To je to što me zanima!

Zdravlje iz prirode: Bosiljak super čisti kožu i kosi vraća sjaj

Listove bosiljka i ružmarina pomiješajte u omjeru 1:1 i prokuhajte u litri vrele vode. S dobivenim losionom isperite kosu kako bi zasjala još jače. Ako ga sadite u vrt, odličan je susjed krastavcu ili rajčici.
Vidi originalni članak

Postoji više od 60 vrsta bosiljka i još više varijeteta. Kod nas se najviše uzgaja mediteranski.

POGLEDAJTE VIDEO: Ljekovita lavanda

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Tri ili četiri tjedna nakon sjetve presađuje se na stalno mjesto, koje mora biti dobro osunčano i s dovoljno vode. Ako ga sadite u vrt, odličan je susjed krastavcu ili rajčici. Kako biste biljku potaknuli da se više razgrana i produlji joj se vegetacija, potrebno ju je rezati dva-tri puta tijekom vegetacije. Osim u gastronomiji, bosiljak je sastojak kozmetičkih preparata, a koristili su ga još i u starom Egiptu, najčešće njegova eterična ulja. Sastojak je mnogobrojnih krema, parfema, proizvoda za njegu tijela, kose te za kozmetičke tretmane.

RECEPT Napravite domaći pesto, odlično se slaže sa sirom i tjesteninom

Antibakterijskim i protuupalnim svojstvima pomaže u sprečavanju pojave akni, smiruje upale, otekline, crvenilo i bol. Odličan je čistač pora jer sadrži prirodna ulja koja uklanjaju višak masnoća i nečistoća. Za kosu je najbolje napraviti losion od bosiljka. Listove bosiljka i ružmarina pomiješajte u omjeru 1:1 i prokuhajte u litri vrele vode. Poklopite i ostavite jedan sat. Procijeđenim čajem kosu ispirite nakon pranja. Hidratizirat će vlasište i kosu te joj vratiti sjaj i ojačati je. 

LJEKOVITI ZAČIN Moćni bosiljak: 15 razloga zašto ga trebate uvrstiti u prehranu

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare