To je to što me zanima!

Tjestenina nije iz Italije, već ju je Marko Polo donio iz - Kine?

Ova namirnica je glavna hrana u Italiji, ali nisu samo oni ti koji je svakodnevno jedu, već je na razne načine pripremaju sve nacije. Dolazi u više od 300 različitih oblika i formi
Vidi originalni članak

Ova sveprisutna namirnica dostupna je u niz varijanti - volimo špagete, fettuccine, penne, farfalle, orecchiette, torteline, raviole te brojne druge. Legenda kaže da špageti potječu od rezanaca koje je venecijanski plemić i trgovac Marko Polo uvezao u Italiju iz Kine, krajem 13. stoljeća.

POGLEDAJTE VIDEO: Šarena tjestenina

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Međutim, dio povjesničara smatra da je kinesko podrijetlo talijanske tjestenine zapravo samo mit. Naime, istina je da je Marko Polo proveo nekoliko godina u Kini, učeći tradiciju i kulturu te zemlje, pa je možda tada donio kineske rezance i drugu hranu.

SAMO NAVIKA Nakon ručka obavezno jedete slatko? Evo zbog čega to radite i kako to najjednostavnije izbjeći

No, talijanski povjesničari kažu da je kultura tjestenine već bila dio svakodnevice u mediteranskoj regiji stoljećima prije nego što je Marko Polo putovao na istok. Poznavali su je ne samo stari Grci, već i Rimljani.

- Rezanci su jedno, tjestenina sasvim drugo jelo. Oni odražavaju dvije odvojene kulinarske kulture i identitete koji su se razvijali paralelno, a jedina je povezanost potreba za hranom i, prije svega, za istim stolom dijeljenje osjećaja i svakodnevnih životnih događaja - komentirala je Anna Maria Pellegrino, povjesničarka hrane i članica Talijanske akademije za kuhinju.

VAL POSKUPLJENJA Hrana u školama skuplja za 30 posto? Bjelovar prvi digao cijene, ostali još razmišljaju...

Način kuhanja, lonci, vrste žitarica koje se koriste, priprema, sastojci i preljevi potpuno su različiti i specifični za svaku civilizaciju. Ne postoji izravna veza između azijskog i talijanskog ili mediteranskog načina miješanja žitarica s vodom za stvaranje rezanaca ili tjestenine, smatra Pellegrino.

- Još od začetka poljoprivrede, čovjek je naučio usavršavati tehnike usjeva i oblikovati ih prema svojim potrebama, pa je miješanje žitarica s vodom bio automatski korak koji se dogodio u svim civilizacijama u određenom trenutku, vjerojatno istovremeno - kaže povjesničarka.

STRUČNJACU S HARVARDA TVRDE: 'Količina hrane koju pojedete nema toliko veze s debljinom, već nešto sasvim drugo'

Giorgio Franchetti, povjesničar hrane i povijesti staroga Rima, autor je knjige 'Dining With the Ancient Romans', koja je nedavno prevedena na engleski. On je jedan od onih koji ovu teoriju oštro odbacuju.

- To je čista glupost. Rezanci koje je Marko Polo možda donio sa sobom krajem 1200-ih iz Kine u biti su napravljeni od riže i temeljeni su na drugačijoj, orijentalnoj kulinarskoj tradiciji koja nema nikakve veze s našom - zaključuje Franchetti, piše The Today.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • nap 28.12.2021.

    Talijanska kuhinja najbolja

  • nottonightjosephine 28.12.2021.

    Znaci Hrvat Marco Polo, iz Venecije, donio Pastu iz Kine. I da nije bilo Hrvata Marca Pola talijani nebi znali sto je pasta!

  • StjepanValjak 28.12.2021.

    kako pa naši povijesničari tvrde da je Marco Polo zapravo Hrvat s Korčule pravim imenom Marinko Pile

Komentiraj...
Vidi sve komentare