To je to što me zanima!

Tajne punjenih jaja: Nemojte ih prekuhati i dodajte malo začina

Mnogo toga može poći po zlu u procesu. Jaja se mogu prekuhati. Ponekad je tvrdo kuhano jaje nemoguće oguliti, a smjese mogu imati previše majoneze
Vidi originalni članak

Nakon što ste isprobali sve uobičajene recepte za jaja, ne zaboravite testirati i punjena jaja. Priprema je jednostavna. Iz tvrdo kuhanog jajeta izvadite žumanjak pa ga pomiješate s majonezom i začinima pa ga ponovo vraćate na bjelanjak.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

No, mnogo toga može poći po zlu u procesu. Jaja se mogu prekuhati. Ponekad je tvrdo kuhano jaje nemoguće oguliti, a smjese mogu imati previše majoneze.

Tajna je u omjerima. Za Huffington Post, kuhari su otkrili kojih pet grešaka ljudi najčešće rade prilikom spremanja punjenih jaja.

1. Jaja se prekuhaju

Prekuhavanje jaja je najveća greška. Kada vidite sivkastu boju na žumanjku, znači da ste ga prekuhali.

IZ REKE PORED KOPRIVNICE Umjetnica za pisanice: Andreja za bojanje jaja osvojila srebro

Koji je onda najbolji način za tvrdo kuhanje jajeta? Kuhar Frank Proto ima svoju metodu.

Na primjer, Proto stavi jaja u lonac, prekriva ih vodom, dovede do vrenja, pusti kuhati jednu do dvije minute, a zatim isključuje vatru i ostavlja jaja da odstoje u vrućoj vodi 10 do 12 minuta. Zatim odlije vruću i stavlja ih pod mlaz hladne vode dok se ne ohlade.

2. Tvrdo kuhana jaja se teško gule

Ako ste ikad gulili tvrdo kuhana jaja, znate kakav je to problem. Čak i profesionalni kuhari kažu da ne znaju koje je rješenje za guljenje tvrdih jaja.

Ipak, kažu da pomaže guljenje pod hladnom vodom.

3. Punjena jaja ne žele stajati uspravno

Postoji nekoliko trikova ako želite da stoje uspravno. Profesionalni kuhari ih režu po dužini, stvarajući dvije jednake strane. Još jedan trik je da im odrežu vrhove.

- Jedna stvar koju također želim učiniti je smanjiti 'nogu' u njih. Možete izrezati malo ravnog mjesta s obje strane, tako da oni stoje ravno. Mislim da to nešto ne čini većina ljudi - rekao je Proto.

4. Nadjev je preblag

Žumanjci i bjelanjci su prilično blagi pa treba dobra količinu začina u smjesi. Ali neka bude jednostavna. Majoneza, senf, sol, papar i možda malo limunovog soka ili octa sve je što trebate, kažu kuhari.

5. Punjena jaja se suše

RECEPTI: Maštovitiji Uskrs: I polomljena jaja mogu se odlično obojati

Nemojte dopustiti da predugo stoje, pripremite ih netom prije jela. Smjesu čuvajte u vrećici s patentnim zatvaračem, a izdubljeni bjelanjci neka stoje na pladnju u hladnjaku.

Otkinite kut vrećice i stavljajte smjesu u polovice bjelanjaka. Ili samo koristite žlicu.

POGLEDAJTE VIDEO (Veljko Mršić) #ZAJEDNO24SATA:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 4

  • ak47 12.04.2020.

    Pih, sad su i kuhana jaja postala znanost??? Pustite jaja u kipućoj vodi da odstoje između 10 i 15 min., prije kuhanja obavezno dobro posoliti vodu, nakon kuhanja istresite vrelu i ulijte hladnu vodu, pustite jaja da se ohlade u hladnoj vodi barem 20ak minuta i moći ćete ih guliti bez ikakvih problema.

  • anane 12.04.2020.

    Dragi moji sretan Uskrs da izađemo iz ovoga kao bolji ljudi🥰

Komentiraj...
Vidi sve komentare