Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Bebe mogu ići na hladnoću, ali bez dude jer im prijeti prehlada

Mala djeca lakše se pothlade, pa zimi ne smiju dugo biti vani, no u zatvorenom im pretopla odjeća loše utječe na termoregulacijski sustav. Bebama se izlazak preporučuje

Foto: Dreamstime
1 komentara

Dnevni izlazak na svježi zrak važan je za izgradnju i jačanje bebina imuniteta, a niske temperature ne znače da treba ostati u zatvorenom.

Ipak, potreban je i oprez, posebno kad su u pitanju bebe. Kako su djeca do druge godine sklonija hipotermiji i organizam im lakše gubi toplinu, za šetnju ih treba obući slojevito u pamučnu odjeću i pokriti ih jer leže pa im je hladnije.

Fotolia TIJELO JE SAVRŠEN MEHANIZAM Evo zašto na hladnoći curi nos, pucaju usne, češće mokrimo...

- Već s mjesec dana beba i po zimi može ići van, no ako je u pitanju nedonošče, šetnje je bolje odgoditi kad su vani minusi. Bebi treba povremeno popipati ruke da se uvjerite da joj nije prehladno. Po zimi je najbolje šetati oko podneva, a ne izlaziti kad je magla, mraz ili jaki vjetar. Ne treba šetati ni navečer - pojašnjava pedijatrica, dr. Giovana Armano.

Foto: Dreamstime

Dnevna šetnja, dodaje, nikako ne podrazumijeva boravak u shopping centrima. Za prve izlaske s bebom zimi dovoljno je do pola sata te postupno produljivati. Djeca starija od dvije, tri godine mogu vani biti i dulje od jednog sata ako su fizički aktivna. Bebama zimi u šetnji često curi nos, što je normalna reakcija na hladan zrak.

S obzirom da bebe često sline, potrebno im je brisati područje oko usana kako se vlažna koža ne bi oštetila. Iz istog razloga bilo bi bolje da beba nema dudu u ustima jer se ispod nje skuplja slina.

- Najniža temperatura kad se može šetati ovisi o dobi i vremenskim uvjetima. Skandinavci izlaze i na -15, no mi nismo na to navikli. Ne bih preporučila da najmanji izlaze kad je ispod nule - rekla je dr. Armano.

NEMA MAGIČNE TABLETE Studije: Probiotici ne djeluju kod dječjih probavnih tegoba

Jedna od najčešćih pogrešaka, nastavlja, koje roditelji rade je neadekvatno oblačenje djece - i to češće predebelo nego pretanko.

Bebe obavezno vani moraju imati kapu jer se 25 posto tjelesne topline gubi preko glave, no to ne znači da i u zatvorenome moraju biti predebelo obučeni.

Side view of pretty crawling baby | Autor: anytka Foto: anytka

Tako može doći do oštećenja termoregulacijskog sustava pa će dijete kasnije biti zimogrozno i sklonije prehladama. Većoj djeci koja skaču i trče treba obući sloj manje jer će se preznojiti, a odjeća treba biti nepromočiva.

- Lako ćete prepoznati ako je bebi hladno. Plakat će, ruke će biti ledene, a može i drhtati. Ako roditelji uoče ove znakove, dijete treba odvesti u kuću, zagrijati ga i dati mu topli napitak. Ako je beba dulje pothlađena, može klonuti, prehladiti se, biti cendrava te postati osjetljivija na viruse i bakterije - kaže dr. Armano.

Stres, nemir i neočekivane promjene: Sezona Strijelca će biti najgora za ova tri horoskopska znaka

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message