To je to što me zanima!

Svim čitateljima danas dar uz 24sata: Bezglutenska kuharica

Struka je složna da gluten nije vitamin i da njegovo izbacivanje iz prehrane neće imati negativne posljedice za zdravlje. Osim stručnih savjeta, donosimo recepte za pripremu bezglutenskih jela
Vidi originalni članak

Gluten je posebna vrsta proteina koja se nalazi u pšenici, ječmu, zobi i raži. Glavni dijelovi glutena su proteini glutenin i glijadin, a upravo je glijadin odgovoran za negativan učinak glutena na ljudski organizam. Našem organizmu može naštetiti na nekoliko načina - izazivajući alergijske reakcije i intoleranciju na gluten, a dugoročno celijakiju ili glutensku enteropatiju.

Imate li celijakiju ili intoleranciju na gluten u bilo  kojem obliku, morat ćete se odreći industrijske  hrane, a to znači većine od svakodnevno konzumirane hrane. Dakle, na raspolaganju vam ostaju sve vrste voća i povrća, meso, riba, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi ako nemaju dodatak glutena. Od žitarica smijete jesti kukuruz, rižu, proso, heljdu, ali i krumpir i batat, te sve grahorice i mahunarke, govori nam Mirela Marić, mag. nutricionizma, u bezglutenskoj kuharici koju darujemo svih čitateljima uz 24sata u ponedjeljak, 28. veljače. Osim toga, donosimo vam u kojoj se sve hrani krije gluten, ali i kako u pet koraka uvesti bezglutensku prehranu. Struka je složna da gluten nije vitamin i da njegovo izbacivanje iz prehrane neće imati negativne posljedice za zdravlje. 

Osim stručnih savjeta, u knjižici donosimo recepte - kako napraviti salatu od avokada i kvinoje, varivo od smeđe leće i heljde, gluten free lubin s palentom i mini rajčicama, bezglutensku Ferrero tortu, bezglutenske palačinke s pikantnim hummusom i avokadom, tortu od bijele čokolade i malina te još mnogo toga. 

Idi na 24sata