Salenjaci: Fini prhki kolač koji su rado pripremale naše bake | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 92

Salenjaci: Fini prhki kolač koji su rado pripremale naše bake

Salenjaci: Fini prhki kolač koji su rado pripremale naše bake

Salenjaci se peku na masnom papiru, na 220 stupnjeva između 15 i 20 minuta, odnosno dok lagano ne porumene. Šećerom u prahu se posipaju dok su mlaki

VIDEO

Sastojci:

  • 1 kg brašna - pola oštro, pola glatko
  • 600 g svinjskog sala - očišćenog od opne i žilica
  • 4 žutanjka
  • svježi kvasac
  • 3 žlice šećera
10 recepata za odlične užine: Pripremite svojim školarcima zdravi i fini obrok za školu
10 recepata za odlične užine: Pripremite svojim školarcima zdravi i fini obrok za školu
  • 0,5 litre mlijeka
  • malo ruma
  • malo soli
  • pekmez od šljiva
  • šećer u prahu za posipanje
  • naribana korica jednog limuna

Postupak:

Salo se ostruže nožem kako bi bilo finije teksture, potom se samelje i pomiješa s malo brašna. Potom se od brašna, šećera, soli, žutanjaka, mlakog mlijeka, korice limuna, ruma, soli i kvasca razmućenog u malo mlijeka i šećera napravi tijesto. Prvo promiješajte suhe sastojke pa dodajte tekuće. Tijesto se ostavi 15 minuta pa se razvalja prst debelo.

U njegovu sredinu se stavi salo koje je prethodno razvaljano između dva deblja najlona i ohlađeno u hladnjaku. Tijesto se potom preklopi s četiri kraja, preokrene na brašnom posudu podlogu i razvalja lagano bez pritiskanja da se salo ne utisne u tijesto jer se neće kasnije listati. Nakon toga se preklopi dva puta, na pola pa opet na pola. Tijesto se prekrije i stavi u hladnjak na 20 minuta. 

Potom se izvadi i opet razvalja pa preklopi kao maloprije pa stavi u hladnjak na 20 minuta. Taj postupak se ponavlja četiri puta. Na kraju se razvalja, izreže na kvadrate 8x8 cm, puni pekmezom i zatvara tako da se dobije trokut, prstima se zalijepe dva suprotna kraja kvadrata i rubovi, a zatim se spoje dva najduža dijela trokuta suprotno od trećeg vrha trokuta (tako da nalikuje listu).

Deserti u jesenskom ruhu: 'Od bundeve radim princes krafne i eklere, paše u svim kolačima'
Deserti u jesenskom ruhu: 'Od bundeve radim princes krafne i eklere, paše u svim kolačima'

Salenjaci se peku na masnom papiru, na 220 stupnjeva između 15 i 20 minuta, odnosno dok lagano ne porumene. Šećerom u prahu se posipaju dok su mlaki.

Savjet: Salo potražite kod lokalnog mesara, iako ga ponekad prodaju i u trgovačkim lancima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 92

VIDEO

Ako ste stalno umorni morate izbaciti ovih 14 navika iz rutine
ISCRPLJUJU VAS

Ako ste stalno umorni morate izbaciti ovih 14 navika iz rutine

Ljudi koji su skloni ugađanju drugima zanemaruju svoje potrebe i troše ekstremnu energiju. Što je još gore, to ih tijekom vremena čini ogorčenima, no iz začaranog kruga ugađanja teško izlaze

Dnevni horoskop za ponedjeljak 15. srpnja: Ribe će otići frizeru, a Škorpion će imati ugodan dan
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za ponedjeljak 15. srpnja: Ribe će otići frizeru, a Škorpion će imati ugodan dan

Pročitajte dnevni horoskop za ponedjeljak 15. srpnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Dr. Penezić otkriva tko ima predispozicije za rak prostate
SVE O MUŠKIM BOLESTIMA

Dr. Penezić otkriva tko ima predispozicije za rak prostate

Mlađi muškarci su u većem riziku od raka testisa, rizik opada oko 40. godine. Rak prostate se sve češće otkriva, ali i sve uspješnije liječi. Odgovorno seksualno ponašanje također igra ulogu