To je to što me zanima!

Zašto nekim muškarcima brada nije gusta, gruba i muževnija?

Nagađanja da učestalije brijanje može potaknuti rast debljih dlaka i pospješiti gustoću brade je mit u koji treba prestati vjerovati, smatra dermatologinja Jennifer Chwalek
Vidi originalni članak

Genetika i hormoni temelj su toga kako muškarcima raste brada, koliko je gusta i popunjena. Nekima su dlake deblje, a brada gušća i grublja. Drugima su dlake tanje, nježnije i ne rastu svugdje gdje bi brada trebala biti.

- Neki muškarci imaju više folikula tako da im je brada gušća. Također, muški hormon testosteron se u folikulu pretvara u moćniji oblik koji zovemo dihidrotestosteron (DHT). Neki folikuli imaju receptore osjetljivije na ovaj viši oblik testosterona koji može stimulirati rast dlake i činiti je jačom, grubljom, duljom te može biti zaslužan za gustoću dlaka na licu - objašnjava dermatologinja Jennifer Chwalek, a prenosi Business Insider.

Inače, DHT s jedne strane potiče rast brade, ali i opadanje kose, a to pak ovisi o broju androgenih receptora koji se nalaze u površinskom dijelu kože. Što ih je više, više DHT-a se veže na njih i veća je šansa za pojavu guste brade na licu i sve manje kose na tjemenu.

Pod utjecajem veće razine DHT-a dlake na licu rastu i ženama.

- Dihidrotestosteron (DHT) je biološki aktivni metabolit hormona testosterona. Pripada skupini androgena. Prvenstveno se stvara u prostati, testisima, folikulima dlake i nadbubrežnoj žlijezdi. DHT je 3 puta jači od testosterona i glavni je čimbenik koji doprinosi muškoj i ženskoj ćelavosti. Žene s povećanom razinom DHT-a mogu razviti određena androgena muška sekundarna spolna obilježja, kao što su produbljenje glasa, te pojačani rast dlaka na licu - pojašnjavaju na internetskoj stranici Poliklinike Synlab.

USREĆITE ŽENU Top 7 savjeta za bolju erekciju - put do savršenog ljubavnika

Manje gusta brada ne znači da je muškarac manje muževan

Dermatologinja Jennifer Chwalek kaže da nekim muškarcima brada nije gusta ne znači da su manje muževni.

- Muškarci koji ne mogu imati gustu bradu obično imaju normalne razine testosterona. To nije odraz manjak ovog hormona u tijelu - dodala je.

Spomenula je i nagađanja da učestalije brijanje može potaknuti rast debljih dlaka i pospješiti gustoću brade. Kaže kako je to mit u koji treba prestati vjerovati.

- Kada se brijete, vi samo odrežete dlake na njihovoj površini, a ono što kontrolira njihov rast nalazi se dublje u koži. Dakle to ne bi smjelo utjecati na brzinu rasta ili gustoću - pojasnila je.

Ženama gustoća brade na muškarcu nije toliko bitna

Tim belgijskih znanstvenika odlučio je pokušati odgovoriti na pitanje - što muškarca čini pravim muškarcem, koje osobine mora imati da bi ženi bio privlačan i da bi ga smatrale dobrim kandidatom za ozbiljnu vezu?

Razgovarali su sa 87 heteroseksualnih studentica o tome što žele u životu i kakva očekivanja bi morao ispunjavati njihov budući partner. Istraživanje je pokazalo da su mladim ženama privlačniji tipovi kojima je obitelj važnija od posla i karijere.

Idealan muškarac za brak bi po ovom istraživanju trebao biti druželjubiv i obiteljski orijentiran, a ta želja je bila posebno izražena u razgovoru sa ženama koje su više usmjerene na karijeru.

LJUBAV PO HLADNOĆI Evo zašto muškarcima tijekom zime treba više seksa i dodira

Na pitanje 'Zašto je obiteljski tip bolji za brak?' odgovarale su kako to pokazuje da će vjerojatno biti bolji otac njihovoj djeci, podrška obitelji i više će se uključiti u svakodnevni obiteljski život.

Kada je fizički izgled u pitanju, po Istraživanju Nacionalnog sveučilišta u Australiji, ženama je upravo dobra građa muškog torza najprivlačnija, na drugom mjestu našla se njihova visina, a na trećem veličina spolovila.

U svojem istraživanju koristili su računalnu animaciju kojom su ženama pokazivali muškarce u različitim varijacijama, odnosno, mijenjali su im izgled, veličinu spolovila, visinu, oblik torza itd. Svaka žena u istraživanju pogledala je 53 muška tijela koja su iz računala projicirana na zid u prirodnoj veličini. Svako tijelo ocjenjivale su ocjenom od 1 do 7.

NJIMA NE TREBA VJEROVATI: Ovih 5 horoskopskih znakova su najveće tračare i ne znaju kad treba stati

Idi na 24sata

Komentari 17

  • mily 12.01.2019.

    brada kao u Bena:)

  • 11.01.2019.

    Uredna, ne preduga, brada s malo srebra....

  • aventin 11.01.2019.

    Tako je sladak sa bradom,pogotovo kada ju moja ruka dirne...

Komentiraj...
Vidi sve komentare