To je to što me zanima!

Udarcima u maternici bebe se upoznaju sa vlastitim tijelom

Nema pravila koliko je udaraca u danu normalno, no primijetite li da je beba mirnija nego inače, obratite pozornost. Pojedite nešto slatko i lezite na bok. Trebali biste osjetiti barem 10 pokreta unutar jednog sata
Vidi originalni članak

Bebine udarce svaka trudnica željno iščekuje, a oni su ujedno i pokazatelj da se trudnoća razvija kako treba.

Nove studije pokazuju da ti pokreti ipak nisu nevoljni i da znače više od pukog protezanja u maternici.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Na londonskom sveučilištu analizirali su moždane valove novorođenčadi stare dva dana, od kojih su neka bila prijevremeno rođena, pa se smatralo da se ponašaju kao da su još u maternici. Kad su udarali nogama, u mozgu im se aktivirala regija povezana s osjetilima. Znanstvenici smatraju da su ti udarci ključni za upoznavanje vlastitog tijela prije nego što se dijete rodi.

OPASNO PO ŽIVOT Nikad djecu nemojte stavljati u autosjedalicu u zimskoj jakni

Povezanost udaraca s moždanim aktivnostima prestaje nekoliko tjedana nakon rođenja.

Većina trudnica počne osjećati bebine pokrete između 16. i 24. tjedna trudnoće. Osjete se kao udarci, treperenje, škakljanje..., ovisno o tome koliko je trudnoća odmaknula, a i kod svake je žene osjećaj individualan.

SVE S MJEROM Bebe mogu ići na hladnoću, ali bez dude jer im prijeti prehlada

- Uobičajeno je djecu povijati kad se rode, tako da im ruke budu uz tijelo. To se radi zato da bolje osjećaju površinu kad pomiču ruke i noge, što im daje sigurnost, kao da su još u utrobi - pojašnjava autor studije dr. Lorenzo Fabrizi.

Pokrete fetusa žene ranije osjete u drugoj i svakoj sljedećoj trudnoći. Ima naravno i mirnijih i aktivnijih beba, što ne znači da će takve ostati i kad se rode. Ritmički blagi pokreti su štucanje bebe, koje majka također osjeti.

NISU KONCENTRIRANI Manje je više: S puno igračaka mala djeca se ne znaju zabaviti

Između 24. i 28. tjedna fetus reagira na poznate zvukove i glasove, a udarci su najjači između 32. i 36. tjedna, kad naraste, očvrsne i ojača. Nakon tog perioda sve se smiruje jer bebi počinje nedostajati prostora i uglavnom su spremni za porođaj. Normalno je da je udaraca manje, a fetalna se aktivnost obično pojača kad se trudnica smiri, kao i nakon obroka.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Frank Elgyn 11.12.2018.

    "bebe se upoznaju sa vlastitim tijelom" beba? Kakve su to nebuloze, novinar očito nezna što znači definicija bebe, pravo je pitanje tko se upoznaje sa vlastitim tijelom?

  • cobi 08.12.2018.

    Gdje je kom?

Komentiraj...
Vidi sve komentare