To je to što me zanima!

Uz erektilnu disfunkciju veća je šansa za srčani i moždani udar

'Impotencija obično nastaje zbog oštećenja krvnih žila, neuroloških poremećaja, lijekova, nenormalnosti penisa ili psiholoških problema koji smetaju seksualnom uzbuđivanju...'
Vidi originalni članak

Znanstvenici Medicinskog fakulteta Johns Hopkins u SAD-u tijekom četiri godine promatrali su 1900 muškaraca u dobi između 60 i 78 godina. Tijekom tog perioda zabilježili su ukupno 115 srčanih udara, moždanih udara, srčanih zastoja i iznenadnih srčanih smrti.

Veći postotak muškaraca, koji su imali problema s erektilnom disfunkcijom, imalo je srčani ili moždani udar ili zastoj u radu srca (6,3 posto) od onih koji tih problema nisu imali (2,6 posto). Zaključili su da muškarci s erektilnom disfunkcijom imaju dvostruko veću šansu od srčanog i moždanog udara. Rezultate istraživanja objavili su u časopisu Circulation.

MNOGIMA JE SPASILO BRAK Povećanje penisa: Usporedili smo cijene u Hrvatskoj i Srbiji

Liječnici sugeriraju muškarcima da potraže pomoć stručnjaka čim primijete probleme s erekcijom, da ne čekaju i da ne ignoriraju problem. Prema nekim istraživanjima, erektilna disfunkcija pogađa jednog na deset muškaraca, a može biti potaknuta visokim krvnim tlakom i kolesterolom.

- Naši rezultati otkrivaju da je erektilna disfunkcija snažan predskazivač kardiovaskularnog rizika. Liječnici trebaju napraviti detaljne pretrage kod muškaraca s tim problemom. Početak erektilne disfunkcije trebao bi potaknuti ljude da traže sveobuhvatnu procjenu kardiovaskularnog rizika od preventivnog kardiologa. Nevjerojatno je koliko ljudi izbjegava liječnika i zanemaruju rane znakove kardiovaskularnih bolesti - objasnio je dr. Michael Blaha, autor studije, a prenosi Daily Mail.

Uzroci erektilne disfunkcije

- Impotencija obično nastaje zbog oštećenja krvnih žila, neuroloških poremećaja, lijekova, nenormalnosti penisa ili psiholoških problema koji smetaju seksualnom uzbuđivanju. Tjelesni uzroci su češći u starijih muškaraca; psihološki problemi su češći u mlađih. Impotencija postaje učestalija s dobi, premda se ne smatra normalnim dijelom starenja - pojašnjeno je u MSD medicinskom priručniku.

DOKTORI MU NE VJERUJU 'Poskliznuo sam se - pa mi je glava tuša završila u rektumu'

VIDI OVO: Najčudnijia mjesta na kojima muškarci masturbiraju.

Nabrojali su moguće uzroke:

  • Poremećaji krvnih žila, npr. ateroskleroza. 
  • Posljedica krvnog ugruška ili kirurškog zahvata na krvnim žilama što oštećuje dotok arterijske krvi u penis.
  • Oštećenje živaca koji vode do penisa ili iz njega - takvo oštećenje može nastati zbog mnogo uzroka uključujući ozljedu, šećernu bolest, multiplu sklerozu, moždani udar i lijekove. 
  • Alkoholizam.
  • Bolest donjeg dijela kralješnice i kirurški zahvat na rektumu ili prostati.
  • Lijekovi - u lijekove koji najčešće uzrokuju impotenciju spadaju svi lijekovi protiv visokog krvnog tlaka (antihipertenzivi), antipsihotici, lijekove protiv depresije (antidepresivi), neki sedativi, cimetidin i litij. 
  • Zbog hormonskih poremećaja - na primjer, niska razina testosterona.
  • Psihološki čimbenici - depresija i tjeskoba, strah od intimnosti...

VIDI OVO: 4 spolne bolesti koje se mogu dobiti i uz korištenje kondoma.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • 12.06.2018.

    Treba piti viagru.

  • Anakin S 12.06.2018.

    Ok.super, znači moždani i srčani isključeni ..

  • 12.06.2018.

    Pa kak ih ne bi strefilo uz takav problem...:-(((

Komentiraj...
Vidi sve komentare