To je to što me zanima!

'Vjenčani smo već 19 godina i nikada nisam spavala s mužem'

Amerikanka Patricia Garrison objasnila je vlastito viđenje braka te da neke možda nekima nekonvencionalne stvari pašu njoj i njezinom dugogodišnjem životnom partneru
Vidi originalni članak

Dopustite mi da odgovorim na vaša pitanja unaprijed: ne, nismo u celibatu, i da, sumnjam da mi ne vjerujete u potpunosti. I razumijem vašu sumnju. Naime, zajednička bračna postelja duboko je ugrađena u kulturu i simbol je zdrave veze. Odvojeno spavanje i čak i više od toga, da imate odvojene sobe ako imate mjesta, jasan je znak da je veza u krizi ili ste u najmanju ruku imali eksplozivnu svađu, a jedno od vas dvoje bira, ili mu je naređeno, spavati na kauču, zar ne, priča Patricia Garrison, koja se sa suprugom slaže odlično, no nije nikad s njim spavala. Svjesna je da njihov neobičan aranžman ne odgovara svima. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ipak, neko je vrijeme spavanje u odvojenim krevetima bilo moderno. Od ranih 1900-ih do 1950-ih, odvojeni su kreveti smatrani  zdravijima i modernijima. No do šezdesetih to je gotovo zaboravljeno i zajedničko spavanje postalo je norma i znak stabilnosti braka za pripadnike srednje klase.

VJERNI SU Top 5 znakova Zodijaka koji su savršen materijal za muževe

Ipak, viši slojevi uglavnom su ignorirali ova pravila kućnog ponašanja - jedna od njih je i Kraljica Elizabeta koja je istaknula kako ona i princ Philip imaju odvojene spavaće sobe. Naravno da sada Charles i Camilla nastavljaju tradiciju.

Razlozi koje navode su beskrajni, od toga da se dobro naspavaju, a kad žele intimnost, lako se dogovore.

- A i za mene, pripadnicu srednje klase, odvojeno spavanje je pitanje preživljavanja. Prije nego što smo se vjenčali, pokušala sam prespavati cijelu noć u istom krevetu u kojem smo imali seks - a to je uglavnom bio moj krevet. Iako sam preživjela većinu tih noći, sve skupa bilo je stresno - navela je Patricia.

Iz sna bi je trgnulo ne samo hrkanje, već i stvarna prisutnost nekoga tko spava pokraj nje. Imala je osjećaj da joj je nešto oduzeto.

- Upoznali smo se kad smo bili u ranim 40-ima, oboje smo iza sebe imali teške brakove. Tako smo se u ruševinama tih nesretnih veza pitali hoćemo li imati dovoljno povjerenja da ponovno otvorimo svoja srca, i bili smo zahvalni i iznenađeni što smo se tako duboko zaljubili. Naši zajednički trenuci bili su opušteni, naši razgovori otvoreni. Upoznala sam ga kad sam bila emocionalno potištena, a kad me privio uz sebe, osjećala sam se prihvaćeno i sigurno - navela je.

Sve je bilo super, osim spavanja. Naime, lupanje, pomicanje, pokrivač, odlasci u kupaonicu, sve joj je to smetalo. Naprosto se nije mogla dovoljno opustiti kako bi se naspavala.

JEDNOSTAVNO JE 5 bolno iskrenih razloga zašto tvoja žena ne inicira intimnosti

- Sve je bilo podnošljivo dok se nije uselio. Neko je vrijeme kombinirao život kod mene i svojih roditelja, koji žive pola sata vožnje dalje. Naime, moj je sin imao pet godina i nismo imali dovoljno mjesta - navela je.

Kad je spavala pored njega, pokušavala je sve, od tableta do meditacije i drugačijih odlazaka u krevet, no ništa nije pomagalo.

Jednog dana je toliko bila neispavana da se skoro autom zabila u drvo - tad je shvatila da je vrijeme za razgovor te da treba nešto promijeniti.

- Bila sam umorna i očajna, pa sam odlučila biti potpuno iskrena, više nisam imala izbora. Rekla sam mu da hrče glasno i to svake noći. Moj posao je patio i jedva sam vozila. Svaki dan sam bila sve gore, iznervirana i tužna. Sve sam isprobala i dalje nisam mogla zaspati pa sam ga pitala kako bismo mogli zajedno riješiti taj problem - prisjeća se.

U početku je suprug imao obrambeni stav, pitao se pa zar uistinu može biti tako loše.

Ona mu je rekla da će ga snimiti ako mu treba dokaz.

NJIHOVIM PARTNERIMA NE SMETA 'Moj bivši i ja smo se odavno razveli, a živimo zajedno. Sin je pitao jesmo li u otvorenoj vezi'

- Bilo je tu još nešto, nedostajao mi je prostor. Soba s mojim osobnim pečatom, mojom osobnošću. Mjesto gdje bih mogla biti potpuno sama. Nešto na što sam se navikla i cijenila tijekom razdoblja između brakova - izjavila je.

Ubrzo je shvatila da mora raspraviti o karakterima, jer je on ekstrovert, a ona introvert. Morala je raščistiti neke stvari koje su bile ključne za njezino fizičko i mentalno blagostanje.

- Trebalo mu je nekoliko dana da prihvati situaciju, a na koncu je i priznao da bi i njemu promjena dobro došla. Ispostavilo se da je i njemu san isprekidan radi mojih zahtjeva, stoga se brzo složio. Lako smo se dogovorili oko soba i rasporeda kreveta - navela je.

I tako su stvari krenule nabolje.

- Mnogo toga se promijenilo od tih prvih razgovora. Vjenčali smo se, selili nekoliko puta, pazeći da svaki ima svoju sobu, vidjeli kako naša djeca odrastaju i napuštaju gnijezdo te prebrodili uspone i padove života u 21. stoljeću - ispričala je.

Godinama nikome nisu rekli za taj raspored spavanja, uvjereni da će obitelj i prijatelji tu ideju smatrati alarmantnom ili u najmanju ruku čudnom.

S NJIMA JE I DVOJE DJECE 'Imam 3 partnerice i poseban način da spriječim ljubomoru, svi zajedno spavamo u krevetu'

- U posljednje vrijeme nekome otkrijem tu našu tajnu, jer je odvojeno spavanje danas češće. Nedavna anketa kaže da gotovo 1 od 4 bračna para spava u odvojenim krevetima – ali još uvijek se samo šapće o tome - navodi.

Misli da je vrijeme da se 'razvedeni u snu' prestanu sramiti tako da se oni koji se muče u jednom krevetu konačno pokušaju naspavati.

- Pripadnici kraljevske obitelji i više klase ne bi trebali biti usredotočeni na dobar san dok smo mi, koji ga uistinu trebamo, sputani društvenim pravilima koja mogu funkcionirati za neke, ali ne za sve - izjavila je.

- Jesam li povremeno poželjela noć kada se okrenem i on je pored mene? Naravno. U tom maglovitom stanju između jave i sna, uvjerena sam da je moj 'razvod u snu' bio kompromis. Nisam imala toplinu i blizinu maženja, i često mi nedostaje u tim tihim satima. Ali odvojeno spavanje mi daje energiju potrebnu da radim sve ostalo, kao pun i potpuno svjestan partner. A kad se spojimo u jednom od tih kreveta, potpuno sam budna, upravo zahvaljujući tome - zaključila je, piše Huff Post.

Idi na 24sata

Komentari 72

  • Lotar_1 03.03.2024.

    Potpuno ih razumijem. Bome i meni smeta kad bi se ona mazila ili neznam što cijelu noč. I da,nakon .exa obožavam zaspat sam u krevetu.

  • ucjena 02.03.2024.

    Stari ima lovu a ona zlatni vibrič, a i sa strane

  • lily A 02.03.2024.

    To razdvaja partnere

Komentiraj...
Vidi sve komentare