan, kante...

Izbjeljivač možete koristiti i za mnoge druge stvari, ne samo izbjeljivanje odjeće i posteljine - produljit će život ne samo cvijeću već i keramičkim šalicama i staklenim čašama...
Vidi originalni članak

Božićno drvce može ostati duže na životu

Blagdanski duh možete produljiti uz pomoć izbjeljivača. Prema Juliji Byrne, stručnjakinji za razvoj proizvoda izbjeljivanje u Cloroxu, mješavinom dvije žličice izbjeljivača, pola litre tople vode, jedne šalice kukuruznog sirupa i osminom šalice željeznog praha iz lokalnog rasadnika, možete produljiti život božićnom drvcu u tegli.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Neka vaš vrt cvjeta

Možete koristiti izbjeljivač za čišćenje cvjetnih posuda i biljaka. 

- Čišćenjem posuda pomaže se u sprečavanju prenošenja plijesni i bolesti sa starih biljaka na nove - kaže Byrne. Da biste ih dezinficirali, operite i isperite posude u otopini pola šalice izbjeljivača i litre vode. 

Osvježite kante za smeće

Nekad i same kante treba dobro očistiti izbjeljivačem kako ne bi širile vonj. Prvo ih operite deterdžentom, a potom očistite mješavinom pola šalice izbjeljivača na tri četvrtine litre vode. Ulijte u kantu i ostavite da odstoji dvije minute prije ispiranja.

Držite svježe rezano cvijeće u životu

Svježe rezano cvijeće dulje miriše ako ga držite u hladnoj vodi s četvrtinom žličice izbjeljivača na četvrtinu vode, kaže Byrne.

Uklonite miris iz kutije s mačjim pijeskom

Stanite na kraj neugodnim mirisima iz mačje kutije bjelilom koje ubija klice koje izazivaju miris, kaže Byrne. Kutiju za pijesak operite sumpornom vodom i isperite. Zatim ga obrišite otopinom pola šalice izbjeljivača i litre vode. Pričekajte pet minuta prije ispiranja.

PET GREŠAKA Izbjeljivačem se ne čisti metal i ne smije se miješati s octom

Očistite plijesan 

Izbjeljivač ne samo da uklanja mrlje od plijesni, već ubija i gljivice, objašnjava Byrne. 

- Ubijanjem gljivica više se ne morate brinuti o štetnim učincima koje plijesan može imati na zdravlje vaše obitelji - kaže ona. Uklonite i plijesan s pločica u vašoj kupaonici mješavinom jednakih dijelova izbjeljivača i vode koje ste stavili u bocu s raspršivačem. Pustite da odstoji 15 minuta prije nego što očistite i isperete.

Dezinficirajte igračke

Legići i drugi čvrsti, neporozni predmeti, poput dječjih igračaka, definitivno se mogu dezinficirati izbjeljivačem, pogotovo ako su rabljeni. 

- Izbjeljivač je savršen za dezinfekciju rabljenih proizvoda jer njime možete dezinficirati mnogo predmeta s malom količinom izbjeljivača odjednom - kaže Byrne. Dodajte pola šalice izbjeljivača na litru vode. Zatim time obrišite površinu pa ostavite da tako stoji najmanje pet minuta. Dobro isperite vodom i ostavite da se osuši na zraku.

Očistite većinu stvari u vašoj kuhinji

Dezinficirajte radnu površinu na kojoj pripremate hranu, ali i pribor od nehrđajućeg čelika, plastične daske za rezanje, stakleno posuđe, posuđa ili bočice za bebe, kaže Byrne. 

Prvo sve operite vodom, a zatim isperite i obrišite površinu otopinom od dvije žlice izbjeljivača i litre vode. Otopinu ostavite dvije minute, dobro isperite i osušite na zraku.

Napravite sprej koji ćete koristiti za većinu površina

Napravite vlastiti dezinfekcijski sprej u kombinaciji dvije šalice vode i žlice izbjeljivača. Osim toga, izbjeljivač je dobar za čišćenje staklenog posuđa i porculana jer ih ne oštećuje kao neka druga sredstva za čišćenje, kaže Byrne.

IMA RIJETKU BOLEST Majka kupa sina u izbjeljivaču: 'Strašno mi je to, ali moram...'

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 2

  • 08.12.2019.

    dobro čisti odjecu

  • bolna_istina 08.12.2019.

    Gdje kupiti kukuruzni sirup i željezo u pravu?

Komentiraj...
Vidi sve komentare