Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

Manje je više: S puno igračaka mala djeca se ne znaju zabaviti

Ne pretjerujte jer, očekujući previše skupih darova, djeca mogu odrasti u ljude sklone dugovima na kreditnoj kartici, kockanju, kompulzivnom kupovanju i nezasitnosti u hrani

Foto: Dreamstime
4 komentara

Krajnje je vrijeme da roditelji počnu razmišljati što će staviti djeci ispod bora. Izbor je velik, a djeca su već pripremila listu želja.

No već dan nakon Božića mnogi darovi ostanu zabačeni u kutu sobe jer većina djece igračaka ima jednostavno - previše. Istraživanja pokazuju da djeca kroz igru uče tumačiti svijet oko sebe, unapređujući razvoj kognitivnih, emocionalnih, socijalnih i fizičkih vještina.

A large crowd of people shop during a Black Friday sales event at Macy's flagship store in New York City ŠOPING LUDILO Pogledajte kako izgleda Crni petak u američkim trgovinama

U nedavnom istraživanju američkog Sveučilišta Toledo znanstvenici su zaključili da obilje igračaka smanjuje kvalitetu igranja i da je manje igračaka dugoročno korisnije za dijete. Kad su preplavljeni, ne mogu se usredotočiti na igru i ono što bi mogli naučiti.

Foto: Dreamstime

- U jasličkoj dobi djeca se razvijaju, ali ne moraju još imati kontrolu i pažnju. Njihovu pažnju i igru mogu poremetiti razne distrakcije iz okoline. Jedna od njih je obilje igračka - kaže voditelj istraživanja dr. Carly Daucht.

Istaknuo je da su djeca iz istraživanja koja su dobila samo četiri igračke dulje bila koncentrirana na svaku od njih, dulje su se igrala te bila kreativnija u osmišljavanju igre za razliku od onih koji su dobili 16 igračaka i koji su samo šetali od jedne do druge.

SCENE KAO IZ AMERIKE Black Friday ludilo u Zagrebu: U redu zbog jeftinih laptopa...

Mnoga istraživanja pokazala su da djeca koja očekuju puno skupih darova mogu pretrpjeti negativne socijalne i emocionalne posljedice koje se protežu i na odraslu dob.

Foto: Pixabay/Merseyside Police

Jedno od njih provedeno je na američkom Sveučilištu Missouri, a u zaključku stoji da su ta djeca često, kad odrastu, sklona dugovima na kreditnoj kartici, kockanju, kompulzivnom kupovanju i nezasitnosti u hrani.

Nijemci su otišli tako daleko da su proveli pokus s dječjim vrtićem bez igračaka tri mjeseca. Prepuštena sebi, djeca su izmišljala igre, maštala, pretvarala se, radila predstave, a cijelo vrijeme je bilo interakcije. Jako im se poboljšala i koncentracija, pogotovo kod crtanja kad su im vratili bojice.

Djevice i Vage se ne podnose, a Škorpion i Rak su savršeni skupa: Evo koji su najgori, a koji najbolji horoskopski parovi

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message