To je to što me zanima!

Za lijepi ten: Ove tri namirnice smanjuju bore i mrlje na koži

Ono što jedemo ima veliki utjecaj i na proces starenja, od zglobova i mišića do zdravlja kože. Veza između prehrane i izgleda te kvalitete kože intrigantna je i treba je uzeti za ozbiljno
Vidi originalni članak

Kad je riječ o prehrani u službi ljepote, niz stručnjaka i istraživanja tumači kako ono što unosimo u tijelo nutrijentima utječe i na kvalitetu naše kože. Dugoročno, možemo time i usporiti izgled kože kako starimo te smanjiti mogućnost pojave bora. Osim toga, znamo i da konzumiranje previše šećera može oštetiti kolagen i dovesti do preranog starenja. Zato ćemo se pozabaviti namirnicama koje čine suprotno - odnosno podržavaju zdravlje kože i pomažu u smanjenju bora.

Tu su tri namirnice koje možete uključiti u svoju prehranu, koje potiču glatku, čvrstu i meku kožu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

1. Bademi

Za međuobrok koji će vas zasititi i raditi na smanjenju bora, stručnjaci predlažu bademe.  

Nedavno je liječnica Jessica Maloh, koja se specijalizirala za integrativnu dermatologiju, objavila rezultate ispitivanja na kojem je radila, a koje je pokazalo da grickanje badema ima moć ublažiti bore i tamne mrlje.

- Jedna studija provedena na skupini žena u postmenopauzi ispitivala je konzumaciju badema na različitim parametrima kože. Rezultati studije sugeriraju da dnevna konzumacija badema može smanjiti jačinu bora i intenzitet pigmenta lica. To bi moglo biti povezano s antioksidativnim komponentama u bademima, poput vitamina E - izjavila je.

DREVNA TEHNIKA Cuppingom se odvaja koža od potkožja i jača se prokrvljenost

Studija je pokazala da je grupa koja je jela bademe svakodnevno tijekom 16 tjedana smanjila pojavu bora za 16%, u usporedbi s drugom grupom. Također su izjavili da su im se tamne mrlje smanjile za oko 20%.

2. Losos

Losos je još jedno jelo za koje stručnjaci za njegu kože ističu da je dobro jer je bogat proteinima, masnim kiselinama i antioksidansima.

- Omega-3 masne kiseline dokazano povećavaju hidrataciju kože, smanjuju stres kože izazvan UV zračenjem, smanjuju foto-starenje i pružaju fotozaštitu - izjavila je liječnica i stručnjakinja za funkcionalnu medicinu, Alejandra Carrasco.

Ali nisu samo masne kiseline u fokusu ljepote. Naime, losos sadrži mnoštvo antioksidansa, posebno impresivnog astaksantina. To je moćan borac protiv slobodnih radikala koji klinički dokazano poboljšava hidrataciju kože, povećava elastičnost, poboljšava teksturu kože i smanjuje fine linije i staračke pjege.

U jednom ispitivanju na 46 zdravih žena, istraživači su otkrili da su one koje su uzimale kapsule astaksantina tijekom šest tjedana imale značajno smanjenje parametara bora u usporedbi sa sudionicama koje su uzimale placebo pilule.

PRIRODNI RECEPTI ZA KOSU Kajenski papar je novi hit u njezi kose - potiče njezin rast

Kada je 30 zdravih žena uzimalo kapsule astaksantina i mazale otopinu astaksantina na kožu tijekom osam tjedana, njihove staračke pjege su se smanjile te su primijetile povećanje elastičnosti i poboljšanu teksturu kože.

3. Mango

Za one koji vole slatko, mango je fantastično voće za grickanje - samo vodite računa o tome koliko pojedete.

- U jednoj studiji istraživači su promatrali učinke konzumiranja pola šalice manga ili šalice i pol manga, četiri puta tjedno tijekom 16 tjedana. Otkrili su da je uz serviranje pola šalice došlo do smanjenja dubine bora, što se može povezati s određenim sadržajem karotenoida i flavonoida u mangu. No otkrili su da je s porcijom od 1,5 šalice došlo do povećanja izraženosti bora. To je vjerojatno zbog visokog sadržaja šećera - navodi liječnica, piše mbg.

JOŠ MOŽETE EKSPERIMENTIRATI 10 hit frizura za žene u 40-ima: Elegancije je u bobu, a valovi ukazuju na razigranost

Ono što jedete utječe na to kako vaša koža izgleda kako starite – to ide na bolje ili na gore. Iako je važno ne zaokupiti se previše dijetama, treba znati da je hrana za organizam ujedno i hrana za kožu. Treba znati kako ono što konzumiramo utječe na kožu.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare