Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Za lijepi ten: Ove tri namirnice smanjuju bore i mrlje na koži

Za lijepi ten: Ove tri namirnice smanjuju bore i mrlje na koži

Ono što jedemo ima veliki utjecaj i na proces starenja, od zglobova i mišića do zdravlja kože. Veza između prehrane i izgleda te kvalitete kože intrigantna je i treba je uzeti za ozbiljno

VIDEO

Kad je riječ o prehrani u službi ljepote, niz stručnjaka i istraživanja tumači kako ono što unosimo u tijelo nutrijentima utječe i na kvalitetu naše kože. Dugoročno, možemo time i usporiti izgled kože kako starimo te smanjiti mogućnost pojave bora. Osim toga, znamo i da konzumiranje previše šećera može oštetiti kolagen i dovesti do preranog starenja. Zato ćemo se pozabaviti namirnicama koje čine suprotno - odnosno podržavaju zdravlje kože i pomažu u smanjenju bora.

Tu su tri namirnice koje možete uključiti u svoju prehranu, koje potiču glatku, čvrstu i meku kožu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Vesna Lamer 01:20

1. Bademi

Za međuobrok koji će vas zasititi i raditi na smanjenju bora, stručnjaci predlažu bademe.  

Nedavno je liječnica Jessica Maloh, koja se specijalizirala za integrativnu dermatologiju, objavila rezultate ispitivanja na kojem je radila, a koje je pokazalo da grickanje badema ima moć ublažiti bore i tamne mrlje.

- Jedna studija provedena na skupini žena u postmenopauzi ispitivala je konzumaciju badema na različitim parametrima kože. Rezultati studije sugeriraju da dnevna konzumacija badema može smanjiti jačinu bora i intenzitet pigmenta lica. To bi moglo biti povezano s antioksidativnim komponentama u bademima, poput vitamina E - izjavila je.

Cuppingom se odvaja koža od potkožja i jača se prokrvljenost
Cuppingom se odvaja koža od potkožja i jača se prokrvljenost

Studija je pokazala da je grupa koja je jela bademe svakodnevno tijekom 16 tjedana smanjila pojavu bora za 16%, u usporedbi s drugom grupom. Također su izjavili da su im se tamne mrlje smanjile za oko 20%.

2. Losos

Losos je još jedno jelo za koje stručnjaci za njegu kože ističu da je dobro jer je bogat proteinima, masnim kiselinama i antioksidansima.

- Omega-3 masne kiseline dokazano povećavaju hidrataciju kože, smanjuju stres kože izazvan UV zračenjem, smanjuju foto-starenje i pružaju fotozaštitu - izjavila je liječnica i stručnjakinja za funkcionalnu medicinu, Alejandra Carrasco.

Ali nisu samo masne kiseline u fokusu ljepote. Naime, losos sadrži mnoštvo antioksidansa, posebno impresivnog astaksantina. To je moćan borac protiv slobodnih radikala koji klinički dokazano poboljšava hidrataciju kože, povećava elastičnost, poboljšava teksturu kože i smanjuje fine linije i staračke pjege.

U jednom ispitivanju na 46 zdravih žena, istraživači su otkrili da su one koje su uzimale kapsule astaksantina tijekom šest tjedana imale značajno smanjenje parametara bora u usporedbi sa sudionicama koje su uzimale placebo pilule.

Kajenski papar je novi hit u njezi kose - potiče njezin rast
Kajenski papar je novi hit u njezi kose - potiče njezin rast

Kada je 30 zdravih žena uzimalo kapsule astaksantina i mazale otopinu astaksantina na kožu tijekom osam tjedana, njihove staračke pjege su se smanjile te su primijetile povećanje elastičnosti i poboljšanu teksturu kože.

3. Mango

Za one koji vole slatko, mango je fantastično voće za grickanje - samo vodite računa o tome koliko pojedete.

Fotolia

- U jednoj studiji istraživači su promatrali učinke konzumiranja pola šalice manga ili šalice i pol manga, četiri puta tjedno tijekom 16 tjedana. Otkrili su da je uz serviranje pola šalice došlo do smanjenja dubine bora, što se može povezati s određenim sadržajem karotenoida i flavonoida u mangu. No otkrili su da je s porcijom od 1,5 šalice došlo do povećanja izraženosti bora. To je vjerojatno zbog visokog sadržaja šećera - navodi liječnica, piše mbg.

10 hit frizura za žene u 40-ima: Elegancije je u bobu, a valovi ukazuju na razigranost
10 hit frizura za žene u 40-ima: Elegancije je u bobu, a valovi ukazuju na razigranost

Ono što jedete utječe na to kako vaša koža izgleda kako starite – to ide na bolje ili na gore. Iako je važno ne zaokupiti se previše dijetama, treba znati da je hrana za organizam ujedno i hrana za kožu. Treba znati kako ono što konzumiramo utječe na kožu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...
Dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja: Vagu čekaju povjerljivi razgovori, a Lava trzavice u vezi
KAKAV VAS DAN OČEKUJE?

Dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja: Vagu čekaju povjerljivi razgovori, a Lava trzavice u vezi

Pročitajte dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje