Obavijesti

Lifestyle

Komentari 92

Salenjaci: Fini prhki kolač koji su rado pripremale naše bake

Salenjaci: Fini prhki kolač koji su rado pripremale naše bake

Salenjaci se peku na masnom papiru, na 220 stupnjeva između 15 i 20 minuta, odnosno dok lagano ne porumene. Šećerom u prahu se posipaju dok su mlaki

VIDEO

Sastojci:

  • 1 kg brašna - pola oštro, pola glatko
  • 600 g svinjskog sala - očišćenog od opne i žilica
  • 4 žutanjka
  • svježi kvasac
  • 3 žlice šećera
10 recepata za odlične užine: Pripremite svojim školarcima zdravi i fini obrok za školu
10 recepata za odlične užine: Pripremite svojim školarcima zdravi i fini obrok za školu
  • 0,5 litre mlijeka
  • malo ruma
  • malo soli
  • pekmez od šljiva
  • šećer u prahu za posipanje
  • naribana korica jednog limuna

Postupak:

Salo se ostruže nožem kako bi bilo finije teksture, potom se samelje i pomiješa s malo brašna. Potom se od brašna, šećera, soli, žutanjaka, mlakog mlijeka, korice limuna, ruma, soli i kvasca razmućenog u malo mlijeka i šećera napravi tijesto. Prvo promiješajte suhe sastojke pa dodajte tekuće. Tijesto se ostavi 15 minuta pa se razvalja prst debelo.

U njegovu sredinu se stavi salo koje je prethodno razvaljano između dva deblja najlona i ohlađeno u hladnjaku. Tijesto se potom preklopi s četiri kraja, preokrene na brašnom posudu podlogu i razvalja lagano bez pritiskanja da se salo ne utisne u tijesto jer se neće kasnije listati. Nakon toga se preklopi dva puta, na pola pa opet na pola. Tijesto se prekrije i stavi u hladnjak na 20 minuta. 

Potom se izvadi i opet razvalja pa preklopi kao maloprije pa stavi u hladnjak na 20 minuta. Taj postupak se ponavlja četiri puta. Na kraju se razvalja, izreže na kvadrate 8x8 cm, puni pekmezom i zatvara tako da se dobije trokut, prstima se zalijepe dva suprotna kraja kvadrata i rubovi, a zatim se spoje dva najduža dijela trokuta suprotno od trećeg vrha trokuta (tako da nalikuje listu).

Deserti u jesenskom ruhu: 'Od bundeve radim princes krafne i eklere, paše u svim kolačima'
Deserti u jesenskom ruhu: 'Od bundeve radim princes krafne i eklere, paše u svim kolačima'

Salenjaci se peku na masnom papiru, na 220 stupnjeva između 15 i 20 minuta, odnosno dok lagano ne porumene. Šećerom u prahu se posipaju dok su mlaki.

Savjet: Salo potražite kod lokalnog mesara, iako ga ponekad prodaju i u trgovačkim lancima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 92
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'