Obavijesti

Lifestyle

Komentari 22

Ugrijte se u hladnim danima uz neke od ovih 9 varijacija gulaša

Ugrijte se u hladnim danima uz neke od ovih 9 varijacija gulaša

Ovi recepti za raznovrste gulaše ugrijat će vas u ovim hladnim danima, a ono najbolje od svega je što ih možete jesti više dana. U nastavku saznajte recept za juneći, curry gulaš, gulaš s pivom...

VIDEO

1. Svinjski gulaš s paprikom

Sastojci: 600 g svinjetine od plećke, 2 glavice luka, 2 češnja češnjaka, crvena rog paprika, žuta paprika babura, žlica ljutog ajvara, ljuti svježi feferon, 300 g krumpira, 3 žlice pasirane rajčice, dl bijelog vina, mljevena crvena paprika, sol, papar, mast, prstohvat curryja, sjeckani kopar

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Zrinka Janković VIDEO

Priprema: Operite meso i narežite ga na kocke. Očistite i narežite paprike. Luk i češnjak sitno nasjeckajte. Popržite ih kratko na zagrijanoj masti pa zatim dodajte narezano meso i paprike. Posolite i uz dolijevanje tople vode pirjajte dok meso malo ne omekša, oko 35 minuta. Ogulite krumpir i narežite ga na kocke.

Dodajte ga u gulaš, zalijte vinom, pospite mljevenom paprikom, curryjem, popaprite i zalijte toplom vodom, pa nastavite kuhati dok meso i krumpir sasvim ne omekšaju. Pri kraju kuhanja dodaje pirjanu rajčicu, ajvar, sjeckani feferon i kopar. Kratko prokuhajte gulaš i poslužite uz kiselo vrhnje.

2. Curry gulaš od piletine i tikve

Sastojci: žlica ulja, luk, češanj češnjaka, 2 žlice curry paste, 5 i 1/2 dl pilećeg temeljca, 700 g pilećih prsa, 2 žlice svijetlog soja umaka, ribana limunova korica, 3 žlice sjeckanog korijandra, 400 g tikve, paprika, čili u prahu, jogurt

Priprema: Zagrijte ulje u velikoj tavi za prženje ili woku te pirjajte sitno sjeckani luk i češnjak dok ne omekšaju. Dodajte curry pastu i pirjajte minutu. Dodajte sjeckanu papriku, meso i kocke oguljene tikve.

Zalijte s temeljcem i kuhajte na laganoj vatri 30 minuta, dok meso i tikva ne omekšaju. Pred kraj umiješajte sojin umak, ribanu koricu i čili. Kuhajte još nekoliko minuta, pospite sjeckanim korijanderom i zalijte s malo jogurta.

3. Pikantni juneći gulaš

Sastojci: 500 g junetine od buta, 2 luka, 150 g mrkve, 20 ml ulja, 250 g sjeckane rajčice, žličica ljute paprike, 1/2 žlice ajvara, češanj češnjaka, 1/2 čili papričice, žlica koncentrata rajčice, 1/2 žlice škrobnog brašna, žlica peršina, sol i papar

Priprema: Na ulju popržite junetinu narezanu na kockice. Dodajte sjeckani luk i ribanu mrkvu. Pirjajte 5 minuta, maknite s vatre i umiješajte koncentrat rajčice, mljevenu papriku i protisnuti češnjak.

Vratite na vatru, dodajte sjeckani čili papričicu i rajčice, posolite i popaprite. Dodajte 8 dl vode i kuhajte poklopljeno oko 50 minuta, dok meso ne omekša. Škrobno brašno razmutite u malo vode i umiješajte u juhu. Kratko prokuhajte, umiješajte ajvar i pospite peršinom.

4. Gulaš s pivom

Sastojci: 600 g junetine, glavica luka, par suhih kobasica, suhi crveni feferon, paprika babura, 2 rajčice, peršinov list, žličica mljevene crvene paprike, 2 žlice masti, kumin, sol, papar, sjeckani peršin, lovorov list, dl svijetlog piva

Priprema: Meso narežite na kocke, a kobasice na kolutove. U većoj zdjeli zagrijte mast, pa popržite nasjeckani luk. Kad omekša i postane staklast, dodajte meso i kolutiće kobasica. Kratko pržite dok meso ne posivi, a kobasice se zapeku, pa dodajte papriku narezanu na rezance. Pospite mljevenom paprikom, ubacite lovorov list, posolite i zalijte vodom.

Shutterstock

Kuhajte na laganoj vatri poklopljeno dok meso ne omekša, pa dodajte sjeckane rajčice. Kuhajte dok svi sastojci ne omekšaju. Dodajte mljeveni kumin, popaprite i zalijte pivom. Pustite neka još jednom provrije i kratko kuhajte dok alkohol ne ispari. Prije posluživanja ubacite suhi feferon i posipajte sjeckanim peršinom. Poslužite uz široke rezance.

Kako najbolje iskoristiti prostor u maloj kuhinju - odlični savjeti kuharice koja živi u kombiju
Kako najbolje iskoristiti prostor u maloj kuhinju - odlični savjeti kuharice koja živi u kombiju

5. Sekeli gulaš

Sastojci: 500 g svinjske plećke, 500 g kiselog kupusa, veći luk, 2 mrkve, žlica crvene paprike, žličica koncentrata rajčice, 3 žlice ulja, 100 g suhog mesa, žlica oštrog brašna, sol, papar, kim, par sušenih kobasica

Priprema: Pola ribanog luka popržite s ribanom mrkvom na jednoj i pol žlici ulja. Dodajte crvenu papriku, rajčicu i meso narezano na kocke. Izmiješajte i pirjajte poklopljeno dok ne omekša, uz dolijevanje vode. Ogulite krumpir i narežite ga na kocke.

U drugoj posudi na ulju popržite preostali luk, dodajte kiseli kupus, krumpir, ploške kobasica i suho meso. Pirjajte dok krumpir ne omekša, pa sve pomiješajte s mesom. Začinite solju, paprom i kimom. Od žlice masnoće i oštrog brašna napravite zapršku. Izlijte je u kupus, promiješajte i prokuhajte.

6. Gulaš od graha

Sastojci: 300 g crvenoga graha, 500 g govedine ili junetine bez kostiju, crveni luk, 3 češnja češnjaka, 2 mrkve, 1/2 celerova korijena, 8 dl mesnog temeljca, 2 žlice pirea od rajčice, mljevena crvena paprika, 1/2 šalice kuhanog zrnja kukuruza, sol, papar, ulje, sjeckani peršin

Priprema: Grah prethodnog dana operite, namočite u hladnu vodu, a sutradan ga ocijedite, stavite u mesni temeljac i kuhajte 45 minuta. Meso narežite na veće komade i propržite na ulju, zatim dodajte sjeckani češnjak, ribanu mrkvu, luk i celer.

Pirjajte sve oko 15 minuta, dodajte pasiranu rajčicu, mljevenu papriku, ocijeđeni grah i kukuruz te prelijte juhom u kojoj se kuhao grah. Kuhajte na laganoj vatri oko 40 minuta, pa pred kraj kuhanja začinite solju, paprom i peršinom.

7. Gulaš s povrćem

Sastojci: 600-900 g govedine ili junetine bez kostiju, 2 luka, češanj češnjaka, 2 mrkve, manji komad celerova korijena, paprika, 150 g zrna graška, 1 i 1/2 dl soka od rajčice, 3 krumpira, žlica brašna, lovorov list, prstohvat majčine dušice, mast, sol, papar, peršin

Priprema: Mrkvu, celer, krumpir i paprike narežite na komadiće, a meso na kocke. Na masti popržite sjeckani luk i češnjak, dodajte meso i kratko prepržite. Dodajte mrkvu, celer i paprike, lovorov list te zalijte vodom i kuhajte na laganoj vatri dok meso i povrće ne omekšaju.

Pred kraj dodajte grašak i narezani krumpir, pa skuhajte do kraja. Brašno razmutite u soku od rajčice, pospite majčinom dušicom, začinite solju i paprom te kratko prokuhajte. Ukrasite peršinom.

8. Mađarski gulaš s noklicama

Sastojci: 750 g govedine bez kostiju, 2 luka, 2 mrkve, češanj češnjaka, 150 g sjeckanih rajčica, dl bijelog vina, slatka mljevena crvena paprika, žlica masti, 2 žlice ulja, peršinov list, noklice: ½ šalice brašna, jaje, sol

Priprema: Meso narežite na manje kocke. Na masti i ulju popržite sjeckani luk i češnjak, dodajte narezano meso, pospite mljevenom crvenom paprikom, te sve kratko prepržite. Zatim posolite, zalijte vinom i vodom da sve bude pokriveno.

Kuhajte dok meso upola ne omekša. Umiješajte sjeckane rajčice i kolutiće mrkve, dodajte još malo tople vode ili goveđeg temeljca, pa kuhajte dok meso i povrće skroz ne omekšaju.

Umutite jaje s brašnom i po potrebi malo vode, posolite i od smjese malom žlicom spuštajte žličnjake u gulaš. Kuhajte sve još 5 minuta i prije posluživanja pospite sjeckanim peršinom.

9. Ovčji gulaš

Sastojci: 1 kilogram ovčetine - narezane na kockice, ½ šalice ovčje masti, 1 mali luk - nasjeckan na sitno, ½  čajne žličice soli, 1 kilogram cikle - oguljene i narezane na kockice, 1 šalica sjeckane raštike, ½ šalice svježeg korijandera - nasjeckanog, 1 šalica perzijskog luka (šalot) - sjeckanog, 1 žličica sjemenki kumina, 1 čaša piva (ako imate mogućnosti neka to bude mješavina kiselog piva i njemačkog Weißbier-a), ½ šalice vode, ½ šalice narezanog poriluka, 2 režnja češnjaka - oguljena i zgnječena

Za ukras: ½ šalice svježeg korijandera - sitno sjeckanog, ½ šalice sitno sjeckanog vlasca, 2 žlice sjemenki korijandera - grubo usitnjenih

Priprema:

Ovčju masnoću zagrijte u posudi dovoljno širokoj da raširite meso u jednom sloju. Dodajte meso i pirjajte na jakoj vatri dok sva vlaga ne ispari. Izvadite meso. Dodajte luk i kratko prodinstajte, dok ne postane proziran. Posolite, dodajte ciklu, rikolu, svježi korijander, perzijski luk šalot i kumin. Nastavite pirjati dok vlaga ne ispari. Vratite meso. 

Salenjaci: Fini prhki kolač koji su rado pripremale naše bake
Salenjaci: Fini prhki kolač koji su rado pripremale naše bake

Ulijte pivo, a zatim dodajte vodu. Lagano promiješajte i pustite da zakuha. Smanjite vatru, pa dodajte poriluk i češnjak. Ostavite da krčka oko sat vremena, dok se umak ne zgusne.

Preostali korijander i vlasac dobro promiješajte. Raštiku stavite na dno tanjura, pa pospite sjemenkama  korijandera, vlascem i svježom korijanderom, pa na to stavite meso s umakom. Jelo se može poslužiti uz kuhani bulgur, kuhanu slanutak i kruh.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru