To je to što me zanima!

Ugrijte se u hladnim danima uz neke od ovih 9 varijacija gulaša

Ovi recepti za raznovrste gulaše ugrijat će vas u ovim hladnim danima, a ono najbolje od svega je što ih možete jesti više dana. U nastavku saznajte recept za juneći, curry gulaš, gulaš s pivom...
Vidi originalni članak

1. Svinjski gulaš s paprikom

Sastojci: 600 g svinjetine od plećke, 2 glavice luka, 2 češnja češnjaka, crvena rog paprika, žuta paprika babura, žlica ljutog ajvara, ljuti svježi feferon, 300 g krumpira, 3 žlice pasirane rajčice, dl bijelog vina, mljevena crvena paprika, sol, papar, mast, prstohvat curryja, sjeckani kopar

POGLEDAJTE VIDEO:
Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Priprema: Operite meso i narežite ga na kocke. Očistite i narežite paprike. Luk i češnjak sitno nasjeckajte. Popržite ih kratko na zagrijanoj masti pa zatim dodajte narezano meso i paprike. Posolite i uz dolijevanje tople vode pirjajte dok meso malo ne omekša, oko 35 minuta. Ogulite krumpir i narežite ga na kocke.

Dodajte ga u gulaš, zalijte vinom, pospite mljevenom paprikom, curryjem, popaprite i zalijte toplom vodom, pa nastavite kuhati dok meso i krumpir sasvim ne omekšaju. Pri kraju kuhanja dodaje pirjanu rajčicu, ajvar, sjeckani feferon i kopar. Kratko prokuhajte gulaš i poslužite uz kiselo vrhnje.

2. Curry gulaš od piletine i tikve

Sastojci: žlica ulja, luk, češanj češnjaka, 2 žlice curry paste, 5 i 1/2 dl pilećeg temeljca, 700 g pilećih prsa, 2 žlice svijetlog soja umaka, ribana limunova korica, 3 žlice sjeckanog korijandra, 400 g tikve, paprika, čili u prahu, jogurt

Priprema: Zagrijte ulje u velikoj tavi za prženje ili woku te pirjajte sitno sjeckani luk i češnjak dok ne omekšaju. Dodajte curry pastu i pirjajte minutu. Dodajte sjeckanu papriku, meso i kocke oguljene tikve.

Zalijte s temeljcem i kuhajte na laganoj vatri 30 minuta, dok meso i tikva ne omekšaju. Pred kraj umiješajte sojin umak, ribanu koricu i čili. Kuhajte još nekoliko minuta, pospite sjeckanim korijanderom i zalijte s malo jogurta.

3. Pikantni juneći gulaš

Sastojci: 500 g junetine od buta, 2 luka, 150 g mrkve, 20 ml ulja, 250 g sjeckane rajčice, žličica ljute paprike, 1/2 žlice ajvara, češanj češnjaka, 1/2 čili papričice, žlica koncentrata rajčice, 1/2 žlice škrobnog brašna, žlica peršina, sol i papar

Priprema: Na ulju popržite junetinu narezanu na kockice. Dodajte sjeckani luk i ribanu mrkvu. Pirjajte 5 minuta, maknite s vatre i umiješajte koncentrat rajčice, mljevenu papriku i protisnuti češnjak.

Vratite na vatru, dodajte sjeckani čili papričicu i rajčice, posolite i popaprite. Dodajte 8 dl vode i kuhajte poklopljeno oko 50 minuta, dok meso ne omekša. Škrobno brašno razmutite u malo vode i umiješajte u juhu. Kratko prokuhajte, umiješajte ajvar i pospite peršinom.

4. Gulaš s pivom

Sastojci: 600 g junetine, glavica luka, par suhih kobasica, suhi crveni feferon, paprika babura, 2 rajčice, peršinov list, žličica mljevene crvene paprike, 2 žlice masti, kumin, sol, papar, sjeckani peršin, lovorov list, dl svijetlog piva

Priprema: Meso narežite na kocke, a kobasice na kolutove. U većoj zdjeli zagrijte mast, pa popržite nasjeckani luk. Kad omekša i postane staklast, dodajte meso i kolutiće kobasica. Kratko pržite dok meso ne posivi, a kobasice se zapeku, pa dodajte papriku narezanu na rezance. Pospite mljevenom paprikom, ubacite lovorov list, posolite i zalijte vodom.

Kuhajte na laganoj vatri poklopljeno dok meso ne omekša, pa dodajte sjeckane rajčice. Kuhajte dok svi sastojci ne omekšaju. Dodajte mljeveni kumin, popaprite i zalijte pivom. Pustite neka još jednom provrije i kratko kuhajte dok alkohol ne ispari. Prije posluživanja ubacite suhi feferon i posipajte sjeckanim peršinom. Poslužite uz široke rezance.

ZANIMLJIVE IDEJE Kako najbolje iskoristiti prostor u maloj kuhinju - odlični savjeti kuharice koja živi u kombiju

5. Sekeli gulaš

Sastojci: 500 g svinjske plećke, 500 g kiselog kupusa, veći luk, 2 mrkve, žlica crvene paprike, žličica koncentrata rajčice, 3 žlice ulja, 100 g suhog mesa, žlica oštrog brašna, sol, papar, kim, par sušenih kobasica

Priprema: Pola ribanog luka popržite s ribanom mrkvom na jednoj i pol žlici ulja. Dodajte crvenu papriku, rajčicu i meso narezano na kocke. Izmiješajte i pirjajte poklopljeno dok ne omekša, uz dolijevanje vode. Ogulite krumpir i narežite ga na kocke.

U drugoj posudi na ulju popržite preostali luk, dodajte kiseli kupus, krumpir, ploške kobasica i suho meso. Pirjajte dok krumpir ne omekša, pa sve pomiješajte s mesom. Začinite solju, paprom i kimom. Od žlice masnoće i oštrog brašna napravite zapršku. Izlijte je u kupus, promiješajte i prokuhajte.

6. Gulaš od graha

Sastojci: 300 g crvenoga graha, 500 g govedine ili junetine bez kostiju, crveni luk, 3 češnja češnjaka, 2 mrkve, 1/2 celerova korijena, 8 dl mesnog temeljca, 2 žlice pirea od rajčice, mljevena crvena paprika, 1/2 šalice kuhanog zrnja kukuruza, sol, papar, ulje, sjeckani peršin

Priprema: Grah prethodnog dana operite, namočite u hladnu vodu, a sutradan ga ocijedite, stavite u mesni temeljac i kuhajte 45 minuta. Meso narežite na veće komade i propržite na ulju, zatim dodajte sjeckani češnjak, ribanu mrkvu, luk i celer.

Pirjajte sve oko 15 minuta, dodajte pasiranu rajčicu, mljevenu papriku, ocijeđeni grah i kukuruz te prelijte juhom u kojoj se kuhao grah. Kuhajte na laganoj vatri oko 40 minuta, pa pred kraj kuhanja začinite solju, paprom i peršinom.

7. Gulaš s povrćem

Sastojci: 600-900 g govedine ili junetine bez kostiju, 2 luka, češanj češnjaka, 2 mrkve, manji komad celerova korijena, paprika, 150 g zrna graška, 1 i 1/2 dl soka od rajčice, 3 krumpira, žlica brašna, lovorov list, prstohvat majčine dušice, mast, sol, papar, peršin

Priprema: Mrkvu, celer, krumpir i paprike narežite na komadiće, a meso na kocke. Na masti popržite sjeckani luk i češnjak, dodajte meso i kratko prepržite. Dodajte mrkvu, celer i paprike, lovorov list te zalijte vodom i kuhajte na laganoj vatri dok meso i povrće ne omekšaju.

Pred kraj dodajte grašak i narezani krumpir, pa skuhajte do kraja. Brašno razmutite u soku od rajčice, pospite majčinom dušicom, začinite solju i paprom te kratko prokuhajte. Ukrasite peršinom.

8. Mađarski gulaš s noklicama

Sastojci: 750 g govedine bez kostiju, 2 luka, 2 mrkve, češanj češnjaka, 150 g sjeckanih rajčica, dl bijelog vina, slatka mljevena crvena paprika, žlica masti, 2 žlice ulja, peršinov list, noklice: ½ šalice brašna, jaje, sol

Priprema: Meso narežite na manje kocke. Na masti i ulju popržite sjeckani luk i češnjak, dodajte narezano meso, pospite mljevenom crvenom paprikom, te sve kratko prepržite. Zatim posolite, zalijte vinom i vodom da sve bude pokriveno.

Kuhajte dok meso upola ne omekša. Umiješajte sjeckane rajčice i kolutiće mrkve, dodajte još malo tople vode ili goveđeg temeljca, pa kuhajte dok meso i povrće skroz ne omekšaju.

Umutite jaje s brašnom i po potrebi malo vode, posolite i od smjese malom žlicom spuštajte žličnjake u gulaš. Kuhajte sve još 5 minuta i prije posluživanja pospite sjeckanim peršinom.

9. Ovčji gulaš

Sastojci: 1 kilogram ovčetine - narezane na kockice, ½ šalice ovčje masti, 1 mali luk - nasjeckan na sitno, ½  čajne žličice soli, 1 kilogram cikle - oguljene i narezane na kockice, 1 šalica sjeckane raštike, ½ šalice svježeg korijandera - nasjeckanog, 1 šalica perzijskog luka (šalot) - sjeckanog, 1 žličica sjemenki kumina, 1 čaša piva (ako imate mogućnosti neka to bude mješavina kiselog piva i njemačkog Weißbier-a), ½ šalice vode, ½ šalice narezanog poriluka, 2 režnja češnjaka - oguljena i zgnječena

Za ukras: ½ šalice svježeg korijandera - sitno sjeckanog, ½ šalice sitno sjeckanog vlasca, 2 žlice sjemenki korijandera - grubo usitnjenih

Priprema:

Ovčju masnoću zagrijte u posudi dovoljno širokoj da raširite meso u jednom sloju. Dodajte meso i pirjajte na jakoj vatri dok sva vlaga ne ispari. Izvadite meso. Dodajte luk i kratko prodinstajte, dok ne postane proziran. Posolite, dodajte ciklu, rikolu, svježi korijander, perzijski luk šalot i kumin. Nastavite pirjati dok vlaga ne ispari. Vratite meso. 

ODLIČAN RECEPT Salenjaci: Fini prhki kolač koji su rado pripremale naše bake

Ulijte pivo, a zatim dodajte vodu. Lagano promiješajte i pustite da zakuha. Smanjite vatru, pa dodajte poriluk i češnjak. Ostavite da krčka oko sat vremena, dok se umak ne zgusne.

Preostali korijander i vlasac dobro promiješajte. Raštiku stavite na dno tanjura, pa pospite sjemenkama  korijandera, vlascem i svježom korijanderom, pa na to stavite meso s umakom. Jelo se može poslužiti uz kuhani bulgur, kuhanu slanutak i kruh.

Idi na 24sata

Komentari 22

  • ajetodoo 19.10.2021.

    Čuo sam da postoji i čoravi gulaš. Ne treba puno sastojaka, pa bi bilo dobro znati recept.

  • marac35 19.10.2021.

    sve ok, ali smatram da je pravi temelj za gulaš prije svega polako pirjati junetinu na luku jedno dva sata uz miješanje, a onda dodavati vodu povrće i ostalo... ovo sve nešto kratko ispirjaj, zalij vodom i onda kuhaj.. da bi se razvio puni okus, meso prvo mora biti pečeno na masti i ulju a onda dokuhano sa povrćem. lagano zagorijevanje mesa je poželjno, struganje sa dna posude - u tome je tajna okusa. a ovo stavi sve u posudu i zalij vodom i kuhaj - to je juha a ne gulaš. gulaš od graha neću komentirat.

  • baka3440 18.10.2021.

    Jel netko jeo fiš gulaš ili srneći gulaš?

Komentiraj...
Vidi sve komentare